Γιατί ο Μακρόν πιστεύει πως τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα σώσουν την Ευρώπη

 

Προς ισχυροποίηση του «γαλλογερμανικού άξονα»

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έδωσε διευκρινίσεις την Τετάρτη (09/11) τη δήλωση που είχε κάνει στα μέσα Οκτωβρίου ότι έ«να πυρηνικό χτύπημα στην περιοχή της Ουκρανίας – εννοώντας δυνητικά σε ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ – δεν ήταν στα θεμελιώδη συμφέροντα της Γαλλίας».

Σύμφωνα με άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, o κ. Μακρόν παρουσίασε τη νέα αμυντική στρατηγική της Γαλλίας, που κινείται σε τρεις άξονες:

Πυρηνική αποτροπή

Ενίσχυση της συνεργασίας με τη Γερμανία

Επαναπροσδιορισμός των στρατιωτικών αποστολών στο Σαχέλ και τη Δυτική Αφρική

Ο κ. Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η γαλλική πυρηνική αποτροπή συμβάλλει στην ασφάλεια της Ευρώπης, αποσαφηνίζοντας, με αυτό τον τρόπο, πρόσφατες δηλώσεις που έμοιαζαν να θέτουν υπό αμφισβήτηση το ζήτημα αυτό.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα ζωτικά συμφέροντα της Γαλλίας έχουν ευρωπαϊκή διάσταση. Συνεπώς, οι πυρηνικές μας δυνάμεις συμβάλλουν με την ύπαρξή τους στην ασφάλεια της Γαλλίας και της Ευρώπης. Ας μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία διαθέτει πυρηνική αποτροπή και ας προσέξουμε να μην υπερδραματοποιούμε κάποια από αυτά που λέμε», δήλωσε στην ομιλία του για τις μείζονες στρατηγικές προκλήσεις της Γαλλίας στην Τουλόν.

Η δήλωση που είχε προκαλέσει σύγχυση

Στις 12 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είχε δημιουργήσει πρόβλημα δηλώνοντας στο κανάλι France 2 ότι ένα πυρηνικό χτύπημα στην περιοχή της Ουκρανίας – με αυτό εννοούσε ενδεχομένως σε ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ – δεν ήταν προς το θεμελιώδες συμφέρον της Γαλλίας.

«Το δόγμα μας βασίζεται σε αυτό που αποκαλούμε “θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους”, τα οποία είναι πολύ σαφώς καθορισμένα. Αυτό δεν είναι καθόλου αυτό που θα διακυβευόταν αν γινόταν μια πυρηνική βαλλιστική επίθεση στην Ουκρανία ή στην περιοχή», είχε πει χαρακτηριστικά τότε.

Η Γαλλία ως αξιόπιστος εταίρος

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει υποστηρίξει σθεναρά την ενίσχυση της αμυντικής κυριαρχίας της Ευρώπης, τόνισε επίσης την «υποδειγματική» αγκίστρωση της Γαλλίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Περιέγραψε τη Γαλλία ως «σεβαστή χώρα για το πυρηνικό της καθεστώς, κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, υποδειγματικό σύμμαχο στον ευρωατλαντικό χώρο, αξιόπιστο και αξιόπιστο εταίρο».

«Φιλοδοξία της Γαλλίας είναι να είναι μια δύναμη στην καρδιά της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, με ισχυρές ατλαντικές ρίζες, αλλά στην πρώτη γραμμή και στον άξονα του κόσμου», επέμεινε, περιγράφοντας τη νέα αμυντική στρατηγική της Γαλλίας και τις μελλοντικές γεωπολιτικές προκλήσεις.

Προς ισχυροποίηση του «γαλλογερμανικού άξονα»

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας επικαλέστηκε επίσης την «ενίσχυση των δεσμών με τη Γερμανία όσον αφορά την άμυνα, ελπίζοντας σε αποφασιστική πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες».

Περιγράφοντας τη Γερμανία ως «απαραίτητο εταίρο», ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «η επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος εξαρτάται εν μέρει από την ισορροπία της εταιρικής μας σχέσης».

CNN.gr με πληροφορίες από AFP, Le Monde

loading...