Αναλύοντας την αλληλεπίδραση ΗΠΑ-Κινας-Ρωσίας-Ινδίας στην παγκόσμια συστημική μετάβαση

 

Αυτή Η ανάλυση μπορεί να βοηθήσει στην καθοδήγηση της έρευνας άλλων για την παγκόσμια συστημική μετάβαση, η οποία θα συνεχίσει να εκτυλίσσεται στην παρούσα «Εποχή της Πολυπλοκότητας». Χωρίς να εκτιμηθούν οι ρόλοι, τα ενδιαφέροντα και η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των παικτών, οι ερευνητές δεν θα είναι σε θέση να παράγουν την πιο ακριβή εργασία, όπως και ο σκοπός αυτού του κομματιού.

Η Πολυπολική Παγκόσμια Τάξη

Η παγκόσμια συστημική μετάβαση στην πολυπολικότητα , η οποία προϋπήρχε της τελευταίας φάσης της ουκρανικής σύγκρουσης , αλλά επιταχύνθηκε άνευ προηγουμένου από αυτήν, συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του Νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ του Golden Billion της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Global Global υπό την ηγεσία BRICS και SCO . Νότος αναμφισβήτητος. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι ηθοποιοί στον παγκόσμιο διαγωνισμό – οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία – καθένας από τους οποίους παίζει έναν μοναδικό ρόλο.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Η Αμερική θέλει να καθυστερήσει επ’ αόριστον την αναπόφευκτη παρακμή της μονοπολικής ηγεμονίας της, για την οποία επιχειρεί να συγκρατήσει ταυτόχρονα την Κίνα και τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν αναγνωρίσει ότι η πολυπολική κατεύθυνση της παγκόσμιας συστημικής μετάβασης είναι μη αναστρέψιμη αφού ο Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου μόλις επαίνεσε τον αυξανόμενο παγκόσμιο ρόλο του Ινδού πρωθυπουργού Μόντι, παρά το γεγονός ότι η χώρα της πίεζε προηγουμένως τη δική του να υποταχθεί. Αυτό υποδηλώνει μια στρατηγική συμπληρωματικότητα που θα θιγεί αργότερα.

Ο ρόλος της Κίνας

Προχωρώντας στον ρόλο της Κίνας, οραματίστηκε τη σταδιακή μεταρρύθμιση του δυτικοκεντρικού μοντέλου παγκοσμιοποίησης, αλλά απαιτούσε την απουσία σύγκρουσης μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων για να πετύχει. Αντίστοιχα, « Η Ουκρανική σύγκρουση μπορεί να έχει ήδη εκτροχιάσει την τροχιά της υπερδύναμης της Κίνας », αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εξακολουθεί να μην μπορεί να είναι η πιο ισχυρή οικονομικά Μεγάλη Δύναμη στην αναδυόμενη Πολυπολική Παγκόσμια Τάξη. Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια συστημική μετάβαση.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε για να υπερασπιστεί την ακεραιότητα των κόκκινων γραμμών της εθνικής ασφάλειας εκεί, αφού το ΝΑΤΟ τις πέρασε λαθραία, προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση με συνέπειες που αλλάζουν τον κόσμο. Αυτή η χώρα εκτοξεύτηκε ξαφνικά για να γίνει ο de facto ηγέτης του Παγκόσμιου Επαναστατικού Κινήματος (GRM) για τον ριζικό τερματισμό της μονοπολικότητας, για τον οποίο εξυπηρετούνται τώρα τα μεγάλα στρατηγικά συμφέροντά της διευκολύνοντας την πλήρη αποαποικιοποίηση της Αφρικής και την άνοδο των Ευρασιατικών Μεγάλων Δυνάμεων.

Ο ρόλος της Ινδίας

Η πιο σημαντική από την τελευταία κατηγορία είναι αναμφισβήτητα η Ινδία, η οποία διαχειρίστηκε με μαεστρία τις χαοτικές συνέπειες της ουκρανικής σύγκρουσης μέσω της ρεαλιστικής πολιτικής της ουδετερότητας αρχών στον Νέο Ψυχρό Πόλεμο για να γίνει ο βασιλιάς σε αυτόν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Προκειμένου να βοηθήσει την προσεκτική εξισορρόπηση μεταξύ του Χρυσού Δισεκατομμυρίου και του Παγκόσμιου Νότου του οποίου αποτελεί μέρος, η Ινδία συγκεντρώνει ενεργά ένα νέο Κίνημα των Αδεσμεύτων (« Neo-NAM ») που ελπίζει να ηγηθεί ανεπίσημα.

