Συνέντευξη Λουκασένκο στο NBC: «Η Ρωσία πολεμά με 50 κράτη στην Ουκρανία»

Ο αρχηγός του κράτους ρωτήθηκε για το πώς αντιδρά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην κατάσταση στην Ουκρανία.

«Σου φαίνεται ότι είναι τεταμένος, ίσως είναι νευρικός, υπό πίεση;». ρώτησε ο δημοσιογράφος, σημειώνοντας ότι η Ρωσία δεν έχει κερδίσει ακόμη νίκη στην Ουκρανία.

«50 κράτη πολεμούν στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας»

«Είναι ο Πρόεδρος μιας τεράστιας χώρας. Πάντα βιώνεις κάποιου είδους ένταση. Σου το λέω ως Πρόεδρος. Όσο για την ουκρανική σύγκρουση, αυτό που λες, δεν κερδίζει εκεί. Λοιπόν, σε αυτόν τον πόλεμο, κερδίζεις πενήντα κράτη που σήμερα πολεμούν στην πραγματικότητα εναντίον της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας.

Επίσης, δεν υπάρχει νίκη από την πλευρά σας. Επομένως, πρέπει να αναζητήσετε τρόπους εξόδου από αυτήν την κατάσταση. Και πρέπει να σας πω, σε αντίθεση με εσάς τους Δυτικούς, ο Πρόεδρος Πούτιν έχει προσφέρει επιλογές περισσότερες από μία φορές.

Ως προς αυτό, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέφερε το παράδειγμα της Τουρκίας. Ο πρόεδρος αυτής της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε την προηγούμενη μέρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της CICA στην Αστάνα.

«Συμφωνήσαμε ότι στο εγγύς μέλλον θα διεξάγουμε διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της Ουκρανίας. Μια τέτοια επίσκεψη από την πλευρά μου θα είναι στην Άγκυρα. Παρατήρησα ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν, μια από τις βασικές χώρες του ΝΑΤΟ, δεν είναι ευτυχής που δεν υπαινίσσεται, αλλά ήδη απαιτεί να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε ο Πρόεδρος.

«Επιπλέον, κανένας τύπος όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών, δεν θα αλλάξει την πορεία της κατάστασης στο μέτωπο», πρόσθεσε ο Λευκορώσος ηγέτης.

«Θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά ο Πούτιν;»
Ο αρχηγός του κράτους ρωτήθηκε εάν υπήρχε μεγάλη πιθανότητα ο πρόεδρος της Ρωσίας να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

«Το πιο σημαντικό, μην οδηγείτε τον συνομιλητή σας και ακόμη και τον αντίπαλό σας σε μια γωνία. Επομένως, δεν χρειάζεται να περάσετε αυτές τις γραμμές, όπως λένε οι Ρώσοι, «κόκκινες γραμμές». Δεν μπορείτε να τις περάσετε.

Όσο για τα πυρηνικά όπλα, οποιοδήποτε όπλο δημιουργείται για κάτι. Υπάρχουν όπλα και είναι σαφές ότι δημιουργούνται για χρήση. Η Ρωσία έχει ξεκάθαρα περιγράψει τη θέση της: Θεός φυλάξοι, αν θα υπάρξει επίθεση στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οπότε η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα είδη όπλων εάν χρειαστεί», είπε ο αρχηγός του λευκορωσικού κράτους.

«Όσον αφορά το υποκείμενο της ερώτησής σας, η ηγεσία της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Πούτιν, δεν έθεσε ποτέ ως στόχο τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη», τόνισε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε πώς πριν από λίγες ημέρες η Ρωσία εξαπέλυσε πλήγματα με καθοδήγηση ακριβείας κατά της Ουκρανίας ως απάντηση στις ενέργειες κατά της γέφυρας της Κριμαίας.

«Παρατηρήσατε ότι αυτή είναι μια δύναμη. Και πολύ αξιοπρεπής. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η Ρωσία έχει, ξέρω σίγουρα, τους πιο σύγχρονους τύπους όπλων. Και δεν υπάρχει ανάγκη για πυρηνικά όπλα. Η Ρωσία θα τα καταφέρει χωρίς πυρηνικά όπλα», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του κράτους της Λευκορωσίας.

Όμως, σημείωσε, τίθεται το ερώτημα ποιος ωφελείται από την υπερβολή αυτού του θέματος και γιατί αυτό είναι απαραίτητο.

«Όχι χιλιάδες, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν (σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων. – Σημείωση). Από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης», είπε.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι ορισμένοι ηγέτες πυρηνικών κρατών έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για πυρηνικά όπλα.

