Αφοπλίστηκαν τα νησιά – Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα έξι ΤΟΜΑ Marder 1A3 και πάνε στον… Έβρο

Αποσύρθηκαν σαράντα BMP-1 από Χίο, Λέσβο και Σάμο και δεν θα αντικατασταθούν

Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα έξι ΤΟΜΑ Marder 1A3 και όπως από την αρχή είχε ενημερώσει το pronews.gr δεν θα πάνε στα νησιά για να αντικαταστήσουν τα ρωσικής κατασκευής 40 BMP-1 που αποσύρθηκαν για να σταλθούν στην Ουκρανία αλλά στον Έβρο  καθώς τα οχήματα θα προωθηθούν σε μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ένταξής τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η απόσυρση των BMP-1 ήδη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην άμυνα των νησιών σε ό,τι αφορά τις αντι-αποβατικές επιχειρήσεις.

Αποδείχτηκε περίτρανα ότι δεν ίσχυε ποτέ το αφήγημα ότι θα αντικατασταθούν τα ΒΜΡ-1 από γερμανικά Marder, και ότι αυτά θα πάνε στον Έβρο και στα νησιά στέλνουν όπως ήδη είναι γνωστό, αναγνωριστικά M1777 που δεν είναι εξοπλισμένα για αντι-αποβατικές επιχειρήσεις και δεν είναι ΤΟΜΠ για να μπορούν να μεταφέρουν μία ομάδας μάχης Πεζικού ενώ ο οπλισμός τους είναι στην καλύτερη περίπτωσή ένα αυτόματο βομβιδοβόλο των 40 χλμ!

Το συγκεκριμένο είναι για συγκεντρώσεις Πεζικού και όχι για αντι-αποβατική χρήση.

Τα Μarder ποτέ η Γερμανία δεν θα επέτρεπε να αναπτυχθούν στα νησιά, καθώς η Γερμανία θεωρεί τα ελληνικά νησιά ως «αποστρατιωτικοποιημένα».

Πέραν αυτού τα Marder διαθέτουν πυροβόλο των 30 χλστ. σαφώς υποδεέστερο του πυροβόλου των 73 χλστ. που διαθέτουν τα BMP-1.

Oι Πολωνοί πάντως ασκούνται με τα ΤΟΜΑ BWP-1 (πολωνική έκδοση των BMP-1) τόσο σε ασκήσεις διάβασης ποταμού αλλά και αντιαποβατικών ενεργειών.

Συνεπώς το κενό στα νησιά δεν έχει αναπληρωθεί και δεν προβλέπεται να αναπληρωθεί και δεν μπορεί να συγκριθεί το θωρακισμένο «αυτοκίνητο» M1117 με το ερπυστριοφόρο που έχει πυροβόλο των 73 χλστ. και το συζυγές των 7,62 και το οποίο εξαπέλυε κατευθυνόμενα βλήματα-ρουκέτες με φονική ακτίνα 4,5 χλμ.

Η άφιξη των Μarder 1Α3, θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με σχετικό προγραμματισμό.

Σημειώνεται ότι το τυπικό της συγκεκριμένης συμφωνίας, στην οποιά είχαν φτάσει πριν από μερικούς μήνες οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς, επικύρωσαν στα μέσα Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γερμανίδα ομόλογός του, Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφερε: «Σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Καγκελαρίου Olaf Scholz, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Christine Lambrecht, προκειμένου να υποστηριχθεί η άμυνα της Ουκρανίας, ενάντια στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, συμφώνησαν για την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης MARDER, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα».

loading...