Του κατηχητικού κορίτσι υπεράνω πάσης υποψίας .. Κοιμηθείτε ήσυχοι η κιβωτός πήγε στα καλύτερα λαμογια

 

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η νέα Πρόεδρος στην «Κιβωτό του Κόσμου», είναι σύζυγος του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου, φίλη του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεία της βουλεύτριας Α’ Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής της ΝΔ Γεωργίας Μαρτίνου, κόρης του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, ο οποίος τοποθετήθηκε πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους το 2019.

Μέλος ΔΣ ορίστηκε ο Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Γραφείου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η νέα πρόεδρος έχει δηλώσει ότι «Φιλανθρωπία σημαίνει να γνωρίζεις σε βάθος την κοινωνία.”…

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, της υψηλής κοινωνίας, φιλανθρωπικά ενδιαφέρονται για τα ορφανά, για τα παιδιά με προβλήματα, για τα παιδιά με αναπηρίες… Φιλανθρωπία, για να μην αλλάξει θεσμικά και ουσιαστικά τίποτα στις κοινωνικές σχέσεις και δομές.

Από Ευγενία Λουπάκη:

Η υψηλή κοινωνία επιβιβάζεται στην Κιβωτό

Διορίστηκε από την κυβέρνηση νέο ΔΣ στην Κιβωτό του Κόσμου, με πρόεδρο την κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, σύζυγο του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου και πρόεδρο της Ενωσης “Μαζί για το παιδί”. 

Η οικογένεια Μαρτίνου εκ των ισχυροτέρων εφοπλιστικών οικογενειών, που ξεκίνησαν (σημειώστε το χρονικό διάστημα) την εφοπλιστική σταδιοδρομία τους τη δεκαετία του ΄60 και μέχρι το 1975 είχαν ήδη 36 πλοία συνολικής. χωρητικότητας 800.000 τόννων, αριθμεί σήμερα τρεις διαφορετικές εταιρείες με κολοσσιαίο τοννάζ εκάστη.  Δύο από αυτές τις εταιρείες είναι σήμερα στο top ten των Ελλήνων Εφοπιστών. Η εταιρεία του συζύγου της κ. Μαρτίνου, Minerva, έχει 54 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 6,42 εκατομμυρίων τόνων!

Δεν θα υπήρχε όντως καλύτερη εκπρόσωπος της υψηλής φιλανθρωπίας των μπαζάρ και των γκαλά, για ένα καθεστώς που δεν έχει στο λεξιλόγιό του τη λέξη “αλληλεγγύη”. 

Σε συνέντευξη- αγιογραφία της, που δημοσίευσε η Καθημερινή τον Ιανουάριο του 2022 η κ.Μαρτίνου εξηγεί πώς στράφηκε στην φιλανθρωπία: «Θυμάμαι ως παιδί τον εαυτό μου να βοηθάω τη μητέρα μου, Αλίκη Βεκρή, που ήταν δραστήριο μέλος στο Σώμα Ελληνίδων Οδηγών για τα ετήσια μπαζάρ. Είναι συγκινητικό ότι σήμερα εκείνη εξακολουθεί να μας βοηθάει στα δικά μας μπαζάρ. Αργότερα στο Γυμνάσιο πια, άρχισα να φοιτώ στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, ένα σχολείο που έχει τη φιλοσοφία της προσφοράς”

Η φιλανθρωπία είναι θέμα οικογένειας, παιδείας και κουλτούρας μιας χώρας, υποστηρίζει στην ίδια συνέντευξη η κ.Μαρτίνου. Και εξηγείται: «Οι αγγλοσαξονικές χώρες έχουν τέτοια παράδοση. Στις μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα δεν υπήρχε τόσο ανεπτυγμένη η φιλανθρωπία ως κουλτούρα, υπήρχε όμως το δίκτυο υποστήριξης της οικογένειας και των συντοπιτών. Αυτό εξηγεί αλλά δεν δικαιολογεί πλέον γιατί η Ελλάδα δεν έχει αναπροσαρμόσει τη νομοθεσία της ώστε να κάνει τις δωρεές και τις χορηγίες φορολογικά ελκυστικές, όπως γίνεται αλλού. Εδώ, δυστυχώς, οι δωρεές φορολογούνται από το κράτος και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει άμεσα, διότι αποτρέπει ιδιώτες και εταιρείες να ευεργετήσουν».

Η λέξη φιλανθρωπία έρχεται κι επανέρχεται στα χείλη της πλουσίας κυρίας, που δεν έχει καν ακούσει για την Αλληλεγγύη που έσωσε τον κόσμο στην Κατοχή. Ακόμα και την αλληλεγγύη της γειτονιάς της ελληνικής κοινωνίας και οικογένειας την αποκαλεί “δίκτυο υποστήριξης” που εμπόδισε την “κουλτούρα της φιλανθρωπίας”. Η φιλανθρωπία είναι η ελεημοσύνη των ανωτέρων τάξεων προς αναξιοπαθούντες, η αλληλεγγύη προϋποθέτει και παράγει ισότητα. 

Και η αποστροφή της περί φορολογικών απαλλαγών λέει πολλά.

Αλλά το θέμα δεν είναι η κ. Μαρτίνου, η οποία μπορεί να έχει τις καλύτερες προθέσεις. Το θέμα είναι ότι η προστασία των παιδιών δεν μπορεί να είναι υπόθεση ούτε παπάδων, ούτε φιλανθρώπων κυριών, ούτε ιδιωτικών ιδρυμάτων, ούτε ιδρυμάτων γενικώς. 

Μικρές κρατικές δομές, στελέχη καταρτισμένα, διευκόλυνση των αναδοχών και των υιοθεσιών, διαφάνεια, έλεγχος. Και εκπαίδευση της κοινωνίας να ακούει και όχι να κρυφακούει.

loading...