Βρήκε «φλέβα» φυσικού αερίου στο χωράφι του αλλά παραμένει … στα αζήτητα 14 χρόνια – Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για γεώτρηση στον δήμο Φαιστού

 

Δεκατέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που επιστήμονες εντόπισαν με επίγειες έρευνες φυσικό αέριο σε γεωτρήσεις στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και στην κοιλάδα της Μεσαράς, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν γίνει προσπάθειες για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για γεώτρηση στον δήμο Φαιστού

Άξιο διερεύνησης λένε οι ειδικοί

Την ώρα που η Κρήτη πληρώνει ακριβά την ενεργειακή κρίση, ο ενεργειακός πλούτος που εντοπίστηκε στη διάρκεια δοκιμαστικών γεωτρήσεων, πριν από 14 χρόνια παραμένει ανεκμετάλλευτος, με τους ειδικούς να τονίζουν την ανάγκη το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση να κινητοποιηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Το 2008 ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας Αβραάμ Ζεληλίδης εντόπισε φυσικό αέριο σε περιοχές του Δήμου Αρκαλοχωρίου κάνοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι υπάρχουν ποσότητες που θα μπορούσαν να καλύψουν ένα μεγάλο τμήμα του νησιού, όπως για παράδειγμα τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Την ίδια ώρα στο χωριό Καμάρες του Δήμου Φαιστού ο κ. Στέλιος Θεοδωράκης πριν από αρκετά χρόνια προσπάθησε να κάνει γεώτρηση νερού στο χωράφι του και έπεσε όπως υποστηρίζει σε φυσικό αέριο. Η γεώτρηση σφραγίστηκε. Την περιοχή επισκέφθηκαν γεωλόγοι, ενώ για το ζήτημα δεν υπήρξε καμία απολύτως εξέλιξη.

Στην ΚΡΗΤΗ TV μίλησε ο πολίτης από την περιοχή της Μεσαράς, ο οποίος σφράγισε τη γεώτρηση του η οποία αντί για νερό είχε όπως υποστηρίζει φυσικό αέριο και μάλιστα καθαρό, το οποίο θα μπορούσε να μπει άμεσα στην παραγωγή.

Την ίδια ώρα για μια αέρια φάση η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί έκανε λόγο ο γεωλόγος και προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών κ. Γιάννης Μιχαλάκης.

Ειδικοί πάντως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, η παρουσία αέριας φάσης σε γεωτρήσεις να συνδέεται με φυσικό αέριο.

Πηγή – neakriti.gr

Πηγή video – KRHTH TV

loading...