“Στάζει φαρμάκι” η Ζαχάροβα: Ρωσία-Ουκρανία δεν διεξάγουν διαπραγματεύσεις από τον Απρίλιο-Το Κίεβο ενεργεί κατόπιν εντολών από το εξωτερικό

“Η προθυμία του Κιέβου για διαπραγματεύσεις επηρεάζεται άμεσα από τη Δύση”

Σύμφωνα με την επίσημο εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η προθυμία του Κιέβου για διαπραγματεύσεις επηρεάζεται άμεσα από τη Δύση, η οποία προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα.

Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν είχαν εποικοδομητικές συνομιλίες από τον Απρίλιο, αφού το Κίεβο απέτυχε να ανταποκριθεί στις προτάσεις της Μόσχας. Αυτό δήλωσε την Τρίτη η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε διαδικτυακή συνάντηση με φοιτητές και καθηγητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Καζάν.

«Υπάρχουν πραγματικά πολλές συζητήσεις για διαπραγματεύσεις, αλλά είναι σε διαφορετικό πλαίσιο. Δεν υπάρχουν εποικοδομητικές συνομιλίες, τελείωσαν τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, αφού στείλαμε ξανά τις προτάσεις μας ως απάντηση στην πρόταση της Ουκρανίας και στη συνέχεια όλα μπλοκαρίστηκαν ,” είπε.

Σύμφωνα με την Ζαχάροβα, η προθυμία του Κιέβου για διαπραγματεύσεις επηρεάζεται άμεσα από τη Δύση, η οποία προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα. 

«Τώρα δεν τίθεται θέμα ποιος είναι πίσω τους – είτε είναι αυτοί που τους προμηθεύουν όπλα και τους δίνουν πολλά χρήματα, είτε είναι αυτοί που τους απαγορεύουν να σκέφτονται για διαπραγματεύσεις, είτε είναι αυτοί που τους σπρώχνουν πως όλα πρέπει να κριθούν στο πεδίο της μάχης, Το θέμα είναι ότι μετά επιστρέφουν ξανά στο θέμα των διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο της κατηγορίας ότι εμείς δεν τις διεξάγουμε», πρόσθεσε.

Η κατάσταση των διαπραγματεύσεων

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει πόσο αξιόπιστες είναι οι αναφορές για τα αιτήματα του Λευκού Οίκου να δείξει το Κίεβο ανοιχτό στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Την Τρίτη, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαπραγματεύονται για την Ουκρανία.

 

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ρωσική ηγεσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία. Σημείωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ακούσει τους συναδέλφους από τη Δύση, εάν προσφερθούν να οργανώσουν μια συνάντηση για την ύφεση της κατάστασης, λαμβάνοντας όμως υπόψη τα συμφέροντα της Μόσχας. 

Ο Πεσκόφ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία πρέπει να διεξαχθούν πρωτίστως με την Ουάσιγκτον, καθώς το Κίεβο ενεργεί “κατόπιν εντολών από το εξωτερικό.

loading...