ΟΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (ΓΤΟ) ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ: ΜΙΑ 30ΕΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΤΥΡΑΝΝΙΑ

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΝΤΥΝΟΥΝ ΣΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Γράφει ο Colin Todhunter
Μετάφραση: Απολλόδωρος

Μια αγωγή δημοσίου συμφέροντος βρίσκεται επί του παρόντος ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας, η οποία αμφισβητεί την προσπάθεια εμπορικής εκμετάλλευσης της καλλιέργειας γενετικά

τροποποιημένης (ΓΤ) μουστάρδας στην Ινδία.

Στις 26 Οκτωβρίου 2022, ωστόσο, το κορυφαίο ρυθμιστικό όργανο της χώρας – η Επιτροπή Αξιολόγησης της Γενετικής Μηχανικής – ενέκρινε την εμπορική εκμετάλλευση της καλλιέργειας.

Η κεντρική κυβέρνηση έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η εμπορευματοποίηση δεν θα προχωρήσει πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά αυτό μένει να φανεί.

Η έγκριση είναι μια σημαντική στιγμή για τη βιομηχανία αγροτικής βιοτεχνολογίας, όχι μόνο επειδή η γενετικά τροποποιημένη μουστάρδα μπορεί να θεωρηθεί ως μια πρωτοποριακή καλλιέργεια που θα μπορούσε να ανοίξει τις πόρτες σε μια σειρά άλλων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών τροφίμων που βρίσκονται στα σκαριά.

Προς το παρόν, μόνο μία ΓΤ καλλιέργεια καλλιεργείται νόμιμα στην Ινδία, το βαμβάκι Bt – σχεδιασμένο να αντιστέκεται σε ορισμένα παράσιτα. Επιφανείς φορείς χάραξης πολιτικής και λομπίστες υποστηρίζουν ότι, λόγω της επιτυχίας του βαμβακιού Bt, θα πρέπει να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την εισαγωγή ΓΤ καλλιεργειών τροφίμων.

Όμως ο ισχυρισμός αυτός δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Το βαμβάκι Bt δεν ήταν καθόλου επιτυχημένο και προκάλεσε τεράστιες δυσκολίες στους βαμβακοπαραγωγούς (στην πραγματικότητα, αποτελεί πρότυπο για μια μνημειώδη καταστροφή).


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ



    

loading...