Οι ΗΠΑ ζητούν από την ΕΕ την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα: «Περιορίστε τις εμπορικές σας συναλλαγές»

Οι Αμερικανοί οδηγούν τους Ευρωπαίους και στην εμπορική συρρίκνωση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει απαγόρευση εξαγωγής ημιαγωγών στην Κίνα!

Έτσι λοιπόν μετά την ενεργειακή εξαθλίωση που προκάλεσαν οι ΗΠΑ στην ΕΕ, τώρα επιχειρούν να προκαλέσουν και τεχνολογική.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι αμφιβάλλουν ότι οι Αμερικανοί, απλώς ζητώντας, μπορούν να πείσουν τους Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν μια εξαιρετικά προσοδοφόρα εξαγωγική αγορά αλλά έτσι πίστευαν στην αρχή του έτους και οι Ρώσοι αξιωματούχοι.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προτρέπει την ΕΕ να ενισχύσει τους  περιορισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών στις εξαγωγές προς την Κίνα, παρόμοιο με αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη Μόσχα νωρίτερα φέτος.

Με άλλα λόγια ζητάει την επιβολή αντι-κινεζικών κυρώσεων.

Αυτή η έκθεση έρχεται αφότου ο Alan Estevez, υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ για τη βιομηχανία και την ασφάλεια, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα υπογράψουν σύντομα συμφωνία με τους συμμάχους τους για να τους ενσωματώσουν νέους κανόνες που περιορίζουν την πρόσβαση της Κίνας σε εξελιγμένα εργαλεία κατασκευής τσιπ.

Μεταξύ των αμφισβητιών είναι και ο Bai Ming, αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας Αγοράς του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, ο οποίος είπε ότι είναι απίθανο η αμερικανική κλήση να εμπνεύσει την ΕΕ – η οποία έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τις κινεζικές αγορές ημιαγωγών.

Από τις αρχές του 2020, οι ΗΠΑ σταμάτησαν την Ολλανδία να εξάγει στην Κίνα τον εξοπλισμό EUV που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τσιπ υψηλών προδιαγραφών ημιαγωγών μικρότερων από 22 νανόμετρα.

Κλιμακώνοντας από αυτή την κίνηση, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους οι ΗΠΑ άσκησαν πίεση στην ASML Holding NV να σταματήσει να πωλεί τα εργαλεία της στην Κίνα. Εάν αυτό πετύχει, η Κίνα δεν θα είναι σε θέση να παράγει τους περισσότερους από τους κοινώς χρησιμοποιούμενους ημιαγωγούς.

Στις 7 Οκτωβρίου, το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS) του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ αποκάλυψε μια σειρά νέων περιορισμών που απαγορεύουν τις πωλήσεις από αμερικανικές εταιρείες τσιπ υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμού κατασκευής τσιπ στην Κίνα.

Ο Estevez του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη Πέμπτη η ομάδα του επιδιώκει υποστήριξη από συμμάχους για να επιβάλει απαγόρευση εξαγωγής chip στην Κίνα και ταυτόχρονα εξετάζει περιορισμούς σε άλλους τύπους τεχνολογίας, όπως ο κβαντικός υπολογιστής, η βιοτεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη.

Είπε ότι μια συμφωνία που θα καλύπτει φίρμες και εργαλεία κατασκευής τσιπ θα υπογραφεί μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε περαιτέρω τους νομικούς λόγους στους οποίους θα μπορούσε να βασιστεί μια τέτοια συμφωνία.

Η έκθεση του Bloomberg ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πρότειναν στους Ευρωπαίους συμμάχους τους να επιβάλουν ελέγχους εξαγωγών στην Κίνα, όπως εκείνους που έχουν επιβάλει οι Ευρωπαίοι για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την επέμβασήτης στην Ουκρανία. Για την πηγή της επικαλέστηκε ανώνυμα άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Το Bloomberg είπε ότι η ΕΕ δεν ήταν διατεθειμένη να περικόψει τις εξαγωγές της τόσο ευρέως. Ωστόσο, μία από τις πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου είπε ότι ενδέχεται να υπάρχει περιθώριο να εξεταστούν προϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Πεκίνο για να ενισχύσει τις στρατιωτικές του ικανότητες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Εμπορική Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Κάθριν Τάι επρόκειτο να έχει άτυπη συνάντηση με τους υπουργούς εμπορίου της ΕΕ στην Πράγα τη Δευτέρα. Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ θα έχουν επίσης την τρίτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας στις 5 Δεκεμβρίου.

Ορισμένες πολυεθνικές θέλουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Κίνα, αλλά περιμένουν να δουν τα αντίμετρα της Κίνας κατά των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Ο Μπάι του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου είπε στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης στις 28 Οκτωβρίου ότι η ΕΕ πιθανότατα δεν θα επαναλάβει την έκκληση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλει απαγόρευση εξαγωγής chip στην Κίνα, δεδομένου ότι η χώρα είναι πλέον η μεγαλύτερη αγορά ημιαγωγών στον κόσμο και έχει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα τσιπ. 

Ο Μπάι είπε ότι οι ΗΠΑ, καθώς και η παγκόσμια οικονομία, θα πλήττονταν εάν οι Κινέζοι κατασκευαστές τσιπ απομακρυνθούν από την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Προφανώς όμως αυτό δεν ενδιαφέρει τους εξτρεμιστικούς κύκλους που ελέγχουν την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Στόχος τους είναι η πλήρης διακοπή των σχέσεων της Δύσης ακόμα και με τον υπόλοιπο πλανήτη αν χρειαστεί ώστε οι ΗΠΑ να διατηρήσουν την απόλυτη ηγεμονία τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες.

loading...