Τα συμφέροντα των ΗΠΑ

Έχοντας εξοικειωθεί με τους γενικούς ρόλους που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία στην παγκόσμια συστημική μετάβαση, είναι πλέον δυνατό να δούμε πού το καθένα συμπληρώνει και έρχεται σε αντίθεση με το άλλο. Οι ΗΠΑ ελπίζουν να φτάσουν σε μια «νέα κανονικότητα» στον ολοένα και πιο τεταμένο ανταγωνισμό τους με την Κίνα μέσω μιας πιθανής Νέας Μείωσης. φαντασιώνεται τη « βαλκανοποίηση » της Ρωσίας. και ελπίζει να χρησιμοποιήσει το ανεπίσημο υπό την ηγεσία της Ινδίας Neo-NAM για να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τη Λαϊκή Δημοκρατία σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο.

Τα συμφέροντα της Κίνας

Όσο για την Κίνα, και αυτή συμμερίζεται το ενδιαφέρον της να διερευνήσει τις παραμέτρους μιας Νέας Μείωσης, εφόσον δεν την έχουν ως αποτέλεσμα να παραχωρήσει μονομερώς τα αντικειμενικά της εθνικά συμφέροντα (κάτι που εξηγεί τις επιτυχημένες συναντήσεις του Προέδρου Σι με τους δυτικούς ομολόγους του την περασμένη εβδομάδα G20); παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με τη Ρωσία για τη σταδιακή μεταρρύθμιση του δυτικοκεντρικού μοντέλου παγκοσμιοποίησης· και έχει παρόμοια ενδιαφέροντα σε σχέση με την Ινδία, ιδιαίτερα στην πρωτοπορία του ασιατικού αιώνα .

Συμφέροντα της Ρωσίας

Όσον αφορά τη Ρωσία, θα ήθελε ιδανικά να παγώσει τη Γραμμή Ελέγχου (LOC) στην Ουκρανία μέσω μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ (σε σενάριο όπου η ειδική της επιχείρηση θα εξακολουθούσε να είναι επιτυχής ). συμμερίζεται το όραμα της Κίνας για σταδιακή μεταρρύθμιση του δυτικοκεντρικού μοντέλου παγκοσμιοποίησης· και δίνει προτεραιότητα στην Ινδία ως τον κορυφαίο εταίρο της στην παγκόσμια συστημική μετάβαση, καθώς αυτοί οι δύο φιλοδοξούν να δημιουργήσουν από κοινού έναν τρίτο πόλο επιρροής ( μαζί με το Ιράν ) για να ξεπεράσουν το παρόν διπολικό αδιέξοδο αυτής της ίδιας μετάβασης.

Τα συμφέροντα της Ινδίας

Η Ινδία, όπως αποδεικνύεται, είναι απαραίτητη και για τους τρεις συνομηλίκους της. Η αυξανόμενη στρατηγική της συνεργασία με τις ΗΠΑ θα βοηθήσει αυτούς τους δύο να επιτύχουν τον κοινό τους στόχο να διαχειριστούν την άνοδο της Κίνας. το Neo-NAM που ελπίζει να ηγηθεί ανεπίσημα θα μειώσει την πίεση της Δύσης στη Ρωσία ξεκλειδώνοντας μυριάδες ευκαιρίες για τη Μόσχα σε όλη την Ευρασία και τον υπόλοιπο παγκόσμιο Νότο. ενώ ο ασιατικός αιώνας στον οποίο η Κίνα θέλει να πρωτοπορήσει είναι αδύνατος χωρίς την ισότιμη συμμετοχή της Ινδίας κατά την επίλυση των συνοριακών διαφορών μια για πάντα.