«Κατά τη γνώμη μου, στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερες από μία φορές ο Μακρόν άρχισε να προσκολλάται σε αυτό το θέμα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε καν να μιλήσετε για αυτό το θέμα. Αυτό είναι το τέλος του πλανήτη, αν μόνο ένα κράτος χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Γιατί αυτό θα προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση. Στη Ρωσία αυτό το καταλαβαίνουν πολύ καλά. Και κανενας το τονίζω πάλι αυτό, το ξέρω σίγουρα κανείς δεν έβαλε το ερώτημα έτσι και δεν έβαλε ως σκοπό την χρήση πυρηνικών και στο λέω με απόλυτη σιγουριά», είπε ο Λευκορώσος ηγέτης.

«Πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους για να επιλύσουμε αυτή τη σύγκρουση ειρηνικά. Αυτό είναι επωφελές για όλους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», εξέφρασε τη βεβαιότητα ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Ξέρετε, ο κύριος εμπνευστής που ποντάρει στη χρήση πυρηνικών όπλων… Μπορείτε να μαντέψετε ποιος; Εγώ θα σας πω. Η Πολωνία. Σας προκαλεί (τις ΗΠΑ) σε κάποιες χειρονομίες όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα.

Μην πέφτετε σε αυτό το κόλπο. Είστε μια μεγάλη τεχνολογική χώρα, δεν υπάρχει λόγος να χορεύετε με τους τρελούς πολιτικούς», προέτρεψε ο αρχηγός του κράτους της Λευκορωσίας.

«Υπάρχουν πυρηνικά όπλα – αφήστε τα να είναι στις αποθήκες όπου βρίσκονται. Γιατί αν μόνο τα πυρηνικά όπλα μετακινηθούν, για παράδειγμα, στην Πολωνία – θα προκληθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση. Από την άλλη πλευρά, θα ακολουθήσουν αντίποινα. Επομένως, δεν χρειάζεται να πάμε εκεί. Πρέπει να ηρεμήσουμε και να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Θα συμμετάσχει η Λευκορωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας;

Ο Πρόεδρος ρωτήθηκε εάν η Λευκορωσία θα συμμετείχε στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.

«Εμείς, όπως έχω πει πολλές φορές, συμμετέχουμε στην στρατιωτική επιχείρηση, που σημαίνει ότι υποστηρίζουμε τη Ρωσία με κάθε δυνατό τρόπο.

Η υποστήριξή μας έγκειται στο γεγονός ότι τα δυτικά μας σύνορα, στην προκειμένη περίπτωση με την Πολωνία και τη Λιθουανία, δεν παραβιάζονται και τα ρωσικά στρατεύματα δεν μαχαιρώνονται πισώπλατα μέσω της Λευκορωσίας. Από την αρχή ήταν έτσι», είπε ο αρχηγός του κράτους», είπε ο αρχηγός του κράτους.

«Σήμερα, η συμμετοχή μας έγκειται στο γεγονός ότι περιποιούμαστε Ρώσους και Ουκρανούς, ταΐζουμε Ρώσους και Ουκρανούς και κυρίως, στη συντριπτική πλειοψηφία, παρέχουμε άσυλο σε πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Είναι 400-500 άτομα την ημέρα. Τους εξισώνουμε πλήρως σε δικαιώματα.

Εδώ είναι η συμμετοχή μας, – είπε ο Αλέξανδρος Λουκασένκο.

«Μα δεν σκοτώσαμε κανέναν εκεί και δεν πρόκειται να σκοτώσουμε κανέναν. Καταρχάς, κανείς δεν μας ζητά να συμμετάσχουμε σε αυτή την επιχείρηση, εν προκειμένω η Ρωσία.

Και δεν σκοπεύουμε να εμπλακούμε σε αυτό. Πάντα μιλούσαμε γι’ αυτό και το συζητάμε.

Λοιπόν, προφανώς, δεν θέλουν να μας ακούσουν και δεν θέλουν να ακούσουν. Λοιπόν, αυτό εξαρτάται από εσάς».

Σε συνέντευξή του, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο είπε ότι θεωρεί πιθανό να συμφωνηθεί λύση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία εντός μιας εβδομάδας.

«Όλα εξαρτώνται από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν καταλαβαίνετε και συμφωνείτε ότι αύριο πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι και να συμφωνήσουμε, πιστέψτε με, θα συμφωνήσουμε εντός μιας εβδομάδας», είπε ο αρχηγός του κράτους.

president.gov.by

The Hellenic Information Team

loading...