Great Reset: Ο κόσμος ενώπιον μιας «πολυκρίσης» – Παγκόσμιο χρέος στο 350%, covid, πόλεμος, όλεθρος η πράσινη ανάπτυξη

Έρχεται και άλλος πόνος….

Σύμφωνα με τον ιστορικό Adam Tooze, επί του παρόντος αντιμετωπίζουμε δυνητικά μια «πολυκρίση»: μια σειρά από μικρότερες έως μεσαίου μεγέθους κρίσεις στον κόσμο που έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζονται και να ενισχύουν η μία την άλλη.

Σκεφτείτε πολλές μικρού και μεσαίου μεγέθους… πυρκαγιές που μπλέκουν και σχηματίζουν μια ακόμα μεγαλύτερη γράφει ο Les Nemethy Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Euro-Phoenix Financial Advisors Ltd και πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο ιστορικός Niall Ferguson μιλά για μια κρίση που διαμορφώνεται στη δεκαετία του 2020 και θα μπορούσε να είναι σημαντικά χειρότερη από τη δεκαετία του 1970.

Οι οδηγοί της κρίσης

Το χρέος συνδέεται πάντα με την ευθραυστότητα. Ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1970, το παγκόσμιο χρέος κυμαινόταν στο εύρος του 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σήμερα είναι στο 350%.

Η Fed των ΗΠΑ αρνιόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα τον πληθωρισμό και στη συνέχεια τον χαρακτήρισε «παροδικό».
Η ποσοτική σύσφιξη και οι αυξήσεις επιτοκίων αναβλήθηκαν φτάνοντας σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο.

Τους τελευταίους μήνες η Fed προώθησε αρκετές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης (και η ΕΚΤ μερικές σχετικά μικρές αυξήσεις) – αλλά αυτό αποδείχθηκε πολύ λίγο και ήταν ήδη πολύ αργά για να σταματήσει τον πληθωρισμό.

Ο περιορισμός του πληθωρισμού απαιτεί συνήθως θετικά πραγματικά επιτόκια.
Ακόμη και μετά από πολλές αυξήσεις επιτοκίων, τα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ παραμένουν στο εύρος των αρνητικών 4 έως 5%, και στην Ευρώπη 8 έως 10% από τις αρχές Οκτωβρίου 2022.

Λόγω των σημαντικά υψηλότερων επιπέδων χρέους, ο πόνος που προκαλείται από την αύξηση των επιτοκίων είναι εξ ορισμού πολύ υψηλότερη από ό,τι στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Κάτι θα σπάσει….

Ένας άλλος παράγοντας: η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε μια ατζέντα αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με την πράσινη ενέργεια.

Ο σχεδιασμός δεν έγινε καλά, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Ακόμη και αν κοιτάξουμε πέρα ​​από το κολοσσιαίο λάθος της εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, τα ορυκτά καύσιμα καταργήθηκαν γρηγορότερα από ό,τι τα πράσινα καύσιμα θα μπορούσαν να τεθούν σε κυκλοφορία,.
Η πυρηνική βιομηχανία, μια πηγή χωρητικότητας βασικού φορτίου χωρίς άνθρακα, ουσιαστικά έκλεισε στη Γερμανία και περιορίστηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη δεκαετία του 1970, ο κόσμος απολάμβανε μια σειρά από χρήσιμες… ανέσεις συμπεριλαμβανομένων των ευνοϊκών δημογραφικών στοιχείων και της αυξανόμενης παραγωγικότητας. η παγκοσμιοποίηση μόλις ξεκινούσε. Αυτοί οι παράγοντες πλέουν πια σε αντίθετους ανέμους. Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αντιμετωπίζει ένα δημογραφικό γκρεμό, η παγκοσμιοποίηση καθυστερεί ή αντιστρέφεται, με αποτέλεσμα τη μείωση της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας.

Τα παραπάνω προγράμματα οδήγησης ήταν σε ισχύ ακόμη και πριν από τον κορωνοϊό (COVID-19) και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Covid και ο πόλεμος χρησίμευσαν για να επιταχύνουν και να επιδεινώσουν καθέναν από αυτούς τους οδηγούς.

Μια γρήγορη περιήγηση στον κόσμο

Η Κίνα χάνει την ατμομηχανή της στην παγκόσμια οικονομία λόγω της έκρηξης του κλάδου των ακινήτων (που αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα τέταρτο(!) του ΑΕΠ), που επιδεινώθηκε από το δημογραφικό χάος που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα.

Τα lockdown Covid μειώνουν περαιτέρω την ανάπτυξη του ΑΕΠ και δημιουργούν όλεθρο στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η επιμονή της κυβέρνησης στην επανασυγκέντρωση της εξουσίας στο Κομμουνιστικό Κόμμα είναι επίσης πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Η ηπειρωτική Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις.

Η διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου είναι ίσως η μεγαλύτερη.

Εν τω μεταξύ, η νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας μπορεί να φέρει τον όλεθρο στις αγορές χρέους στην Ευρώπη και να ασκήσει πίεση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα (τουλάχιστον μισή ντουζίνα μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες βλέπουν τις τιμές των μετοχών να καταρρέουν και έχουν αναλογίες τιμής προς λογιστική μικρότερη από 40% ).

Η χρεοκοπία μιας παγκόσμιας συστημικά σημαντικής τράπεζας (G-SIB) όπως η CSFB δεν είναι αδιανόητη.

Οι αναδυόμενες αγορές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση λόγω των υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ και των παγκόσμιων κρίσεων που απορροφούν την παγκόσμια ρευστότητα.

Μεγάλο μέρος των κρατικών και εταιρικών χρεών αναδυόμενων αγορών εκφράζεται σε δολάρια ΗΠΑ και με την ανατίμηση του δολαρίου γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εξυπηρετηθεί.

Η Τουρκία και η Αργεντινή πλησιάζουν τον υπερπληθωρισμό.
Η Σρι Λάνκα και το Πακιστάν είναι το καλάθι.
Η Ρωσία, το Ιράν και η Βενεζουέλα αντιμετωπίζουν κυρώσεις.
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε κρίση λόγω της ανεπαρκούς αντίδρασης των αγορών στις γιγάντιες φορολογικές περικοπές από την κυβέρνηση Truss.

Η Τράπεζα της Αγγλίας χρειάστηκε ξαφνικά να αλλάξει ταχύτητα από την ποσοτική σύσφιξη στην ποσοτική χαλάρωση, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τη σταθερότητα, που πιθανόν να επιταχύνει τον πληθωρισμό.

Οι ΗΠΑ φαίνεται να είναι η μόνη πραγματική οικονομική ατμομηχανή στον κόσμο σήμερα.

Η αγορά εργασίας της παραμένει εκπληκτικά ισχυρή. Ακόμη και η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται, χάρη στα ολοένα υψηλότερα επιτόκια.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρός πάνω από 8%, που σημαίνει ότι η Fed είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια – μέχρι να σπάσει κάτι.

Και τότε η τελευταία οικονομική ατμομηχανή του κόσμου χάνει την έλξη της.

Μήπως αυτή είναι η στιγμή που πυροδοτεί μια «πολυκρίση»; Σκεφτείτε ξανά διάφορες πυρκαγιές που συνενώνονται. Μπορεί να είναι η εμφάνιση ενός νέου στελέχους Covid; Ή η χρεοκοπία μιας G-SIB που δημιουργεί μια στιγμή της Lehman; Η σκανδάλη ή η σπίθα είναι σχεδόν άσχετη. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει τεράστια ποσότητα εύφλεκτου υλικού…

bankingnews.gr

loading...