Οι αντιφάσεις των ΗΠΑ με τους ομοτίμους τους

Εκτός από την προηγούμενη φράση σχετικά με τα σχέδια της Αμερικής να «βαλκανοποιήσει» τη Ρωσία, η προηγούμενη εικόνα επικεντρώθηκε μόνο στις πιθανές συμπληρωματικότητες κάθε παίκτη μεταξύ τους, γι’ αυτό και οι παρακάτω θα επανεξετάσουν τώρα τις αντιφάσεις τους. Οι ΗΠΑ φοβούνται την ικανότητα της Κίνας να συνεχίσει να λειτουργεί ως ο μόνος πραγματικός συστημικός ανταγωνιστής της και μπορεί έτσι να υποψιαστούν ότι μια Νέα Μείωση θα μπορούσε να αγοράσει στο Πεκίνο τον χρόνο που χρειάζεται για να κερδίσει το πλεονέκτημα, ενώ το άτυπα υπό την ηγεσία της Ινδίας Neo-NAM θα ​​μπορούσε τελικά να περιορίσει την επιρροή των ΗΠΑ.

Οι αντιφάσεις της Κίνας με τους ομοτίμους της

Η Κίνα θεωρεί επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι ο μόνος πραγματικός συστημικός ανταγωνιστής της και θα μπορούσε να υποψιαστεί ότι μια νέα ύφεση θα μπορούσε να αγοράσει την Ουάσιγκτον τον χρόνο που χρειάζεται για να επαναβαθμονομήσει τη μεγάλη στρατηγική της προκειμένου να συγκρατήσει πιο αποτελεσματικά τη Λαϊκή Δημοκρατία αργότερα. Παρόλο που η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται στενά για την οικοδόμηση πολυπολικών θεσμών, η πρώτη δεν εκτιμά πώς η ειδική επιχείρηση της τελευταίας αποσταθεροποίησε την παγκοσμιοποίηση, ενώ επίσης δεν εμπιστεύεται πλήρως ότι η Ινδία δεν θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να την περιορίσουν.

Οι αντιθέσεις της Ρωσίας με τους ομοίους της

Η Ρωσία δεν θα το πει ποτέ ανοιχτά, αλλά φαίνεται να αγανακτεί που η Κίνα συμμορφώνεται ανεπίσημα με πολλές από τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της από φόβο ότι οι εταιρείες της θα πληγούν από τις λεγόμενες δευτερεύουσες κυρώσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά τους έναντι των Αμερικανών. ειδικά στην Ευρώπη. Δεν υπάρχουν παρόμοιες δυσαρέσκειες προς την Ινδία, αφού ο Πρόεδρος Πούτιν εκτιμά ειλικρινά τη γενναία αψηφία της πίεσης των ΗΠΑ και τη συνεχιζόμενη δέσμευσή της στην κυριολεκτικά αλλαγή του κόσμου στρατηγικής συνεργασίας τους.

Οι αντιθέσεις της Ινδίας με τους ομοίους της

Ακριβώς όπως η Ρωσία δεν θα επικρίνει ανοιχτά την Κίνα, ούτε η Ινδία θα επικρίνει ανοιχτά τις ΗΠΑ παρά την προηγουμένως έντονη εκστρατεία πληροφοριών πολέμου κατά των δεσμών της με τη Ρωσία λόγω του ενδιαφέροντος του Δελχί να διατηρήσει εγκάρδιες σχέσεις με την Ουάσιγκτον προκειμένου να παραμείνει ο βασιλιάς στον Νέο Ψυχρό Πόλεμο. . Όσον αφορά την Κίνα, η Ινδία υποπτεύεται ότι θέλει να γίνει ο «ανώτερος εταίρος» στον ασιατικό αιώνα και έτσι να επιβάλει ένα μονοπολικό σύστημα στην ήπειρο, ενώ δεν υπάρχουν διαφωνίες ή υποψίες σε σχέση με τη Ρωσία.

Η Πρόβλεψη Πολιτικής των ΗΠΑ

Από αυτήν την ανασκόπηση των συμπληρωματικών και αντιφατικών συμφερόντων κάθε παίκτη, μπορούν να εξαχθούν κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις δυνητικά μελλοντικές πολιτικές τους. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πιέσουν ρεαλιστικά το Κίεβο να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία ή μπορεί να παρατείνει τεχνητά αυτόν τον πόλεμο με αντιπροσώπους επ’ αόριστον. Μια νέα ύφεση με την Κίνα θα ήταν αμοιβαία επωφελής, αλλά μόνο εάν αυτά τα δύο αποκαταστήσουν πρώτα κάποια ομοιότητα εμπιστοσύνης, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. και το Neo-NAM της Ινδίας έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του για τις ΗΠΑ.

