«MΗΠΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΝΕΙ ΡΙΜΕΣ;»: ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ «RESET» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΠΑ ΘΥΕΛΛΗΣ ΕΝΟΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥ…

Λιμποβίσι Αρκαδίας. Το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Οι Ελληνες ξεκίνησαν τον αγώνα της ανεξαρτησίας τους εν τω μέσω μιας εποχής εκ

θεμελίων καταστροφής και μετασχηματισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. (Φωτ. SHUTTERSTOCK)

Γράφει ο Σουκρού Ιλιτζάκ*

O Τούρκος ιστορικός Σουκρού Ιλιτζάκ («Η Τουρκία έκανε τα πάντα για να φύγω», «Κ», 9.6.20) ζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. 

Ο γιος του είχε παίξει τον ρόλο του Κολοκοτρώνη στη θεατρική παράσταση του νηπιαγωγείου του(!), ενδιαφέρον στοιχείο, λαμβάνοντας υπόψη το θέμα της διατριβής του Ιλιτζάκ: «Η Ελληνική Επανάσταση ως οθωμανική εμπειρία». Στο άρθρο που ακολουθεί εξετάζει τρεις κρίσιμες ιστορικές περιόδους της Τουρκίας, οι οποίες όμως αφορούν και την Ελλάδα, αρχής γενομένης από την Επανάσταση του 1821.

Η. Μ.

Χρησιμοποιώντας μια έκφραση που τους τελευταίους μήνες είναι στη μόδα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία/Τουρκία, από τις αρχές του 19ου αιώνα, γίνεται κάθε εκατό χρόνια κι από ένα μεγάλο «reset». 

Σε αυτές τις φοβερές περιόδους αναταραχής και μετασχηματισμού, τις οποίες θα εξετάσουμε ως διαδικασίες εικοσαετούς διάρκειας, αλλάζει με τρόπο ουσιαστικό η πολιτική δομή της χώρας· το εκάστοτε παλαιό καθεστώς εξαφανίζεται μαζί με τον πολιτισμό του και γεννιέται με ωδίνες το νέο καθεστώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...