Μουντιάλ, ΦΙΦΑ, Κατάρ και ανθρώπινα δικαιώματα!!

Γράφει ο Χρήστος Μπουσιούτας  * 

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου έχουμε την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο που θα διαρκέσει ένα μήνα, έως τις 18 Δεκεμβρίου. Ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός που γίνεται κάθε 4 χρόνια και προσελκύει των ενδιαφέρον δισεκατομμυρίων θεατών από όλον τον κόσμο.

Αυτή η τεράστια διοργάνωση για το 2022 έχει ανατεθεί στο Κατάρ.

Μπορεί στο Κατάρ να υπάρχει έλλειμμα ελευθερίας και δημοκρατίας, μπορεί να καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι γυναίκες να θεωρούνται κατώτερα όντα, αλλά για την ΦΙΦΑ αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Και αυτό, γιατί αυτό που δεν λείπει από το Κατάρ είναι το χρήμα.

Και με τα χρήματα όπως ξέρετε μπορείτε να αγοράσετε τα πάντα. Ακόμα και συνειδήσεις. Είναι πιο ακριβές βέβαια, αλλά δεν παύουν να είναι και αυτές εμπόρευμα.

Και αυτές οι πουλημένες συνειδήσεις έδωσαν την διοργάνωση του Μουντιάλ στο Κατάρ.

Όπως αυτή του Μοχάμεντ Μπιν Χαμάν πρώην πρόεδρου της ασιατικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, ο οποίος μετά από έρευνα κρίθηκε ένοχος για διαφθορά κι εξαγορά ψήφων κι αποκλείστηκε ισόβια από την ενασχόλησή του με το άθλημα.

Ποινικά αδικήματα που τιμωρούνται μόνο με διοικητικές κυρώσεις, γιατί αυτό το δίκαιο επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια του αθλητισμού.

Στον αθλητισμό που πρεσβεύει το «Ευ αγωνίζεσθαι», ο κάθε «Αθάνατος» που συλλαμβάνεται να δωροδοκεί η να δωροδοκείται, η μόνη ποινή που του επιβάλλεται είναι αυτή της στέρηση της φιλάθλου ειδικότητας για κάποια χρόνια η δια βίου.

Αλλά και άλλες συνειδήσεις για την περίπτωση του Κατάρ τέθηκαν εν αμφιβόλω, όπως αυτές του Μπλάτερ και του Μισέλ Πλατινί που κατηγορήθηκαν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παράνομες πληρωμές.

Πρέπει να ξέρετε ότι στο Κατάρ όλοι οι φίλαθλοι είναι ευπρόσδεκτοι αρκεί να συμπεριφέρονται όπως οι Καταριανοί. 

Να μην φιλάς το κορίτσι σου στον δρόμο, να μην δείχνεις την διαφορετικότητά σου, να μην είσαι μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, να μην περιφέρεσαι πίνοντας αλκοόλ και το κυριότερο, να μην υπερασπίζεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται βάναυσα στο Κατάρ.

Η υποκριτική Δύση που όταν δεν παριστάνει την αθώα υποδύεται την θλιμμένη, που καταδικάζει και δικαίως την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, όχι μόνο κλείνει το μάτι σε ότι συμβαίνει στο Κατάρ, αλλά το επιβραβεύει κι όλας με την ανάθεση ενός τόσο σημαντικού αθλητικού γεγονότος.

Και όταν οι οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα διαμαρτύρονται για το κόστος των χιλιάδων νεκρών μεταξύ των μεταναστών εργατών που συμμετείχαν στα έργα, λόγω της απουσίας στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας, ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ

Τζιάνι Ινφαντίνο, μας καλεί να ασχοληθούμε αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο και όχι με ό,τι επικρατεί στο καταπιεστικό καθεστώς του Κατάρ.

Μπροστά στο χρήμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ζητήματα ηθικής τάξης και οι χιλιάδες θάνατοι μεταναστών από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα, για την ΦΙΦΑ είναι ασήμαντες λεπτομέρειες.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι τουλάχιστον 100.000 είναι ο αριθμός των μεταναστών εργατών που έχουν υποστεί εκμετάλλευση και κακοποίηση λόγω της αντεργατικής νομοθεσίας που επικρατεί στο Κατάρ στα χρόνια της υλοποίησης των έργων για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Για την ΦΙΦΑ όμως, αυτοί οι 100.000 άνθρωποι και οι χιλιάδες νεκροί που άφησαν τις σωρούς τους στο Κατάρ, δεν είναι τίποτα άλλο από αριθμοί. 

Βλέπετε εκείνο που μετράει, είναι τα πολυτελή στάδια, το χρηματικό αλισβερίσι, τα ακριβά δώρα προς τα υψηλόβαθμα στελέχη της ομοσπονδίας και τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσε το Κατάρ για αυτή την διοργάνωση, σε σχέση με τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν από την Ρωσία για την προηγούμενη διοργάνωση αυτής του 2018.

 

loading...