Πρόβλεψη πολιτικής της Κίνας

Η Κίνα θα συμφωνήσει μια νέα άμβλυνση με τις ΗΠΑ μόνο εάν οι τελευταίες σταματήσουν τις σπαθιές πάνω από την Ταϊβάν και προβούν σε χειροπιαστές κινήσεις προς την κατεύθυνση του σταδιακού τερματισμού του εμπορικού τους πολέμου ή τουλάχιστον επ’ αόριστον παγώματος του, τίποτα από τα οποία δεν έχει συμβεί ακόμη. Οι σχέσεις με τη Ρωσία θα παραμείνουν σταθερές, αλλά δεν αναμένεται να επεκταθούν συνολικά στον οικονομικό τομέα όσο παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις των ΗΠΑ, τις οποίες το Πεκίνο δεν θα παραβιάσει σημαντικά. και οι μαξιμαλιστικοί στόχοι καθιστούν απίθανη την επίλυση της ινδικής συνοριακής διαμάχης.

Πρόβλεψη πολιτικής της Ρωσίας

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Ρωσία έχει συμφέρον να παγώσει το LOC στην Ουκρανία προκειμένου να εδραιώσει τις περιορισμένες επιτυχίες της ειδικής της επιχείρησης ενόψει των αυξανόμενων οπισθοδρομήσεων πρόσφατα , αλλά είναι απίθανο να παραχωρήσει περαιτέρω έδαφος ως μέρος μιας κερδοσκοπικής συμφωνίας. θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κίνα, αλλά θα παραμείνει απογοητευμένη που το Πεκίνο συμμορφώθηκε ανεπίσημα με τις κυρώσεις των ΗΠΑ, διαβρώνοντας έτσι την εμπιστοσύνη στη δέσμευση του εταίρου του για πολυπολικότητα. ενώ οι σχέσεις με την Ινδία θα συνεχίσουν να ανθίζουν σε όλους τους τομείς.

Πρόβλεψη πολιτικής της Ινδίας

Η Ινδία δεν θα πάρει το μέρος των ΗΠΑ στον Νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά ούτε θα αντιμετωπίσει τους άλλους εναντίον της, πράγμα που σημαίνει ότι το Neo-NAM που ελπίζει να ηγηθεί μπορεί να είναι μια αποτελεσματική πλατφόρμα εξισορρόπησης για όλα τα μέρη. παρόμοιο πνεύμα με το πώς η Ινδία δεν θα παραχωρήσει μονομερώς τα αντικειμενικά εθνικά της συμφέροντα έναντι της πίεσης των ΗΠΑ να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία, δεν θα παραχωρήσει επίσης το ίδιο σε σχέση με την πιθανή κινεζική πίεση στη συνοριακή τους διαφορά. και σε σχέση με τη Ρωσία, ο πολυπολικός τους άξονας στην Ευρασία θα συνεχίσει να ενισχύεται.

Παγκόσμια Πρόβλεψη Σεναρίου

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω παρατηρήσεις, μπορούν να αναμένονται τα ακόλουθα σενάρια: οι ΗΠΑ και η Κίνα συνεχίζουν να διερευνούν σοβαρά τις παραμέτρους μιας Νέας Μείωσης προκειμένου να αποκαταστήσουν κάποια αίσθηση βεβαιότητας στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα στο οποίο η καθεμία έχει εξίσου σημαντικά συμφέροντα (αν και με διαφορετικούς στόχους στο μυαλό). ο ρωσο-ινδικός άξονας θα επιταχύνει την παρακμή της μονοπολικότητας, ενώ παράλληλα θα εξισορροπήσει ρεαλιστικά την Κίνα στον Παγκόσμιο Νότο. και το ανεπίσημα υπό την ηγεσία της Ινδίας Neo-NAM θα ​​φλερτάρει από τους τρεις ομοτίμους αυτής της χώρας.

