Το Τόκιο είναι η μεγαλύτερη και η πολυπληθέστερη πόλη του κόσμου με 38 εκατομμύρια κατοίκους. Σχεδόν 4 φορές τον πληθυσμό ολόκληρης της Ελλάδας. Το διανοείστε;

Το Τόκιο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας καθώς και η πρωτεύουσα της χώρας. Διαθέτει έναν μοναδικό συνδυασμό παλιού και σύγχρονου και θεωρείται δικαίως μια από τις πιο ζωντανές και φουτουριστικές πόλεις στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 14 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτονται το Τόκιο κάθε χρόνο.

Στο αφιέρωμά μας θα έχετε τη δυνατότητα να μάθετε περισσότερα για το Τόκιο, τι έχει να προσφέρει και γιατί είναι τόσο ξεχωριστή πόλη μέσα από 23 ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Είναι η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο
Πληθυσμιακή πυκνότητα του Τόκιο (πηγή: blogs.ubc.ca)

Με περισσότερους από 38 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν στο ευρύτερο Τόκιο, είναι η η μεγαλύτερη αστική περιοχή στον κόσμο. Παρόλα αυτά, το Τόκιο είναι τόσο καλά οργανωμένο που σε ορισμένες περιοχές, θα έχετε την αίσθηση ότι κυκλοφορείτε σε μια πολύ ήσυχη πόλη.

Υπάρχει ένα αυτόματος πωλητής ανά 23 πολίτες

Οι αυτόματοι πωλητές υπάρχουν παντού στην Ιαπωνία και το Τόκιο δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχουν γίνει εκτιμήσεις ότι ποτέ δεν θα χρειαστεί να περπατήσετε περισσότερο από 12 μέτρα κατά μέσο όρο για να βρείτε ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης στο Τόκιο. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης ανά 23 άτομα που ζουν στην πόλη.

Είναι μια από τις ασφαλέστερες πόλεις παγκοσμίως

Το ποσοστό εγκληματικότητας στο Τόκιο είναι πολύ χαμηλό και τα περισσότερα εγκλήματα είναι σχεδόν ανήκουστα στην πόλη. Είναι τόσο ασφαλές που οι ντόπιοι αποκοιμιούνται στα τρένα, με το νέο τους iPhone απροκάλυπτα ορατό σε όλους.

Εάν χάσετε το πορτοφόλι σας, είναι πολύ πιθανό να παραδοθεί στο πλησιέστερο ψιλικατζίδικο και θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη. Σε πολλές περιπτώσεις, θα μείνει για ώρες στο σημείο που έπεσε.

Έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εστιατορίων με αστέρια Michelin στον κόσμο

Στην τελευταία έκδοση του διάσημου Οδηγού Michelin, συνολικά 223 εστιατόρια της πόλης βραβεύτηκαν με τουλάχιστον 1 αστέρι Michelin. Για τους λάτρεις του φαγητού, αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για το Τόκιο.

Το Τόκιο αρχικά ονομαζόταν Έντο

Σήμερα, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το Τόκιο ξεκίνησε ως ένα μικρό ψαροχώρι, με το όνομα Έντο. Το χωριό ιδρύθηκε το 1603 και αργότερα έγινε η έδρα του σογκουνάτου Τοκουγκάουα.

Ο αριθμός των κατοίκων του αυξήθηκε ραγδαία, και κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι ζούσαν στο Έντο. Το 1868, η πόλη μετονομάστηκε επίσημα σε Τόκιο, που κυριολεκτικά σημαίνει η «Ανατολική Πρωτεύουσα».

Το «Ουράνιο Δέντρο του Τόκιο» είναι ένα από τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο
Το Tokyo Skytree και το όρος Φούτζι στο βάθος (πηγή: wikipedia)

Το Tokyo Skytree όπως λέγεται στα αγγλικά έχει ύψος 634 μέτρα, γεγονός που το καθιστά ένα από τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο. Βρίσκεται στη Sumida και διαθέτει διάφορα πολυκαταστήματα καθώς και ένα κέντρο παρατήρησης. Είναι επίσης το ψηλότερο κτίριο στην Ιαπωνία.

