Περί της αγοραστικής αξίας του εισοδήματος μας, τώρα που ακρίβεια καλπάζει!





Γράφει : Ο Αθανάσιος Τσόκας Μαθηματικός-Ερευνητής *  

Φίλοι μου Αγαπημένοι!. Σας χαιρετώ θερμά!

Πέρυσι και συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου 2021, ημέρα Παρασκευή, ξεκίνησα ένα πραγματικό οικονομικό πείραμα!.

Επισκέφθηκα ένα σούπερ μάρκετ και αγόρασα μια συσκευασία των 500 γραμμαρίων : ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ, μιας συγκεκριμένης Εταιρείας και έδωσα 0,70 ευρώ.

Την ονομασία του εν λόγω προϊόντος και την τιμή αγοράς του, τις κατέγραψα και τις αποθήκευσα στον υπολογιστή μου!.

Περίμενα με υπομονή να περάσει ακριβώς ένας χρόνος και στις 15 Οκτώβρη 2022, ημέρα Σάββατο, επισκέφθηκα το ίδιο σούπερ μάρκετ και αγόρασα το ίδιο ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ, της ιδίας Εταιρείας!.

Και βρέθηκα, Φίλοι μου, προ εκπλήξεων!.  

ΤΟ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ (συσκευασίας 500 γραμμαρίων), ενώ πέρυσι (15/10/2021) το αγόρασα 0,70 ευρώ, φέτος (15/10/2022) το αγόρασα 1,40 ευρώ (δηλ. σε διπλάσια τιμή : 0,70 ευρώ+0,70 ευρώ=1,40 ευρώ)

Έτσι, μέσα σε ένα χρόνο, η τιμή μιας συσκευασίας 500 γραμμαρίων  κοφτό μακαρονάκι της συγκεκριμένης Εταιρείας και στο συγκεκριμένο σούπερ, διπλασιάστηκε!!!. 

Με αποτέλεσμα η αγοραστική αξία (η αγοραστική δύναμη) του εισοδήματος μου (σε σχέση με την αγορά της εν λόγω συσκευασίας των 500 γραμμαρίων κοφτού μακαρονιού), να υποδιπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο!!!

Και για κατανοήσετε, Φίλοι μου, τι σημαίνει ο όρος “υποδιπλασιάστηκε’ η αγοραστική αξία του εισοδήματος μου, ως προς την αγορά της μιας συσκευασίας του εν λόγω κοφτού μακαρονιού, σας παρουσιάζω το παρακάτω πολύ απλό συλλογισμό μου :

Πέρυσι (15/10/2021), που μια συσκευασία του εν λόγω κοφτού μακαρονιού, κόστιζε 0,70 ευρώ, με 1,40 ευρώ του εισοδήματος μου, (0,70 ευρώ+0,70 ευρώ), θα μπορούσα να αγοράσω 2 συσκευασίες του εν λόγω μακαρονιού!.

Φέτος (15/10/2022), ένα χρόνο μετά, που μια συσκευασία του εν λόγω μακαρονιού, κοστίζει 1,40 ευρώ (διπλάσια τιμή), με τα ίδια χρήματα 1,40 ευρώ του εισοδήματος μου, μπόρεσα και αγόρασα 1 συσκευασία του εν λόγω μακαρονιού (και όχι 2, που μπορούσα να αγοράσω πέρυσι με 1,40 ευρώ)!

Άρα, μέσα σε ένα χρόνο, η αγοραστική αξία Α του εισοδήματος μου, (σε σχέση με το εν λόγω προϊόν που η τιμή του διπλασιάστηκε), υποδιπλασιάστηκε (έγινε δηλαδή μισή) , δηλαδή Α/2 .

Με άλλα λόγια, φέτος τα 1,40 ευρώ του εισοδήματος μου, έγιναν σε αξία 0.70 ευρώ (σε σχέση με την αγορά μιας συσκευασίας του εν λόγω κοφτού μακαρονιού)!!!

Φίλοι μου Αγαπημένοι!

Θα μπορούσα να σας κάνω και άλλα συγκεκριμένα παραδείγματα, για ένα άλλο προϊόν, που η τιμή του, (μέσα σε ένα χρόνο ή μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα), τριπλασιάστηκε, (τότε με τους ίδιους συλλογισμούς που σας έκανα στο παραπάνω συγκεκριμένο παράδειγμα μου), η αγοραστική αξία (Α) του εισοδήματος μας, (σε σχέση με το εν λόγω προϊόν που μέσα σε ένα χρονικό διάστημα η τιμή του τριπλασιάστηκε), υποτριπλασιάζεται, δηλαδή γίνεται ίση με τον 1/3 της αρχικής αγοραστικής αξίας (Α), δηλαδή γίνεται Α/3. Και ούτω κάθε εξής!

Έτσι, Αγαπημένοι μου Φίλοι, με επαγωγικό τρόπο, καταλήγουμε στο εξής γενικό κανόνα :

<<Όταν η τιμή ενός προϊόντος, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα :

. διπλασιάζεται : τότε η αγοραστική αξία Α του εισοδήματος μας (σε  σχέση με αυτό το προϊόν), υποδιπλασιάζεται, δηλαδή γίνεται Α/2.

.τριπλασιάζεται : τότε η αγοραστική αξία Α του εισοδήματος μας (σε σχέση με αυτό το προϊόν), υποτριπλασιάζεται, δηλαδή, γίνεται Α/3.

.τετραπλασιάζεται : τότε η αγοραστική αξία Α του εισοδήματος μας (σε σχέση με αυτό το προϊόν), υποτετραπλασιάζεται, δηλαδή  γίνεται Α/4.

Και ούτω κάθε εξής!

Αυτός, ο γενικός κανόνας (του διπλασιασμού, τριπλασιασμού, κ.λ.π), ισχύει και για ένα σύνολο προϊόντων, που η συνολική τιμή τους, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται ή τετραπλασιάζεται…. και ούτω κάθε εξής!. 

Τι γίνεται όμως με ένα σύνολο προϊόντων, που η συνολική τιμή τους, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα δεν διπλασιάζεται, δεν τριπλασιάζεται, δεν τετραπλασιάζεται κ.ο.κ, , αλλά η συνολική τιμή τους, μεταβάλλεται με ένα άλλο σύνθετο τρόπο?. 

Σε αυτή την περίπτωση, πως επηρεάζεται η αγοραστική αξία του εισοδήματος μας?.

Με αυτό το πρόβλημα, Φίλοι μου Αγαπημένοι, δεν πρόκειται να ασχοληθώ σε αυτό το άρθρο μου, γιατί δεν θέλω να σας ταλαιπωρήσω άλλο, αφού σέβομαι την προσωπικότητα, του καθενός από εσάς!. 

Εδώ σας αφήνω, με πολλή Αγάπη!. 

Και σας ζητώ συγνώμη, εάν πραγματικά σας κούρασα!!!

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΣΟΚΑΣ

loading...