Η Ισπανία ζητά την τρίτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης

 Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα την εκταμίευση της τρίτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει εγκριθεί για τη χώρα της Ιβηρικής, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία συνδέεται με την εκπλήρωση 29 στόχων που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τη νέα αυτή κίνηση, η Ισπανία έγινε το Σάββατο (12 Νοεμβρίου) το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που ζήτησε την εκταμίευση της τρίτης δόσης και -σύμφωνα με επίσημες πηγές- δείχνει ότι είναι ο πιο προχωρημένος εταίρος στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το αίτημα αυτό τοποθετεί την Ισπανία «ως την πιο προχωρημένη χώρα στην ανάπτυξη των κονδυλίων», αφού ήταν το πρώτο κράτος μέλος που ζήτησε τόσο τη δεύτερη όσο και την τρίτη πληρωμή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσαν οι ίδιες πηγές στο  ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Από εδώ και στο εξής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τρεις μήνες στη διάθεσή της για να ελέγξει όλα τα έγγραφα που υπέβαλε το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει επίσημα στη νέα εκταμίευση.

Μεταξύ των ορόσημων που συμφωνήθηκαν με την Ε.Ε. και έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τη Μαδρίτη, το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισε: τη μεταρρύθμιση του πτωχευτικού δικαίου, το νέο νόμο για το ολοκληρωμένο σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης, τη μεταρρύθμιση του συστήματος εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους αυτοαπασχολούμενους και τη νέα νομοθεσία για τα μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης της φορολογικής απάτης.

Επιπλέον, το νέο αίτημα πληρωμής αφορά σε έργα έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, τη χρηματοδότηση έργων για την προώθηση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας στη γεωργία και την κτηνοτροφία, την ενίσχυση της καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών, μεταξύ άλλων.

Μια ικανοποιητική αξιολόγηση από τις Βρυξέλλες θα επιτρέψει καταρχήν την πλήρη εκταμίευση των επιπλέον 6 δισ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα 31,036 δισ. ευρώ που έχουν ήδη καταβληθεί, εκ των οποίων 9,036 δισ. ευρώ ελήφθησαν ως προχρηματοδότηση και 22 δισ. ευρώ από την πρώτη και τη δεύτερη εκταμίευση.

Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, η Ισπανία θα έχει ήδη εκπληρώσει 121 ορόσημα και στόχους από τα συνολικά 416, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 30% των συνολικών ορόσημων και στόχων που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αυτό δείχνει ότι η εφαρμογή του PRTR έχει φθάσει σε «ταχύτητα πλεύσης», με προσκλήσεις ύψους 11 δισ. ευρώ που κατανέμονται σε 53.600 έργα, τόνισαν πηγές του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών.

Οι τομείς των επενδύσεων κυμαίνονται από τη βιομηχανία, το εμπόριο και τον τουρισμό έως την ψηφιοποίηση, τις μεταφορές και την κινητικότητα ή την πράσινη μετάβαση και την επιστήμη και την υγεία, πρόσθεσαν οι πηγές.

https://www.euractiv.gr/

loading...