Mε «προξενήτρα» την γαλλική Dassault που θα σπρώξει και τα υπόλοιπα Mirage 2000EGM/BG

 Πώληση στην Σερβία των Mirage 2000-5 Mk2 συζητά η Ελλάδα για να χρηματοδοτηθεί η αγορά επιπλέον Rafale!

Πληροφορίες για διαπραγματεύσεις με την Σερβία προκειμένου να πουληθούν στην σερβική Αεροπορία όλα τα Mirage 2000-5 Mk2 της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αγορά των υπόλοιπων Rafale F.3R από την Γαλλία κατακλύζουν τα γραφεία του ΓΕΑ τις τελευταίες ώρες.

Εμπνευστές του deal οι Γάλλοι της Dassault, οι οποίοι επιχειρούν ένα «μεγάλο κόλπο»: Να πουληθούν στην Σερβία τα ελληνικά που παραδώσαμε πίσω στην Dassault ως αντισταθμιστικά για να μας κάνουν «καλύτερη τιμή» για τα Rafale, φυσικά μετά από αναβάθμισή τους, αλλά και να δώσουμε τα Mirage 2000-5 Mk2 σε ένα deal ύψους 2 δισ. ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτήσει την αγορά των υπόλοιπων Rafale F.3Ρ.

Καθώς μετά το εξωφρενικό γερμανικό «πακέτο» εκσυγχρονισμού των Leo 1/2 και την αγορά TOMA Lynx ύψους 4 δισ. ευρώ στο ταμείο του ΥΠΕΘΑ δεν θα μείνει «ούτε λέπι», πολύ περισσότερο κονδύλια για αγορά Rafale F.3

Οι Γάλλοι πήγαν την Παρασκευή στην Τανάγρα, πέταξαν τα Mirage 2000-5 Mk2, τους άρεσαν (είναι σαφώς πιο αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα από τα MiG-29 του 1990 που έχουν οι Σέρβοι) και η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι Γάλλοι δεν έχουν λεφτά για Rafale, οι Αμερικανοί δεν θέλουν  να πάρουν Rafale, οι Γάλλοι θέλουν να τελειώσουν και να πουλήσουν τα υπόλοιπα Rafale στην Ελλάδα και η ΠΑ να μειώσει ακόμα περισσότερο την πολυτυπία, καθώς φεύγουν στην επόμενη τριετία και τα F-4E P.I. 2000.

Η κατάσταση είναι αυτή. Καλώς ή κακώς…

Γνώμη μας: Ακόμα και αν πουληθούν τα ελληνικά Mirage 200-5 Mk2 στην Σερβία, πρέπει πάση δυνάμει να πάρουμε τα Mirage 2000-9 tvn Hνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Δεν επαρκούν ακόμα και 40 Rafale F.3 έστω με 125 F-16 Block 70μ ακόμα δηλαδή και αν εκσυγχρονιστούν πλήρως με AESA ραντάρ και τα F-16 Βλοψκ 50.

Δεν πρέπει να λείψει από τις αναχαιτίσει στο Αιγαίο το Mirage 2000 είτε -5 είτε -9.

Το Αμπού Ντάμπι έχει τουλάχιστον 56 Mirage με ελάχιστες ώρες πτήσεις, με ραντάρ RDY-3  και το προηγμένο ατρακτίδιο στόχευσης Talios. «Κουκλάκια» έτοιμα για χρήση. Οι Εμιρατιανοί δεν έχουν «λυπηθεί» τα χρήματα. Αντικειμένικά είναι σε καλύτερα κατάσταση από τα ελληνικά.

loading...