Η έρευνα της Intrum που δείχνει ότι έρχεται κοινωνική έκρηξη

Απλήρωτους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και «νέα φέσια» στις τράπεζες από καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια φαίνεται ότι φέρνει το κύμα ακρίβειας που πλήττει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την ευρωζώνη.

Μεγάλη έρευνα της Ιntrum σε δείγμα 24.000 νοικοκυριών έδειξε ότι περίπου το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι την επόμενη χρονιά δεν θα έχει αρκετά χρήματα για να καλύψει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, τηλεφώνου και θέρμανσης.

Το 80% ανησυχεί για το που θα φθάσουν οι τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής.

Μάλιστα ο φόβος αυτός τους εξωθεί στο αλλάξουν καταναλωτικές συνήθειες, κόβοντας άλλες δαπάνες , όπως για διασκέδαση, εκδρομές κλπ, προκειμένου να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

Έξι στους δέκα συγκεκριμένα έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύουν τα χρήματα τους, περιορίζοντας ότι θεωρούν περιττά έξοδα.

Οι νεότεροι καταναλωτές αισθάνονται επίσης το άγχος στην κοινωνική τους ζωή και είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν λύσεις «buy now, pay later» για να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος.

Το 31 τοις εκατό της «Gen Z», που είναι στην πρόσφατη εφηβεία και στα 20, λένε ότι το κάνει όλο και περισσότερο.

Μεταξύ των καταναλωτών που εκτιμούν ότι δεν μπορέσουν να είναι συνεπείς με την πληρωμή των υποχρεώσεων τους τον επόμενο χρόνο, οι περισσότεροι απάντησαν ότι είναι πιθανό να αθετήσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Τα ευρήματα αυτά δεν αποτελούν φυσικά κεραυνό εν αιθρία.

Άλλωστε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA), έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της δείχνουν ότι η αναλογία των δανείων που έχουν υπαχθεί στο λεγόμενο «Στάδιο 2» είναι σε άνοδο, εξέλιξη η οποία αποτελεί προάγγελο για μία νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Μετά από αυτά νομίζω ότι εξηγείται και η υποβάθμιση της Intrum από την Moody’s.

ΠΗΓΗ

loading...