Η παγκόσμια φούσκα ακινήτων θα σκάσει και στην Ελλάδα

 

Η έρευνα της UBS που δημοσιεύτηκε πρόσφατα κι έκανε λόγο για φούσκα στις τιμές των ακινήτων σε πολλές μεγάλες πόλεις, έφερε στο προσκήνιο τους φόβους που υπάρχουν και στα στελέχη του real estate, και εδώ στην Ελλάδα.

Η έρευνα δεν είχε στη σχετική λίστα την Αθήνα αλλά πόλεις όπως το Τορόντο, η Φρανκφούρτη, η Ζυρίχη, το Μόναχο, το Χονγκ Κονγκ, το Βανκούβερ το Αμστερνταμ, το Τελ Αβίβ, το Τόκιο, το Μαϊάμι (η πρώτη δεκάδα) όπου καταγράφεται υπερτίμηση.

Όπως αναφέρει η UBS, oι πόλεις που κατατάσσονται σήμερα στην περιοχή κινδύνου για φούσκα έχουν βιώσει αυξήσεις τιμών κατά μέσο όρο ίσες με 60% σε σχέση με τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ τα πραγματικά εισοδήματα και τα μισθώματα αυξήθηκαν μόνο κατά 12%.

Αν και κανείς δε μιλά στην Ελλάδα ξεκάθαρα για «φούσκα» στην κτηματαγορά, εντούτοις, οι τιμές έχουν καταγράψει μεγάλη άνοδο, πάνω από 20%, τόσο στις τιμές πώλησης όσο και στα ενοίκια.

Θα έχουμε βίαιη υποχώρηση στις τιμές εδώ στη χώρα μας; Κανείς δεν ξέρει, όμως, οι ειδικοί που μίλησαν στη στήλη τονίζουν ότι οι παράγοντες στην Ελλάδα είναι διαφορετικοί. Λένε π.χ. ότι το απόθεμα των κατοικιών δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, ειδικά για νεόδμητα ακίνητα.

Παράλληλα, η ζήτηση παραμένει ψηλά και για παλαιά ακίνητα από ξένους κι Ελληνες που τα μετατρέπουν σε τουριστικές κατοικίες, συντηρώντας όμως, την καλή εικόνα στην κτηματαγορά.

Αλλά και κάτι τελευταίο. Οι αποταμιεύσεις στις τράπεζες δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε στους πολίτες καθώς τα επιτόκια είναι ανύπαρκτα. Οπερ σημαίνει ότι οι Ελληνες αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, και τα ακίνητα είναι ένα τέτοιο καταφύγιο.

https://www.ot.gr/

loading...