Σόιμπλε: Πολλοί στη Γερμανία δεν θέλαμε να δούμε την πραγματικότητα


 
«Το κύρος της Γερμανίας έχει πληγεί σοβαρά» διαπιστώνει ο Σόιμπλε και εκφράζει την ανησυχία του για την παγκόσμια κατάσταση.

Είναι ο βετεράνος Γερμανός πολιτικός, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Βουλευτής του CDU εδώ και 50 χρόνια.

Αναφέρεται και στην πρώην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Όπως είπε ο Σόιμπλε, θεωρεί ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς προκειμένου να την κατατάξει μεταξύ των «μεγάλων καγκελάριων».


Υπερασπίζεται δε, την πρόσφατη δήλωση που προκάλεσε σάλο για ένα «δεύτερο πουλόβερ» εάν κάνει πολύ κρύο τον φετινό χειμώνα.


Απειλητική η παγκόσμια κατάσταση

«Ποτέ άλλοτε δεν αισθάνθηκα ότι η παγκόσμια κατάσταση είναι τόσο απειλητική όσο σήμερα», σημειώνει σε συνέντευξή του στη σημερινό φύλλο της Handelsblatt και αναφέρεται συγκεκριμένα στη Ρωσία.

Αναγνωρίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του, αλλά και πολλοί στη Γερμανία «δεν θέλαμε να δούμε» την πραγματικότητα. Ήδη από τη εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών, αναφέρει, θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε.

«Μίλησα με τον Ρώσο ομόλογό μου, τότε, για το πώς θα μπορούσαμε να πολεμήσουμε από κοινού την ισλαμιστική τρομοκρατία. Αλλά θα μπορούσα απλώς να κοιτάξω τι έκανε η Ρωσία στην Τσετσενία. Θα μπορούσαμε ακόμη να είχαμε ακούσει τον τότε πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, ο οποίος μετά την επίθεση της Ρωσίας στη Γεωργία είχε προειδοποιήσει ότι «πρώτα η Γεωργία, μετά η Ουκρανία, μετά η Μολδαβία, μετά οι Βαλτικές και μετά η Πολωνία». Είχε δίκιο», λέει ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος πάντως δεν κατηγορεί την πρώην καγκελάριο για αυτή την πολιτική. «Η Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν η μόνη που ήθελε φθηνό αέριο από τη Ρωσία. Η οικονομία, οι πολίτες, όλοι το δέχθηκαν ευχαρίστως», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη στάση του κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, δηλώνει: «Ανοησίες! Ήμουν πάντα της άποψης ότι το CDU δεν επιτρέπεται να ανατρέψει τον δικό του καγκελάριο».


Ο κ. Σόιμπλε ερωτάται όμως και σχετικά με δήλωσή του, «όποιος κρυώνει, ίσως να φορέσει ένα δεύτερο πουλόβερ», ενόψει ενός χειμώνα με ενεργειακή κρίση, ο κ. Σόιμπλε υπερασπίζεται την άποψή του:

«Είναι λάθος να δίνεις μεγάλες υποσχέσεις στον κόσμο. Η δημοκρατία δεν είναι παζάρι για ευκαιρίες. Πρέπει να περιμένουμε περισσότερα από τους πολίτες. Τι πρόβλημα υπάρχει να βάλουμε ένα πουλόβερ, αν είναι απαραίτητο;».

Δεν υπάρχουν σχόλια :