Δανία: Νέο πολιτικό κόμμα έχει ως αρχηγό ένα chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης


Έχει προς το παρόν μόνο 11 υπογραφές από τις 20.000 που απαιτούνται για να είναι νόμιμα υποψήφιο στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Tο «Συνθετικό Κόμμα» (Synthetic Party) είναι μια νέα πολιτική ομάδα στη Δανία που θα εκπροσωπηθεί από ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης που ενσαρκώνει, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του, τις αξίες του 20% του πληθυσμού της χώρας.


Από όλα τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν φέτος μια θέση στο Κοινοβούλιο της Δανίας, το «Συνθετικό Κόμμα» (Synthetic Party) είναι μακράν το πιο ενδιαφέρον, αναφέρει το Iflscience.


Ο ιδρυτής του κόμματος και καλλιτέχνης-ερευνητής στη μη κερδοσκοπική οργάνωση τέχνης και τεχνολογίας MindFuture Foundation, Asker Staunæs, δήλωσε ότι το chatbot έχει προγραμματιστεί με βάση τις πολιτικές των περιθωριακών κομμάτων της Δανίας μετά το 1970.

Επειδή κάθε πολιτικό κόμμα χρειάζεται έναν ηγέτη, το «Συνθετικό Κόμμα» έχει δημιουργήσει ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη που ονομάζεται Leader Lars και οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να του μιλήσουν στο Discord.


Το chatbot καταλαβαίνει αγγλικά, αλλά απαντά μόνο στα δανικά. Το όνομά του δεν θα αναγράφεται στα ψηφοδέλτια, επειδή ο νόμος δεν το επιτρέπει ακόμη, αλλά αυτό δεν ανησυχεί τους υποστηρικτές του κόμματος.


Ο Leader Lars έχει προγραμματιστεί με βάση τις πολιτικές των δανέζικων περιθωριακών κομμάτων των τελευταίων 40 ετών, ενώ συλλέγει επίσης δεδομένα μιλώντας με άτομα στο Discord.


Εκτός από την προώθηση της παρουσίας της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πολιτική, το «Συνθετικό Κόμμα» στοχεύει επίσης να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για το 20% του πληθυσμού της Δανίας που δεν ψηφίζει ποτέ στις εκλογές.

«Ο αρχηγός Lars είναι η φυσιογνωμία του κόμματος. Η Δανία είναι μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία, οπότε θα έχουμε ανθρώπους στα ψηφοδέλτια που εκπροσωπούν τον Leader Lars και οι οποίοι δεσμεύονται να ενεργούν ως μέσο για την Τεχνητή Νοημοσύνη», δήλωσε ο ιδρυτής του κόμματος. «Οι άνθρωποι που θα ψηφίσουν το «Συνθετικό Κόμμα» θα πρέπει να πιστέψουν αυτό ως το οποίο πουλάμε τους εαυτούς μας, ανθρώπους που πραγματικά ασχολούνται τόσο πολύ με την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να μπορούμε να ερμηνεύσουμε κάτι πολύτιμο από αυτούς» δήλωσε ο δημιουργός Asker Staunæs.


Το κόμμα υποστηρίζει την καθιέρωση ενός καθολικού βασικού εισοδήματος και τη δημιουργία ενός κρατικού τομέα διαδικτύου και πληροφορικής. Ωστόσο, ο Staunæs δεν πιστεύει απαραίτητα ότι το «Συνθετικό Κόμμα» είναι απόλυτα δημοκρατικό.


Ορισμένες από τις πολιτικές που έχει προτείνει μέχρι στιγμής το «Συνθετικό Κόμμα» περιλαμβάνουν την καθιέρωση ενός καθολικού βασικού εισοδήματος 100.000 δανικών κορωνών (13.700 δολάρια) μηνιαίως και τη δημιουργία ενός τομέα διαδικτύου και πληροφορικής κοινής ιδιοκτησίας στην κυβέρνηση, ο οποίος θα είναι ισότιμος με άλλους δημόσιους φορείς. Είναι αυτά τα πράγματα καλά, είναι κακά; Λοιπόν, είναι μια τεχνητή νοημοσύνη, οπότε δεν κρίνει τα πράγματα με τον τρόπο που τα κρίνουμε εμείς.


Σύμφωνα με τον ιστότοπο Motherboard, το «Συνθετικό Κόμμα» έχει προς το παρόν μόνο 11 υπογραφές από τις 20.000 που απαιτούνται για να είναι υποψήφιο στις εκλογές του Νοεμβρίου, οπότε πιθανότατα δεν θα καταφέρει να συμμετάσχει.


Αλλά ο δημιουργός του Staunæs λέει ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε επαφή με άλλους συνθετικούς από όλο τον κόσμο – από την Κολομβία έως τη Μολδαβία – για να δημιουργήσουν τοπικές εκδόσεις του κόμματος και τελικά ”να έχουμε κάποια μορφή Συνθετικού Διεθνούς».Δεν υπάρχουν σχόλια :