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν αφορολόγητες αγορές

Οι αγορές συνολικής αξίας 5000 γιεν (περίπου 35 ευρώ) ή περισσότερο πληρούν τις προϋποθέσεις για επιστροφή φόρου. Οι αλλοδαποί που θέλουν να απολαύσουν αφορολόγητες αγορές πρέπει να προσκομίσουν το διαβατήριό τους κατά την αγορά.

Η διασταύρωση Shibuya είναι η πιο πολυσύχναστη στον κόσμο
Αεροφωτογραφία της διασταύρωσης Shibuya στο Τόκιο (πηγή: wikipedia)

Περίπου 3000 άτομα διασχίζουν τη διασταύρωση κατά μέσο όρο κάθε φορά που το φως ανάβει πράσινο στη Shibuya. Το συγκεκριμένο συμβάν επαναλαμβάνεται κάθε δύο λεπτά.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες της μόδας στον κόσμο

Το Τόκιο έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για το μοναδικό του στυλ στην μόδα. Και το Harajuku είναι το επίκεντρο της νεανικής κουλτούρας και της μόδας του δρόμου της πόλης. Το Rakuten Fashion Week είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα για σχεδιαστές και ανθρώπους στη βιομηχανία της μόδας.

Μπορείτε να δείτε το όρος Φούτζι από το Τόκιο

Το όρος Φούτζι είναι ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της Ιαπωνίας και αν είστε τυχεροί να επισκεφτείτε το Τόκιο μια καθάρια μέρα, μπορείτε να το δείτε από πολλά σημεία της πόλης. Το κτίριο της Μητροπολιτικής Κυβέρνησης είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για να απολαύσετε τη θέα από απόσταση. Παρόλ’ αυτά το όρος Φούτζι είναι ορατό λιγότερο από 80 ημέρες το χρόνο.

Οι σεισμοί είναι συχνό φαινόμενο στο Τόκιο

Η Ιαπωνία είναι μια από τις πιο επιρρεπείς σε σεισμούς χώρες στον κόσμο και η περιοχή του Τόκιο δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στο Τόκιο συνέβη το 1923. Ο επόμενος μεγάλος σεισμός αναμένεται να χτυπήσει την πόλη πριν από το 2050.

Υπάρχουν πέντε κυλινδρικά φρεάτια κάτω από την πόλη

Για να αποφευχθούν οι πλημμύρες, έχουν κατασκευαστεί πέντε υπόγειοι άξονες για την εκτροπή των παραπανίσιων υδάτων χωρίς να προκληθεί ζημιά στην πόλη. Το ίδιο σύστημα θα βοηθήσει επίσης και σε περίπτωση τσουνάμι.

Η πόλη βομβαρδίστηκε σφοδρά από τους συμμάχους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν το Τόκιο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι καταστροφές ήταν ανάλογες με αυτές της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Έως και 130.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μόλις 48 ώρες. Αυτό συνέβη το 1944. Παρόλα αυτά, το Τόκιο έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που έφτασε τα 10 εκατομμύρια κατοίκους το 1962.

Το Τόκιο διαθέτει ξενοδοχείο ρομπότ και εστιατόριο ρομπότ

Το ξενοδοχείο Henn Na λειτουργεί από ρομπότ στη ρεσεψιόν και οι επισκέπτες υποδέχονται από ένα ρομπότ δεινόσαυρο. Για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία της ίδιας εταιρείας. Αυτό στο Ginza είναι πιστοποιημένο ως το πρώτο ξενοδοχείο με ρομπότ, στον κόσμο.