Κοινότητες ΗΠΑ-Κινεζικής & Ρωσο-Ινδίας

Αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων παικτών στην παγκόσμια συστημική μετάβαση φαίνεται πιο πιθανή όταν λαμβάνονται υπόψη οι ρόλοι και τα ενδιαφέροντά τους, τα τελευταία από τα οποία είναι συμπληρωματικά και αντιφατικά. Οι ΗΠΑ και η Κίνα φαίνεται περιέργως να έχουν περισσότερα κοινά από ό,τι θα πίστευε κανείς με την πρώτη ματιά λόγω του ρόλου τους ως υπερδυνάμεις (υπάρχουσες και κερδοσκοπικά επίδοξες), ενώ το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τη Ρωσία και την Ινδία που θεωρούν τον υπάρχοντα ρόλο τους ως Μεγάλη Εξουσίες.

Σε αντίθεση με τη δυναμική ΗΠΑ-Κίνας και Ρωσίας-Ινδίας

Τούτου λεχθέντος, οι παρόμοιοι ρόλοι που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ και η Κίνα σημαίνει επίσης ότι ο περαιτέρω ανταγωνισμός μεταξύ τους δεν μπορεί να απορριφθεί, καθώς κανένας από τους δύο δεν εμπιστεύεται ειλικρινά τον άλλον να μην προσπαθήσει να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι αυτών σε οποιαδήποτε πιθανή νέα ύφεση. Ωστόσο, καμία τέτοια δυσπιστία δεν χαρακτηρίζει τον ρωσο-ινδικό άξονα, ούτε από τότε που απολαμβάνουν ιστορικά τόσο άριστες σχέσεις που η εταιρική τους σχέση αποτελεί παράδειγμα αυτού που κάθε ζευγάρι χωρών προσπαθεί να επιτύχει μεταξύ τους στο καλύτερο σενάριο .

Αντίθετα βιωσιμότητα ΗΠΑ-Κίνας και Ρωσίας-Ινδίας

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, ενώ παραμένει ασαφές εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα θα παραμερίσουν τις διαφορές τους προκειμένου να προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν το παγκόσμιο σύστημα (ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα μπορούσαν να το κάνουν και παρά την επιτυχία ή την απουσία τους), δεν υπάρχει αμφιβολία για το βιωσιμότητα του ρωσο-ινδικού άξονα. Η σχέση που αναφέρθηκε πρώτα θα παραμείνει έτσι πλαισιωμένη από αβεβαιότητα, ενώ η δεύτερη δεν έχει αξιόπιστη πιθανότητα να αναδυθούν άλυτες επιπλοκές μεταξύ των μισών που την αποτελούν.

Σύγκριση της επιρροής ΗΠΑ-Κίνας και Ρωσίας-Ινδίας

Έτσι, μπορεί να ειπωθεί ότι αυτά τα ζευγάρια έχουν ίση επιρροή στις παγκόσμιες υποθέσεις με τον δικό τους τρόπο: το μέλλον των δεσμών ΗΠΑ-Κίνας είτε θα αποκαταστήσει κάποια βεβαιότητα και σταθερότητα στο παγκόσμιο σύστημα είτε θα επιταχύνει περαιτέρω την κάθοδό του στο χάος. ενώ το μέλλον των δεσμών Ρωσίας-Ινδίας θα συνεχίσει να αποκαθιστά τα προαναφερθέντα στην Ευρασία και τελικά στον υπόλοιπο Παγκόσμιο Νότο ανεξάρτητα από τους δεσμούς των υπερδυνάμεων. Από αυτή την οπτική γωνία, η Ρωσία και η Ινδία έχουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι πολλοί θα μπορούσαν να σκεφτούν.

Συμπερασματικές Σκέψεις

Συνολικά, ελπίζουμε ότι η γνώση από αυτήν την ανάλυση μπορεί να βοηθήσει στην καθοδήγηση της έρευνας άλλων στην παγκόσμια συστημική μετάβαση, η οποία θα συνεχίσει να εκτυλίσσεται στην παρούσα «Εποχή της Πολυπλοκότητας». Χωρίς να εκτιμηθούν οι ρόλοι, τα ενδιαφέροντα και η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των παικτών, οι ερευνητές δεν θα είναι σε θέση να παράγουν την πιο ακριβή εργασία, όπως και ο σκοπός αυτού του κομματιού. Ο καθένας θα κερδίσει άλλους από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία, συμβάλλοντας στην αυξανόμενη βιβλιογραφία για αυτό το θέμα.

https://korybko.substack.com/

loading...