Κίσινγκερ: Για κάποιους ο Πούτιν είναι ΠΡΟΒΛΗΜΑ – Τι είπε για τον ΠΟΛΕΜΟ και αν θα γίνει ΕΙΡΗΝΗ

 Η τοποθέτησή του κρύβει πάντα «μεζεδάκια» παρασκηνίου

Ο διεθνιστής διπλωμάτης, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ εξήρε τις ανανεωμένες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε μια σύνοδο κορυφής στο Μπαλί, αλλά είπε ότι απομένει μακρύς δρόμος για να αποφευχθεί η σύγκρουση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ενώ έκανε αναφορά στην Ρωσία τον Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο 99χρονος παγκοσμιοποιητής δήλωσε ότι η συνάντηση μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα έδωσε το έναυσμα για μια «προσπάθεια γεφύρωσης» στην σχέση ΗΠΑ-Κίνας, μεταξύ άλλων με την επανεκκίνηση της συνεργασίας σε τομείς όπως η (δήθεν) κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια οικονομία.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο Κίσινγκερ τόνισε πως η συνάντηση Μπάιντεν και Σι, έσπασε το φράγμα της σιωπής που επικρατούσε για μήνες μεταξύ των δύο ηγετών, στο έδαφος των κάκιστων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ειδικά μετά τα γεγονότα στην Ταϊβάν αλλά και έναν τεχνολογικό και εμπορικό πόλεμο που μαίνεται μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Κίσινγκερ θεωρεί πως ο υπαρκτός κίνδυνος μιας παγκόσμιας σύρραξης και καταστροφής μπορεί να αποφευχθεί μέσα από το διάλογο με την Κίνα και να αποφευχθεί η ηγεμονία του Πεκίνου.

«Θα πρέπει να ακολουθηθεί προσεκτική πολιτική και να γίνουν ειλικρινείς συζητήσεις, αλλά τουλάχιστον η πόρτα έχει ανοίξει», δήλωσε ο Κίσινγκερ για τα αποτελέσματα της συνάντησης στους G20 και πρόσθεσε ότι το κλίμα διαλόγου είναι κάτι που ζητούν και θα ευνοήσει και τα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα (ΠΟΙΑ ΑΛΛΗ) την Σιγκαπούρη. «Κανείς δεν θέλει ηγεμόνες στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο Κίσινγκερ, εννοώντας πως η νέα διεθνιστική τάξη πραγμάτων δεν επιθυμεί ισχυρές δυνάμεις, προκειμένου να επιβληθεί σε όλα τα κράτη!

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΟΥΤΙΝ

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ευρώπη, ο πρώην διπλωμάτης είπε ότι οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στο ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι τους με την Ουκρανία και την Ρωσία και να μην αποσπάται η προσοχή τους από βραχυπρόθεσμα γεγονότα.

Ωστόσο, ο ίδιος διατύπωσε επιφυλάξεις σχετικά με το τι θα συμφωνούσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για ορισμένους ανθρώπους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελεί εμπόδιο σε αυτό το όραμα», αναφερόμενος σε ένα σχέδιο ειρήνης.

Με άλλα λόγια ο Πούτιν, αν και έχοντας δείξει διάθεση συνεργασίας μέχρι στιγμής, εξακολουθεί να κάνει τους διεθνιστές να νιώθουν αβεβαιότητα και ανασφάλεια, πόσο μάλλον οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα του (Μεντβέντεφ, ρωσικό κατεστημένο κτλ.)

Ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος  θα μπορούσε να τελειώσει μόνο εάν η Ουκρανία ήταν σε θέση να διατηρήσει την ανεξαρτησία και τα (όποια;;;) σύνορά της ανέπαφα, προστατευμένη από μια στενή σχέση με την Ευρώπη. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι ο διάλογος με την Ρωσία σε αυτήν τη φάση είναι πολύ δύσκολος.

Άλλα κυριότερα σημεία της ομιλίας περιλαμβάνουν:

Είπε ότι θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί ειρήνη με την Ρωσία παρά με την Κίνα, επειδή «δεν έχει τεθεί ακόμη η βάση ενός εννοιολογικού διαλόγου».

Τόνισε ότι η κατεύθυνση της Γερμανίας θα είναι καθοριστική εντός της Ευρώπης και κάλεσε την ηγεσία της χώρας «να εφαρμόσει πολιτικές που οδηγούν σε συγχώνευση των δυνατοτήτων που υπάρχουν».

loading...