Η εκδίκηση των αποικιών για τους αιώνες της βρετανικής αποικιοκρατίας

Ρίσι Σούνακ: Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν είναι λευκός αλλά είναι ινδουιστής και κατά του lockdown!

Ικανοποίηση στην Μόσχα αφού τον θεωρούν «το μη χείρον βέλτιστον» έναντι των Μ.Τζόνσον και Λ.Τρας

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας που γίνεται πρωθυπουργός κάποιος με καταγωγή από τις πρώην αποικίες και ειδικά Ινδός, μη λευκός και αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «η εκδίκηση των αποικιών για τους αιώνες της βρετανικής αποικιοκρατίας».

Στην Μόσχα που δεν ήθελαν με τίποτα την επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον και γελούσαν με την επιλογή της Λιζ Τραζ εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την εξέλιξη και θεωρούν ότι «θα υπάρξει έδαφος με το νέο πρωθυπουργό για καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών».

O Σούνακ τάχθηκε υπέρ του Brexit, ήταν ένας από τους πρώτους που υποστήριξαν τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος στη συνέχεια το 2020, σε ηλικία 39 ετών, τον έκανε έναν από τους νεότερους και πιο άπειρους υπουργούς Οικονομικών της Βρετανίας, αλλά συγκρούστηκαν μετωπικά όταν ο Μπόρις Τζόνσον, αντίθετα με ότι έλεγε, επέβαλε lockdown στη χώρα για να αντιμετωπίσει τον Covid-19,

Την 1η Ιουλίου, παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, επικρίνοντας ανοιχτά τον Τζόνσον για την πολιτική της καραντίνας στον Covid-19.

Ένας υπουργός αργότερα περιέγραψε μάλιστα τον Σούνακ ως τον «δολοφόνο» του Τζόνσον.

Ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών Ρ.Σούνακ θα είναι ο διάδοχος της Λιζ Τρας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και καλείται να επαναφέρει την κανονικότητα σε μία χώρα που βρέθηκε σε πολιτική δίνη το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας των επιλογών της προκατόχου του. 

Ο Ρ.Σουνάκ, που γίνεται ο νεότερος και πρώτος μη λευκός ένοικος στη Ντάουνινγκ Στριτ, τις επόμενες ώρες θα έχει συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ προκειμένου να αναλάβει και επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Είναι ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας σε διάστημα λιγότερο των δυο μηνών. Είναι επίσης ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

loading...