Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί το αλάτι βελτιώνει τη γεύση;

 Αυτό συμβαίνει εν μέρει γιατί το «αλμυρό» είναι μια από τις 5 βασικές γεύσεις που μπορεί να ανιχνεύσει η ανθρώπινη γλώσσα. Αυτές είναι το αλμυρό, το πικρό, το γλυκό, το ξινό και το ουμάμι (η καλή γεύση, η νοστιμιά).

Το επιπλέον αλάτι έχει και άλλες επιπτώσεις, ωστόσο, εκτός από το να κάνει τα φαγητά πιο αλμυρά. Η προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα βοηθά ορισμένα μόρια που υπάρχουν σε αυτά, να απελευθερωθούν πιο εύκολα στον αέρα, ώστε να βοηθούν πιο πολύ το άρωμα του φαγητού, το οποίο είναι πολύ σημαντικό στην αντίληψη μας για τη γεύση.

Το αλάτι έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά ώστε να μειωθεί η πικρή γεύση. Γι’ αυτόν τον λόγο, η προσθήκη αλατιού δεν θα αυξήσει απλά την αλμυρή γεύση, αλλά θα μειώσει και το πως αντιλαμβανόμαστε την πικρή γεύση σε όλα τα φαγητά.

Τέλος, αν προσθέσουμε αλάτι σε γλυκές ή ξινές τροφές, αν και δεν φαίνεται ότι μειώνει τις γλυκές ή ξινές γεύσεις, θα βοηθήσει στην ισορρόπηση της, μετατρέποντας την γεύση που αντιλαμβανόμαστε, όπως για παράδειγμα σε ζαχαρωτά ή λεμόνια, λιγότερο μονοδιάστατη.

loading...