Mαρκάτος: Τα κόμματα εκμεταλλεύονται τους νέους – ζητάμε ακόμα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» 48 χρόνια μετά

 Για τη δημόσια παιδεία, τα Πανεπιστήμια τους φοιτητές, τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις μίλησε στην εκπομπή Review του Ζougla.gr και στην Ιρένα Αργύρη o πρώην Πρύτανης  του ΕΜΠ, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών, Νίκος Μαρκάτος.

Όπως υποστήριξε μεταξύ άλλων, «48 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο ζητάμε ακόμα ”Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”» και πρόσθεσε:

«Να μαζευτούμε ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων να φτιάξουμε ένα καταστατικό για την παιδεία. Το Πολυτεχνείο μπορεί να ηγηθεί μιας αλλαγής στη νοοτροπία των Υπουργών Παιδείας».

Ερωτηθείς για την ανομία στα πανεπιστήμια ο πρώην πρύτανης είναι σαφής: «Στατιστικά η ανομία στα πανεπιστήμια είναι πολύ μικρότερη από την κοινωνία. Δεν είναι ανομία η αντίδραση των φοιτητών στα κακώς κείμενα των πανεπιστημίων. Το πανεπιστήμιο είναι ο τόπος που η κοινωνία στοχάζεται τον εαυτό της.30 εκατ. για πανεπιστημιακή αστυνομία ενώ τα πανεπιστήμια έχουν το ¼ του προϋπολογισμού του 2009».

Σχετικά με την φύλαξη των κτηρίων λέει: «Η πανεπιστημιακή κοινότητα και το φοιτητικό κίνημα έχουν ευθύνη για τη φύλαξη. Τα πανεπιστήμια είναι χώρος πολιτικοποίησης, όχι κομματικοποίησης της νεολαίας.Τα κόμματα εκμεταλλεύονται την δικαιολογημένη αντίδραση των νέων».

Ο Νίκος Μαρκάτος κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρεται και στην ελληνική αγορά εργασίας υποστηρίζοντας πως «η  προϋπηρεσία μετά τις σπουδές απαιτείται μόνο στην ελληνική αγορά εργασίας. Πολύ λίγα από τα τεχνολογικά επιτεύγματα των ΑΕΙ βρίσκουν διέξοδο στην ελληνική αγορά. Η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα δε θέλει να αλλάξει το σύστημα παιδείας, τη βολεύει. Η Ελλάς επενδύει στις σπουδές των νέων για να εξυπηρετήσουν μετά τις άλλες χώρες».

Δείτε όλα όσα είπε στην εκπομπή «Review»:

loading...