Ο Ελον Μασκ έγινε αφεντικό του Twitter και αμέσως απέλυσε τον CEO και υψηλόβαθμα στελέχη


 Ο Ελον Μασκ, ο ιδρυτής των εταιρειών Tesla και SpaceX, απέκτησε χθες Πέμπτη τον έλεγχο του Twitter, αφού ολοκληρώθηκε η εξαγορά του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έναντι τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.


Μετά το τέλος της άκρως επεισοδιακής διαπραγμάτευσης με άφθονες ανατροπές, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο απέλυσε αμέσως τον Παράγκ Αγκραβάλ, τον επικεφαλής του Twitter, και άλλα δύο ηγετικά του στελέχη, σύμφωαν με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.


Τι έρχεται στο Twitter μετά την εξαγορά από τον Ελον Μασκ


Με το πολύμηνο δράμα του deal της εξαγοράς να έχει τελειώσει, η προσοχή στρέφεται τώρα στα σχέδια του Μασκ για το Twitter.


Πέρα από την απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter και άλλων στελεχών, η εξαγορά του μέσου από το Ελον Μασκ θα μπορούσε επίσης να σημάνει την επιστροφή με κάποιο τρόπο στην εταιρεία του ιδρυτή του Twitter Jack Dorsey, ο οποίος παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος τον Νοέμβριο και αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο τον Μάιο. Ενώ ο Dorsey δήλωσε ότι δεν θα επιστρέψει επίσημα στο Twitter, έχει συζητήσει κατ' ιδίαν την εξαγορά με τον Ελον Μασκ και έχει παράσχει συμβουλές.


Ο Mασκ φέρεται επίσης να έχει πει σε υποψήφιους επενδυτές ότι σχεδιάζει να απολύσει το 75% του προσωπικού της εταιρείας, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να διαταράξει κάθε πτυχή του τρόπου λειτουργίας του Twitter. Επίσης συζήτησε τις απολύσεις σε προσωπικά μηνύματα με φίλους του, τα οποία αποκαλύφθηκαν σε δικαστικές καταθέσεις, και δεν απέρριψε το ενδεχόμενο απολύσεων σε ένα call με τους υπαλλήλους του Twitter τον Ιούνιο.


Υπό τον Μασκ, το Twitter μπορεί να μην χρειάζεται όλο αυτό το προσωπικό. Και αυτό γιατί ο Μασκ έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι θα αναθεωρήσει τις πολιτικές του Twitter για τους περιορισμούς περιεχομένου και θα ενισχύσει αυτό που αποκαλεί "ελευθερία του λόγου", ακυρώνοντας ενδεχομένως τις πολυετείς προσπάθειες της εταιρείας να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση και την παρενόχληση και να δημιουργήσει "υγιέστερες" συζητήσεις στην πλατφόρμα.


Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε επίσης να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το τοπίο των social media. Το Twitter, αν και μικρότερο από πολλούς από τους ανραγωνιστές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει μερικές φορές λειτουργήσει ως πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το προβληματικό περιεχόμενο. Ηταν το πρώτο, κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο που μπάναρε τον Τραμπ.


Αν και δεν είναι σαφές πόσο μακριά θα μπορούσε να φτάσει ο Μασκ στην εκπλήρωση των ονείρων του για την ελευθερία του λόγου, οποιαδήποτε χαλάρωση των υφιστάμενων πολιτικών περιορισμού περιεχομένου, θα μπορούσαμε να επιτρέψει στον Τραμπ να επιστρέψει στο Twitter, όπως και στον παραληρηματικό θαυμαστή του Χίτλερ Κάνιε Γουέστ. Και οι δύο έχουν αποκλειστεί από τη χρήση του.


Ο Μασκ, ωστόσο, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ρυθμιστικά ζητήματα, ιδίως στην Ευρώπη, ανάλογα με το τι εννοεί στην πράξη οτι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς περιεχομένου.


Εκτός από τον έλεγχο του περιεχομένου, ο Μασκ έχει επίσης παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα άλλων πιθανών αλλαγών για την πλατφόρμα, από την ενεργοποίηση της κρυπτογράφησης για τη λειτουργία άμεσων μηνυμάτων μέσω Twitter μέχρι την πρόσφατη πρόταση να γίνει το Twitter μέρος μιας εφαρμογής «για τα πάντα» με την ονομασία X, ενδεχομένως στο στυλ της δημοφιλούς κινεζικής εφαρμογής WeChat.


Παρά την πολύμηνη προσπάθειά του να ξεφύγει από την αγορά της εταιρείας και τις δικές του πρόσφατες παρατηρήσεις ότι «προφανώς υπερπληρώνει» γι' αυτήν, ο Μασκ προσπάθησε να ακουστεί αισιόδοξος για τις δυνατότητες του Twitter.


«Οι μακροπρόθεσμες δυνατότητες του Twitter, κατά την άποψή μου, είναι μιας τάξης μεγέθους μεγαλύτερες από την τρέχουσα αξία του», δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη για τα κέρδη της Tesla την περασμένη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :