Ως εδώ! Απαιτούνται άμεσες πολιτικές λύσεις και τοποθετήσεις για το θέμα των εταιρειών διαχείρισης και της πώλησης των δανείων σε funds!

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Το ασαφές νομικό περιβάλλον για το θέμα των δανείων και των εισπρακτικών εταιρειών οδηγεί τους πολίτες και το σύνολο της οικονομίας μας σε όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Στο Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Δανειοληπτών &ΠΚΒΕ (30/9/2022) παραθέσαμε τα νομικά προβλήματα που δημιουργεί η πρόσφατη -φαινομενική- αποσύνδεση των κόκκινων δανείων από την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας, προβλήματα που κάνουν το πρόβλημα χειρότερο, αντί να το λύνουν, όπως καυχιέται η σημερινή κυβέρνηση.

Ο Σύλλογος μας και οι συνεργάτες μας καταθέσαμε επανειλημμένα επίκαιρες ερωτήσεις που πρόβλεπαν αυτήν την κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια. Παραθέτουμε πχ την επίκαιρη ερώτηση του πρ. βουλευτή κ. Γιάννη Σαρίδη (συνημμένο), που από το 2018 ρωτούσε τον τότε Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννη Δραγασάκη, για το θέμα των εταιρειών διαχείρισης, προβλέποντας τις εξελίξεις. Η επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Σαρίδη, κατατέθηκε ΔΥΟ φορές και όφειλε να απαντηθεί επίσημα στη Βουλή. Παρόλα αυτά, μένει μέχρι σήμερα αναπάντητη. Η αντιπολίτευση, όπως και η σημερινή κυβέρνηση που οφείλει επίσης να απαντήσει, “ποιούν την νήσσαν”, κάνουν πως δεν γνωρίζουν τίποτα.

Ενάντια σ’ αυτή την κατάσταση και παρά την αδιαφορία των κυβερνήσεων και των αξιωματούχων του Κράτους, ο συνεχής αγώνας των Ελλήνων Δανειοληπτών κατάφερε τον τελευταίο καιρό σημαντικά αποτελέσματα. Φτάσαμε επανειλημμένα στα ανώτατα Δικαστήρια και πετύχαμε σημαντικές αποφάσεις που περιορίζουν τη δύναμη των διάφορων εισπρακτικών εταιρειών. Δικαστικές αποφάσεις όπως η απόφαση του Αρείου Πάγου 822/2022 μείωσαν τη δύναμη των “εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων” ξεκαθαρίζοντας ότι πρακτικές και διαδικασίες που ακολουθούνται από τις εισπρακτικές εταιρείες είναι παράτυπες και παράνομες. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να έχουν γίνει πολλαπλές ανακοπές πλειστηριασμών και πολλοί συμπολίτες μας να έχουν ελευθερωθεί από παράλογες απαιτήσεις.

Η δικαστική εξουσία είναι παρόλα αυτά υποχρεωμένη να λειτουργεί στα όρια του νόμου που ορίζουν οι πολιτικοί και δεν μπορεί να ορίζει η ίδια τους νόμους. Έτσι έχουμε και αποφάσεις, όπως η ΑΠ1343/2022, που αντίθετα από την προηγούμενη, ορίζουν βάσει κάποιων νόμων ως σύννομες τις δράσεις συγκεκριμένων εταιρειών διαχείρισης.

Το νομικό περιβάλλον είναι δηλαδή ιδιαίτερα ασαφές και αντιφατικό. Με έκπληξη μάθαμε λοιπόν πως οι πολιτικοί μας, μόλις οι δικαστικές αρχές έθιξαν τις εταιρείες διαχείρισης και έβαλαν φρένο στις προοπτικές υπερκέρδους των πιστωτών και των funds, σχεδίασαν τροπολογίες και νομοθετικές ρυθμίσεις για να παρακάμψουν τις αποφάσεις των Ανωτάτων Αρχών που τίθενται υπέρ των Δανειοληπτών! Αναφερόμαστε σε πρόσφατες δημοσιεύσεις που αποκαλύπτουν ότι σχεδιάζεται δικαστικό και πολιτικό πραξικόπημα ώστε να παρακαμφθούν ακόμη και αποφάσεις του Αρείου Πάγου όπως η 822/2022!

Ακόμη πιο πρόσφατα, μαθαίνουμε ότι επειδή τα παραπάνω έγιναν γνωστά και εξαγρίωσαν τους πολίτες, τα κόμματα φοβούνται το πολιτικό κόστος εν όψει εκλογών. Αποφάσισαν λοιπόν να αφήσουν το θέμα για μετά τις εκλογές. (πχ Euro2day.gr 19-10-2022: Ανατροπή στους πλειστηριασμούς: Παίρνουν πίσω την τροπολογία για τους servicers).

Είναι φανερό τι ετοιμάζει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση, σε βάρος των δανειοληπτών, μόλις κερδίσουν τις εκλογές. Έχουν σταματήσει ακόμη και να παριστάνουν πως ενδιαφέρονται για τους πολίτες, αλλά λειτουργούν μονάχα για τα συμφέροντα των χρηματοδοτών και εντολοδόχων τους!

Με κάθε σιγουριά μπορούμε να δηλώσουμε ότι κάθε ψήφος που θα δοθεί σ’ αυτά τα κόμματα θα είναι μια ψήφος κατά των δανειοληπτών, κατά των πολιτών και υπέρ των εταιρειών διαχείρισης που έχουν σκοπό να υφαρπάξουν την περιουσία των συμπολιτών μας!

Ρωτάμε λοιπόν:

Καθώς η νομική ασάφεια δείχνει πως το θέμα είναι τελικά πολιτικό, έχουν σκοπό οι 300 πολιτικοί μας, που αμείβονται πλουσιοπάροχα από τους Έλληνες, να ενημερώσουν ξεκάθαρα τους πολίτες για το δρόμο που θα ακολουθήσουν στο κρίσιμο θέμα των Δανειοληπτών;

Είναι αποφασισμένοι να θέσουν τέρμα σ’ αυτό το γαϊτανάκι παρανομίας και απάτης που έχει στηθεί ενάντια στους συμπολίτες μας – ή ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντα των πιστωτών και των επιτήδειων;

Θα ξεκαθαρίσουν πως η υποχρέωσή τους είναι να προστατεύουν τη Δικαιοσύνη, την Πολιτεία και τους Πολίτες – ή θα εργάζονται μόνο για το όφελος εκμεταλλευτών και παρανόμων;

Ο Σύλλογός μας, όπως και το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας, δεν δέχεται άλλες υπεκφυγές. Το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα και οι Έλληνες πολίτες να σταματήσουν να γίνονται θύματα της κατάστασης που καταπατά κάθε έννοια λογικής, νομιμότητας και ηθικής.

Απαιτούμε, άμεσα, ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις και ξεκάθαρες λύσεις προς όφελος των συμπολιτών και της κοινωνίας μας και όχι υπεκφυγές ή τεχνάσματα για το όφελος των λίγων! Ως εδώ!
Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

———————

Παρακαλούμε για την προώθηση και τη δημοσίευση.

Αυτό το μήνυμα προωθήθηκε σε λίστα δημοσιογραφικών επαφών. Αν έφτασε από λάθος στη διεύθυνση του email σας, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να διαγράψουμε άμεσα από τη λίστα μας τη διεύθυνση email στην οποία λάβατε την προώθηση. Κανένα προσωπικό στοιχείο δεν διατηρείται.

Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας
Θεσσαλονίκη, Καρατάσου 7, 54626, τηλ.: 2310 522 126
email: [email protected]
email: [email protected]

loading...