Οι δυτικές χώρες θέλουν να μετατρέψουν την Σύνοδο G20 σε «λαϊκό δικαστήριο» κατά της Ρωσίας: «Θέλουμε να εκτεθεί»! «Μην κάνετε λάθος και το πολιτικοποιήσετε» απαντά η Ρωσία

 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δεσμεύτηκε να «εκθέσει το καθεστώς του Πούτιν» στη φετινή σύνοδο κορυφής της G20, με αφορμή την καταστροφική αναταραχή που προκάλεσε σε όλο τον κόσμο η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, στα πλαίσια μίας ακραίας μετατροπής του οικονομικού forum σε πολιτικό μέσο που θα προσπαθήσει να βάλει με την πλάτη στον τοίχο την Μόσχα.

Δηλαδή θέλουν να μετατρέψουν την Σύνοδο σε “λαϊκό δικαστήριο” κάτι που μπορεί να έχει όμως απρόβλεπτες συνέπειες καθώς ήδη από το Κρεμλίνο προειδοποιούν να μην κάνει το λάθος και πολιτικοποιήσει τη Σύνοδο.

Ο Σούνακ θα μεταβεί στην Ινδονησία την Κυριακή πριν από τις συνομιλίες με παγκόσμιους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Kεντρικά θέματα βάσει προγράμματος είναι η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, η υγειονομική ασφάλεια και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ωστόσο με βάσει τις δηλώσεις βρίσκεται φυσικά ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίας ενόψει του G20 γίνεται σαφές ότι «ο Γερμανός καγκελάριος θα θέσει το ζήτημα της καταδίκης του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο καθώς και το θέμα των εκτεταμένων κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών του».

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αναμένεται να παραστεί στη σύνοδο καθώς δεν πρόκειται να μιλήσει για αυτό το ζήτημα με καμία δυτική χώρα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι δόθηκε στην δημοσιότητα ότι υπογράφηκε συμβόλαιο για τον εξοπλισμό των σκαφών επιφανείας με τους νέους υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους Ζιρκόν σε μια έμμεση δήλωση ότι κανένας δεν είναι ασφαλής από το ρωσικό οπλοστάσιο.

Αντ’ αυτού, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να εκπροσωπήσει το Κρεμλίνο στην εκδήλωση στο Μπαλί.

Οι ετήσιες συναντήσεις καθιερώθηκαν αρχικά ως «απάντηση» στην οικονομική κρίση του 2008, εδραιώνοντας τη σύνοδο κορυφής ως το κύριο παγκόσμιο φόρουμ οικονομικής συνεργασίας.

 Ωστόσο, ο Σουνάκ προειδοποίησε ότι η φετινή σύνοδος κορυφής -η πρώτη μετά την αποστολή στρατευμάτων από το Κρεμλίνο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο- δεν θα είναι «business as usual».

Σε δήλωσή του πριν από την αναχώρησή του, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε: «Η σύνοδος δεν θα είναι μια απλή διαδικασία: Ο πόλεμος του Πούτιν έχει προκαλέσει καταστροφές σε όλο τον κόσμο – καταστρέφοντας ζωές και βυθίζοντας τη διεθνή οικονομία σε αναταραχή.

Αυτή η σύνοδος κορυφής της G20 δεν θα είναι business as usual.

Θα εκθέσουμε το καθεστώς του Πούτιν και θα αποκαλύψουμε την απόλυτη περιφρόνησή του στη διεθνή συνεργασία και στον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας που αντιπροσωπεύουν φόρουμ όπως η G20.

Σε σαφή αντίθεση με την αναστάτωση που έχει προκαλέσει ο Πούτιν, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας θα συνεργαστούν για να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο στην επίλυση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων μας καλύτερη».

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει προσκληθεί να μιλήσει διαδικτυακά στη σύνοδο κορυφής.

Παράλληλα και σύμφωνα με τον Guardian, oι παγκόσμιοι ηγέτες αποφάσισαν να μη λάβουν μέρος στην καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία όταν θα συναντηθούν στη G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω της εκτεταμένης δυσφορίας για την παρουσία της Ρωσίας στη σύνοδο κορυφής.

Όπως συνηθίζεται, οι παγκόσμιοι ηγέτες στέκονται μαζί για μια εναρκτήρια φωτογραφία στην αρχή των συνόδων κορυφής.

Στη σύνοδο κορυφής όμως στην Ινδονησία -που ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη- κάτι τέτοιο δε θα γίνει παρόλο που ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι δε θα παραστεί.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες δε θέλουν να φωτογραφηθούν ούτε στο πλάι του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που θα πάει στη Σύνοδο εκπροσωπώντας τον Ρώσο πρόεδρο.

Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους, η συμμετοχή της Ρωσίας στη G20 σημαίνει ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο για τους ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν στο τέλος της συνόδου κορυφής.

Και ο εικονικός… Ε.Μασκ παρών

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20 στo Μπαλί της Ινδονησίας, ο δισεκατομμυριούχος και νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Ελον Μασκ.

Την πληροφορία μετέφερε στο CNBC Indonesia αξιωματούχος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας, νωρίτερα σήμερα.

«Δεν μπορεί να παρευρεθεί γιατί… συμβαίνουν διάφορα στις ΗΠΑ και πρέπει να είναι παρών», ανέφερε ο επικεφαλής του επιμελητηρίου Arsjad Rasyid, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ίδιος «θα μπορούσε να εμφανιστεί εικονικά».

loading...