Προειδοποίηση Petraeus (CIA) προς Ρωσία: Θα σας καταστρέψουμε εάν χρησιμοποιήσετε πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία

 

Σε μια σημαντική παρέμβαση, που αποδεικνύει πως στην Ουκρανία οι Αμερικανοί πραγματοποιούν πόλεμο διά αντιπροσώπων (proxy war), προέβη πρώην ο πρώην διευθυντής της CIA και στρατηγός ε.α. David Petraeus.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα καταστρέψουν τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα, αν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη χώρα. 

Ο Petraeus είπε ότι δεν έχει μιλήσει με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Jake Sullivan σε ό,τι αφορά μια πιθανή απάντηση των ΗΠΑ στην πυρηνική κλιμάκωση που υποτίθεται θα επιχειρήσει η Ρωσία.

Ωστόσο, όπως είπε στο ABC News, «απλώς για να σας δώσουμε μια υποθετική απάντηση, θα διαλύσουμε κάθε ρωσική συμβατική δύναμη που μπορούμε να δούμε και να αναγνωρίσουμε στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, στην Κριμαία και κάθε πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα».

Σημειώνεται πως η εν λόγω προειδοποίηση έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Putin εξέφρασε την άποψη που πολλοί έχουν ερμηνεύσει ως απειλή κλιμάκωσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Ερωτηθείς εάν η χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα ενέπλεκε την Αμερική και το ΝΑΤΟ στον πόλεμο, ο Petraeus είπε ότι «δεν θα ήταν μια κατάσταση που θα ενεργοποιούσε το Άρθρο 5 της Συμμαχίας, το οποίο απαιτεί συλλογική άμυνα. 

Η Ουκρανία δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ – παρ’ όλα αυτά, θα ήταν ενδεδειγμένη μια απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». 

Ο πρώην διευθυντής της CIA επισήμανε ότι η πιθανότητα διάχυσης της ραδιενεργούς ακτινοβολίας σε χώρες του ΝΑΤΟ υπό την ομπρέλα του Άρθρου 5 θα μπορούσε ίσως να ερμηνευθεί ως επίθεση σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ. «Ίσως μπορεί να γίνει αυτό», είπε.

«Η άλλη περίπτωση είναι ότι αυτό είναι τόσο φρικτό που πρέπει να υπάρξει απάντηση, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο», υποστήριξε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το ξαναλέω, δεν είναι επιθυμητή μια πυρηνική κλιμάκωση. Αλλά πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό με κανέναν τρόπο». 

Aπελπισμένος ο Putin…

Σύμφωνα με τον Petraeus, ο Vladimir Putin είναι «απελπισμένος», για αυτό και επεδίωξε την προσάρητηση των περιοχών Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhia.

«Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει στο πεδίο της μάχης είναι, νομίζω, μη αναστρέψιμη», είπε και προσέθεσε:

«Καμία προσάρτηση ούτε οι συγκεκαλυμμένες πυρηνικές απειλές μπορούν να τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση…

Αλλά, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πάρουμε σοβαρά τις απειλές Putin»

Στόχος και η Πολωνία…
Ο γερουσιαστής Marco Rubio, το υψηλόβαθμο Ρεπουμπλικανό μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είπε στο CNN ότι ο Putin είχε δύο επιλογές: να δημιουργήσει αμυντικές γραμμές ή να αποσυρθεί και να χάσει εδάφη.
Ο Rubio είπε ότι είναι «πιθανό» ότι ο Putin θα μπορούσε να χτυπήσει σημεία όπου εισέρχονται προμήθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας.
Ο γερουσιαστής αναγνώρισε την πυρηνική απειλή, αλλά είπε ότι οι περισσότεροι ανησυχούν για «μια ρωσική επίθεση εντός του εδάφους του ΝΑΤΟ, για παράδειγμα, με στόχο το αεροδρόμιο της Πολωνίας ή κάποιο άλλο σημείο διανομής».
«Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να απαντήσει σε αυτό», είπε.
«Πολλά θα εξαρτηθούν από τη φύση της επίθεσης και την κλίμακα και το εύρος της.
Σίγουρα, ο κίνδυνος είναι πιθανώς υψηλότερος σήμερα από ό,τι πριν από έναν μήνα» είπε ο Rubio, προβλέποντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χτυπήσει ένα από αυτά τα υλικοτεχνικά σημεία.
Και αυτό το σημείο υλικοτεχνικής υποστήριξης μπορεί να μην είναι μέσα στην … Ουκρανία.
Για μένα, αυτός είναι ο τομέας στον οποίο εστιάζω περισσότερο, γιατί έχει μια τακτική πτυχή».
www.bankingnews.gr
loading...