ΗΠΑ: «Ζούμε τη μεγαλύτερη πτώση των δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου από το 2008» «Η κατάσταση στην χρηματαγορά είναι φρικτή»

 

Από την αρχή της χρονιάς, ο Dow Jones απώλεσε 8,78%, ο Nasdaq 33,10% και ο S&P 500 19,10%. και πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου από το 2008, όταν ξεσπούσε η διπλή κρίση, χρηματοοικονομική και των ακινήτων.

Γεγονός που αποδίδεται στην άνοδο του πληθωρισμού και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) για να τον ελέγξει, τις πιο απότομες από τα χρόνια του 1980, χωρίς να λογαριάζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία που απογείωσε το κόστος της ενέργειας.

«Η τελευταία συνεδρίαση (του έτους) επιβεβαίωσε αυτό που βλέπαμε όλη τη χρονιά: Φρικτή κατάσταση στη χρηματαγορά», συνόψισε ο Πίτερ Καρντίλο της Spartan Capital Securities, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών πως η αμερικανική οικονομία θα βιώσει ύφεση.

Το χρηματιστήριο για τις ΗΠΑ αποτελεί βαρόμετρο καθώς η οικονομία της στηρίζεται πρωτίστως στην παραγωγή χρήματος.

Όλα αυτά που συμβαίνουν στην αμερικανική χρηματαγορά προμηνύουν ότι κάτι πολύ άσχημο έρχεται το 2023 για ην παγκόσμια οικονομία.

Σημειώνεται ότι: Το χρηματιστήριο αξιών της Νέας Υόρκης ολοκλήρωσε με μικρή πτώση χθες Παρασκευή τη χειρότερη χρονιά του από το 2008.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 73,55 μονάδων (–0,22%), στις 33.147,25 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 11,51 μονάδων (–0,11%), στις 10.466,48 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 8,78 μονάδων (–0,25%), στις 3.839,50 μονάδες.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που οφείλεται στην επιβολή αντι-ρωσικών κυρώσεων από την ΕΕ και την Δύση έρχεται για να «ξεγυμνώσει» το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα των αγορών το οποίο στηρίζονταν αποκλειστικά στον «αέρα».

Δηλαδή, στην παραγωγή χρήματος από τον «αέρα».

Με άλλα λόγια αυτοί που θα επιβιώσουν θα είναι αυτοί που έχουν αληθινούς ενεργειακούς πόρους και αφθονία πρώτων υλών.

Διότι απλούστατα αυτή που διαθέτουν οι παράγουν πληθωριστικό χρήμα δεν θα μπορούν να αγοράσουν αληθινά αγαθά ενώ αυτοί που θα τα διαθέτουν πολύ απλά δεν θα τους λείψουν.

Σε καιρούς πραγματικής κρίσης τα ψέματα «τινάζονται στον αέρα» και αυτό που απομένει είναι η σκληρή και εξιλεωτική αλήθεια.

Επί 10 χρόνια ποσοτικής χαλάρωσης, οι κεντρικές τράπεζες με βοήθεια και ανοχή από τις κυβερνήσεις εξαπάτησαν τις κοινωνίες και παρουσίασαν την εκτόξευση των κρατικών χρεών και των ελλειμμάτων ως φυσιολογική οικονομική πρακτική.

Βάφτισαν 19 τρισεκ. ομόλογα που είχαν αρνητικά επιτόκια… ως απόδειξη ότι οι οικονομίες ευημερούν, μια σκόπιμη και συστηματική εξαπάτηση, αφού τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα είναι το haircut στις συντάξεις της παγκόσμιας κοινωνίας…

Δηλαδή είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας στο μέλλον όταν θα είναι να πάρουμε συντάξεις.

Τα μηδενικά επιτόκια και την παροχή ρευστότητας από τον «αέρα» στο παγκόσμιο σύστημα τα παρουσίασαν ως μέρος της κανονικότητας.

Οι κεντρικές τράπεζες από 10 τρισεκ. βρέθηκαν να έχουν ισολογισμούς 28 τρισεκ. δολάρια αφού πρόσφεραν ρευστότητα που δεν είχε καμία αντιστοίχιση με την παραγωγή και τις υπηρεσίες.

Το έκτρωμα του πληθωρισμού είναι συνδυασμός της τοξικής ποσοτικής χαλάρωσης με τις αντι-ρωσικές κυρώσεις. Η ποσοτική χαλάρωση έτσι κι αλλιώς φέρνει αύξηση στις τιμές και οι αντι-ρωσικές κυρώσεις φέρνουν ελλείψεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες και άρα επιπλέον και πολύ μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές.

Δηλαδή, το χρήμα που παράγουμε είναι «κάλπικο» αλλά υπήρχε η Ρωσία για να προμηθεύει φθηνά τα απαραίτητα (Ενέργεια και πρώτες ύλες) για να συνεχίσει η ΕΕ και η Δύση να ευημερούν ή να νομίζουν ότι ευημερού

loading...