Μεγάλη η ωφέλεια του Σαρανταλείτουργου των Χριστουγέννων!

 

Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής του Θωμά και της Μαίρης Οικονομολόγος*  

 

Αρχίζει, από την Τρίτη 15 Νοεμβρίου έως και την παραμονή της εορτής των Χριστουγέννων (δηλαδή 24 Δεκεμβρίου) στους Ιερούς Ναούς της χώρας το Σαρανταλείτουργο των Χριστουγέννων!  Έτσι και φέτος θα διεξαχθεί το Ιερό Σαρανταλείτουργο των Χριστουγέννων  από την Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος! Τι είναι όμως το Σαρανταλείτουργο και πως βοηθάει τους κεκοιμημένους και τους ζώντες; Σαρανταλείτουργο είναι η τέλεση Θείων λειτουργιών για 40 συνεχόμενες ημέρες! Στη διάρκεια των οποίων μνημονεύονται τα ονόματα των ζώντων και κεκοιμημένων που αναγράφονται στα έντυπα που φροντίζει να φέρει το χριστεπώνυμο πλήθος στην εκκλησία! 

 

Ειδικά, για την περίπτωση του Σαρανταλείτουργου στην παραπάνω Μητρόπολη  τα ειδικά έντυπα ευρίσκονται σε κάθε Ιερό Ναό της Μητρόπολής μας, όπου ο κάθε πιστός τα συμπληρώνει και τα τοποθετεί σε ειδικό κυτίο με ένα χρηματικό πόσο, που θα διατεθεί για τα καθημερινά Συσσίτια της προαναφερόμενης Μητρόπολης, αν επιθυμεί να προβεί σε αγαθοεργία για ωφέλεια, τόσο του ιδίου, όσο και των κεκοιμημένων, καθώς και των ζώντων που αναγράφονται στο έντυπο! Το πόσο μεγάλη είναι η αξία των Σαρανταλείτουργων το διαβεβαιώνουν Άγιοι της ορθόδοξης εκκλησίας μας! Για το ζήτημα αυτό παραθέτω συνδέσμους στο τέλος του παρόντος κειμένου που αξίζει να διαβαστούν. 

 Επίσης, καλό θα ήταν στα ονόματα που αναγράφουμε να μην υφίστανται μόνο ονόματα συγγενικά με μας, αλλά και κάποια φίλων ακόμα καλύτερα και αγνώστων ατόμων! Κατ’ αυτόν τον τρόπο εισακούγεται καλύτερα η παράκλησή που πραγματοποιείται κατά τη Θεία λειτουργία! Εν κατακλείδι, είναι χρέος για τα προσφιλή μας πρόσωπα κεκοιμημένα και εν ζωή να φροντίζουμε να μνημονεύονται στα Σαρανταλείτουργα που πραγματοποιεί η εκκλησία μας! Επίσης, στις Θείες λειτουργίες της Κυριακής και στους Πανηγυρικούς Εσπερινούς προς τιμήν των Αγίων καλό θα ήταν να παραδίδουμε έντυπα με ονόματα των κεκοιμημένων και των ζώντων και να τα παραδίνουμε στην εκκλησία μαζί με πρόσφορο, λάδι, θυμίαμα, καρβουνάκια ή κρασί (νάμα)!  

Υ.Γ. 1 Αξίζει να διαβαστούν τα  άρθρα που αποκαλύπτουν τη μεγάλη σημασία του σαρανταλείτουργου των χριστουγέννων και περιλαμβάνονται στους κάτωθι συνδέσμους : 

1)https://www.ekklisiaonline.gr/nea/sarantalitourgo-christougennon-i-simasia-tou-o-tropos-ke-ta-thavmata-pou-kathilonoun/

2)https://agioipantes.gr/index.php/orthodoksia/psyxofeli-keimena/pateriki-paradosi/7549-i-aksia-kai-to-noima-tou-sarantaleitourgou

3)https://ikivotos.gr/post/8341/iero-sarantaleitoyrgo-eksaisia-thaymata-sxetika-me-thn-telesh-toy

Υ.Γ. 2  Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στoν Τριαδικό Θεό (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα), στη μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Αγίων του Θεού Πάντων, Δώδεκα και Εβδομήκοντα Αποστόλων, Ιωάννη του Προδρόμου, Αναργύρων, Ιωσήφ του Μνήστωρος, Ιούδα του Θαδδαίου, Ηilda, Nίκων  του Θαυματουργού, Πλάτωνα Θωμά του β’ του νέου Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, Ιφιγένειας της Παρθενομάρτυρος, Λαζάρου του ζωγράφου Θεοδώρων, Kωνσταντίνου Υδραίου του Νεομάρτυρα, Ευφημιανού του Θαυματουργού, Γουρία, Σαμωνά,  Άβιβου, Παΐσίου του Βελιτσκόφσκυ και των Αρχαγγέλων Μιχαήλ, Ουρήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ! 

Ακόμη, το αφιερώνω στους αποθανόντες πατέρα μου Θωμά, θείο μου Ευάγγελο, παππούδες μου Βασίλειο και Βασίλειο, στις αποθανούσες γιαγιάδες μου Φανή και Στυλιανή, προγιαγιάδες μου Βασιλική, Μαρία, Φωτεινή και Ευανθία, στους αποβιώσαντες προππαπούδες μου ιερέα Δημήτριο, Θωμά, Αθανάσιο, Σπυρίδωνα και Ιωάννη, στους κεκοιμημένους συγγενείς μου Ηλία, Ηλιάδα και Γεώργιο στον αποβιώσαντα πνευματικό μου Αρχιμανδρίτη Στέφανο Παπαθανασίου, στην κεκοιμημένη αδερφή του Βασιλική, στις κεκοιμημένες φίλες  μου Άννα και Σοφία, πάππου προς πάππου, στους κεκοιμημένους συγγενείς και φίλους μου και σε όλους τους κεκοιμημένους από αρχής κόσμου! Επίσης, το αφιερώνω στους ζώντες μητέρα μου Μαίρη, την αδερφή μου Ινώ και σε όλους τους ζώντες! 

Θερμή παράκληση όποιος/ όποια επιθυμεί ας μνημονεύσει τα παραπάνω ονόματα των συγγενικών και προσφιλών μου προσώπων στις προσευχές του και ας τα προσκομίσεις στους Ιερούς Ναούς  να διαβαστούν στις Θείες λειτουργίες! Ειδικά όταν παραδίδουμε στην εκκλησία ονόματα κεκοιμημένων για μνημόνευση είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, καθότι βοηθάει πολύ αυτούς που εκδήμησαν εις Κύριον και εμάς που πράττουμε αυτό!

loading...