Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ υπέρ των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία γιατί «πάμε σε κατάσταση Α΄Παγκοσμίου Πολέμου»

 Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν αρκετοί εκείνοι που υποστήριζαν ότι έπρεπε να δοθεί στη Μόσχα μια διέξοδος για εκεχειρία ή και για τη λήξη του πολέμου. Πολύ γρήγορα αυτές οι φωνές έπαψαν να ακούγονται και η συζήτηση για διαπραγματεύσεις για τη λήξη της αιματηρής σύγκρουσης περίπου δαιμονοποιήθηκε στη Δύση.

Διαψεύδοντας το πολιτικάντικο επιχείρημα ότι «ο πόλεμος είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να τον αφήσουμε στους στρατιωτικούς»,ο επικεφαλής των Αμερικανικών ΕΔ στρατηγός Μίλεϊ φέρεται να έχει επαναφέρει στην Ουάσινγκτον το θέμα των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα. Οι στρατιωτικοί γνωρίζουν πολύ καλύτερα τι προκαλεί ο πόλεμος και είναι πολλές φορές υπέρ της αποφυγής του ή της λήξης του.

Ο στρατηγός Mark A. Milley, φέρεται να έχει υποστηρίξει σε εσωτερικές συνεδριάσεις ότι οι Ουκρανοί πέτυχαν περίπου όσα θα μπορούσαν εύλογα να περιμένουν στο πεδίο της μάχης πριν μπει ο χειμώνας. Τώρα θα πρέπει να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τα κέρδη τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι η άποψη του.

Οι απόψεις του δεν έχουν την υποστήριξη συμβούλων του Μπάϊντεν που επιμένουν στη συνέχιση του πολέμου. Προβάλουν το επιχείρημα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να πιέζουν τους Ουκρανούς να διαπραγματευθούν, ειδικά τώρα που εμφανίζονται να έχουν δυναμική. Δεν είναι προφανώς μόνο αυτός ο λόγος. Πολλοί κερδίζουν πάρα πολλά από αυτόν τον πόλεμο.

Ο στρατηγός Milley σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη πάντως ήταν σαφής: «Αδράξτε τη στιγμή», είπε και σε συνέντευξη του στο CNBC την περασμένη Πέμπτη πρόσθεσε: «Έχουμε δει τον ουκρανικό στρατό να πολεμά τον ρωσικό στρατό σε αδιέξοδο», είπε. «Τώρα, το τι επιφυλάσσει το μέλλον δεν είναι γνωστό με κανένα βαθμό βεβαιότητας, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποιες δυνατότητες για διπλωματικές λύσεις».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιέζουν την Ουκρανία», έσπευσε να πει ο Τζέικ Σάλιβαν, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν, στους δημοσιογράφους.  «Αυτό που κάνουμε είναι να συμβουλεύουμε ως εταίροι και να δείχνουμε την υποστήριξή μας όχι μόνο μέσω δημόσιων δηλώσεων ή ηθικής υποστήριξης, αλλά μέσω της απτής, φυσικής υποστήριξης της στρατιωτικής βοήθειας».

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα δαπανήσει άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία . Μεταξύ των όπλων που θα αποσταλούν θα είναι τα πρώτα κινητά συστήματα αεράμυνας Avenger που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και πύραυλοι για συστήματα αεράμυνας HAWK που ήδη παρέχονται από την Ισπανία, όλμοι, βλήματα πυροβολικού, Humvee, εκτοξευτές χειροβομβίδων, εξοπλισμός κρύου καιρού και πυρομαχικά για την Συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας , ή HIMARS, που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην απώθηση των Ρώσων.

Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας απέρριψε τα ουκρανικά αιτήματα για μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle MQ-1C, τα οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν στόχους σε ρωσικό έδαφος, διακινδυνεύοντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου, όπως ανέφερε η Wall Street Journal.

Ένα ταξίδι του κ. Σάλιβαν στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα άφησε σε ορισμένους την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προέτρεπε τον κ. Ζελένσκι να δείξει τουλάχιστον προθυμία να διαπραγματευτεί, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι το αρνήθηκαν.

Αντίθετα, είπαν, στο τέλος μιας συνάντησης που επικεντρώθηκε κυρίως σε άλλα θέματα που σχετίζονται με τον πόλεμο, ότι ο κ. Σάλιβαν πρότεινε στον κ. Ζελένσκι να σκεφτεί «μια δίκαιη ειρήνη», μια φράση που χρησιμοποιήθηκε από την Ομάδα των G7 τον περασμένο μήνα.

Ο κ. Ζελένσκι και οι σύμβουλοί του επανέλαβαν αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία είχε επανειλημμένα προτείνει την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία και ότι τέτοιες συνομιλίες δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέχρι να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα και να επιστρέψουν τα εδάφη που έχουν καταλάβει. Ωστόσο, οι αναλυτές σημείωσαν ότι ο Ουκρανός ηγέτης δεν επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις ότι οι συνομιλίες δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν όσο ο κ. Πούτιν εξακολουθεί να ηγείται της Ρωσίας.

Γιατί ο Milley προτείνει διαπραγματεύσεις

Ο στρατηγός Milley έχει επισημάνει τις δορυφορικές εικόνες που δείχνουν ότι οι Ρώσοι σκάβουν χαρακώματα και καθιερώνουν σταθερές γραμμές σε μεγάλο μέρος των κατεχόμενων εδαφών, προετοιμάζοντας την κατάσταση για τον χειμώνα, όταν τα μέτωπα πιθανώς θα σταθεροποιηθούν. Η οπισθοχώρηση φάνηκε να στοχεύει στη δημιουργία μιας πιο ισχυρής αμυντικής θέσης.

Ο στρατηγός υποστηρίζει ότι οι μάχες μπορεί να χαλαρώσουν τους κρύους μήνες με λιγότερες πιθανότητες για περαιτέρω θεμελιώδεις αλλαγές στο έδαφος, προσφέρουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για συνομιλίες.

Στις συζητήσεις του Λευκού Οίκου, επικαλέστηκε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι δύο πλευρές συμμετείχαν επί χρόνια σε πόλεμο χαρακωμάτων με ελάχιστες αλλαγές στο έδαφος, αλλά με εκατομμύρια άσκοπες απώλειες. Ένα παράδειγμα που παρουσίασε στην ομιλία του και στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης.

loading...