Και δεν σταματά εκεί. Στο Shinjuku, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το διάσημο Robot Restaurant, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ρομποτικό σόου. Δεν είναι ένα εστιατόριο με την παραδοσιακή έννοια του όρου, αλλά ρομπότ σερβίρουν σνακ κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Το μετρό είναι τόσο πολυσύχναστο που οι επιβάτες πρέπει να σπρώχνονται προς τα μέσα

Το Τόκιο είναι ίσως η μόνη πόλη στον κόσμο όπου το σπρώξιμο των επιβατών μέσα στα βαγόνια του μετρό γίνεται από εργαζόμενους, Στα ιαπωνικά, είναι γνωστοί ως Oshiya, ή “σπρωξάκιες” στα ελληνικά. Αν με ρωτάτε, αυτό είναι σίγουρα ένα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία για το Τόκιο.

Τα ξενοδοχεία-κάψουλες του Τόκιο

Τα ξενοδοχεία κάψουλες έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, αλλά μερικά από τα άνοιξαν πρώτα εδώ στο Τόκιο. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για όσους ταξιδεύουν με χαμηλό προϋπολογισμό, ειδικά αν είστε solo traveller που λέγαμε και στο χωριό μου.

Αν σας άρεσε το Mario Kart το Τόκιο είναι η πόλη σας

Στο Τόκιο μπορείτε να οδηγήσετε μέσα από την πολυσύχναστη Σιμπούγια άλλα και σε άλλα μέρη της πόλης, ντυμένοι σαν τον αγαπημένο σας χαρακτήρα ενώ οδηγείτε καρτ.

Το Τόκιο έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επιγραφών νέον στον κόσμο

Οι καλύτερες περιοχές για να χαζέψετε πινακίδες νέον στο Τόκιο είναι το Shinjuku, συγκεκριμένα στην περιοχή Kabukicho. Υπάρχουν επίσης πολλές πινακίδες νέον στη Shibuya, ειδικά γύρω από τη πολυσύχναστη διάβαση.

Το Τόκιο έχει το δικό του θεματικό πάρκο Disneyland

Η Disneyland του Τόκιο ήταν στην πραγματικότητα το πρώτο θεματικό πάρκο της Disney εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Σήμερα είναι επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή πάρκα στον κόσμο και περισσότερα από 20.000 άτομα εργάζονται εδώ. Τι είναι ακόμα καλύτερο, η Disneyland του Τόκιο είναι φθηνότερη από τις αντίστοιχες αμερικανικές.

Τα θεματικά καφέ στο Τόκιο

Καφετέριες με βαμπίρ, η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, καφετέριες με καμαριέρες, καφετέριες για γάτες, καφέ Totoro, καφέ Moomin, καφέ PomPomPurin. Κάνε τις μαντεψιές σου και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει ένα θεματικό καφέ στο Τόκιο. Πολλά από τα θεματικά καφέ του Τόκιο είναι pop-up καταστήματα που λειτουργούν μόνο για μια ορισμένη περίοδο. Για παράδειγμα, υπήρξαν καφετέριες με θέμα Pikachu, Pokemon, Sailor Moon και πολλά άλλα.

Γενικές πληροφορίες για το Τόκιο

Η ευρύτερη περιοχή του Τόκιο καλύπτει μια έκταση 14 034 km² και φιλοξενεί πάνω από 38 εκατομμύρια ανθρώπους. Η μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο περιλαμβάνει πόλεις όπως η Γιοκοχάμα, η Καβασάκι και η Τσίμπα.

Αυτά είναι καλά συνδεδεμένα με την πόλη με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια καθημερινούς επιβάτες. Η περιοχή του μετρό έχει επίσης τη μεγαλύτερη αστική οικονομία παγκοσμίως με GRP 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πληθυσμός: 38.000.000
Έκταση: 2 194 km²
Περιοχή: Kantō
Νησί: Honshu
Ιδρύθηκε: 1868
Κατά κεφαλήν GDP: 7.7 εκ. γιεν

loading...