ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ “ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ”ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ;




 Έρευνα-ρεπορτάζ – ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης… * 

Ο Ίων Δραγούμης (Αθήνα 2 Σεπτεμβρίου 1878 – Αθήνα 31 Ιουλίου1920)!

Ήταν Έλληνας διπλωμάτης, πολιτικός και λογοτέχνης.

Υπήρξε βασικός οργανωτής των ελληνικών κοινοτήτων κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.

Πρωταγωνίστησε στο γλωσσικό κίνημα του δημοτικισμού, ενώ με το συγγραφικό του έργο άσκησε σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της ελληνικής ιδεολογίας των αρχών του εικοστού αιώνα.

Κατά τη διάρκεια των Ιουλιανών του 1920, των βίαιων επεισοδίων που διοργανώθηκαν από τους Βενιζελικούς ως αντίποινα για την απόπειρα δολοφονίας του Πρωθυπουργού στο Παρίσι, συνελήφθη και κατόπιν δολοφονήθηκε από βενιζελικό στρατιωτικό σώμα ασφαλείαςστη Λεωφόρο Κηφισίας.

Ήταν γιος του πολιτικού και Πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη, με καταγωγή από το Βογατσικό Καστοριάς, και της Ελισάβετ Κοντογιαννάκη (1851-1931), κόρης του Ιωάννη Κοντογιαννάκη, τραπεζίτη και επίτιμου γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη, και της Ρωσίδας συζύγου του.

Σε συνεργασία με τον γαμπρό του Παύλο Μελά, σύζυγο της αδελφής του Ναταλίας, οργάνωσε τις Ελληνορθόδοξες κοινότητες εναντίον των εξαρχικών κομιτάτων, κινητοποίησε τις Ελληνικές Δυνάμεις και αναδείχθηκε ένθερμος υποστηρικτής της μακεδονικής σύγκρουσης.

Το 1911, όταν τα Δωδεκάνησα κατελήφθησαν από τους Ιταλούς, ο Ίων Δραγούμης συγκρότησε στην Πάτμο παν δωδεκανησιακό συνέδριο το 1912, στο οποίο διακήρυξε το αίτημα της Ένωσης με την Ελλάδα,

Το ίδιο έτος ως δεκανέας, υπηρέτησε στο επιτελείο του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου, μαζί με το Βίκτωρα Δούσμανη και τον Ιωάννη Μεταξά και στάλθηκε να διαπραγματευτεί με τον Ταχσίν Πασά την παράδοση της Θεσσαλονίκης.

Το 1914 εστάλη πρεσβευτής στην Αγία Πετρούπολη, όπου και διαχειρίστηκε το ζήτημα του Αγίου Όρους, φροντίζοντας παράλληλα να οργανώσει τις ελληνικές κοινότητες της Ρωσίας.

Το 1915 εξελέγη βουλευτής Φλώρινας! Κρατική χρηματοδότηση σε κόμματα και ιδρύματά τους…

Ο Ν. 3023/2002 (ΦΕΚ 146Α) και όπως στη συνέχεια τροποποιήθηκε, δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος!

Αυτή η χρηματοδότηση ορίζεται ως παρακάτω:

Κρατική χρηματοδότηση:

H νομοθετικά προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση σε δικαιούχους κρατικής χρηματοδότησης.

Αυτή διακρίνεται σε:

Τακτική κρατική χρηματοδότηση: η οικονομική ενίσχυση που παρέχεται κατ` έτος από μέρος των πραγματοποιηθέν των καθαρών εσόδων του ετήσιου Κρατικού Απολογισμού του προηγούμενου οικονομικού έτους, σε πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους. Εκλογική κρατική χρηματοδότηση: η οικονομική ενίσχυση που παρέχεται από μέρος των πραγματοποιηθέν των καθαρών εσόδων του ετήσιου Κρατικού Απολογισμού του προηγούμενου της διεξαγωγής των εκλογών οικονομικού έτους, σε πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων για την κάλυψη των εκλογικών δαπανών τους και Κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους: ετήσια οικονομική ενίσχυση από μέρος των πραγματοποιηθέν των καθαρών εσόδων του ετήσιου Κρατικού Απολογισμού του προηγούμενου οικονομικού έτους σε πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων που είναι δικαιούχοι κρατικής χρηματοδότησης, για ίδρυση και λειτουργία κέντρων ερευνών και μελετών, καθώς και τη διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών τους.

Τι απέγινε με την έρευνα του ΣΔΟΕ;

Τι απέγινε με τη δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας “ΝΕΑ”;

Στα τέλη του 2007 ο ΛΑΟΣ, το πολιτικό κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, ίδρυσε το Ινστιτούτο “Ίων Δραγούμης”!

http://www.elliniko-fenomeno.gr/wp-content/uploads/2022/10/16117235_laos_1378716421882_1378716448468.jpg

Μάλιστα σε δημοσίευμα των “ΝΕΩΝ” τον Σεπτέμβριο του 2013αποκαλυπτόταν ότι ο ΛΑΟΣ είχε λάβει από την ίδρυση του Ινστιτούτο σε αυτά τα 6 χρόνια πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, ως κρατική επιχορήγηση για επιμορφωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Μάλιστα εκείνη την εποχή έγινε αιφνιδιαστική έφοδος του ΣΔΟΕ στο επιμορφωτικό Ινστιτούτο Ίων Δραγούμης του κόμματος του Γιώργου Καρατζαφέρη, και όπου διαπιστώθηκε, ότι λείπουν πολλές χιλιάδες ευρώ από την κρατική επιχορήγηση του 2008 (σύμφωνα με τα “ΝΕΑ”.

Τα οποία μίλησαν για αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών καθώς και πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου, σημείωνε ότι δεν θέλησε να εμπλακεί “σε θέματα κάπως σκοτεινών κινήσεων”. Αλήθεια τι απέγινε με την έρευνα του ΣΔΟΕ; Τι απέγινε με τη δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας “ΝΕΑ”;

Βέβαια ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ισχυρίστηκε τότε, ότι το Ίδρυμα “ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ” ουδέποτε χρηματοδοτήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο, όπως, κατά περιόδους, τα Ιδρύματα των Κ.Καραμανλή, Α. Παπανδρέου, Κ. Σημίτη, Κ. Μητσοτάκη.

Δημιουργήθηκε από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, όχι με στόχο την εξασφάλιση πόρων, αλλά την προαγωγή εθνικών θεμάτων και χρηματοδοτείται αποκλειστικά και μόνο από τον ΛΑ.Ο.Σ.!

Ερωτήματα περί του Ινστιτούτου Ίων Δραγούμης…

Ωστόσο θα θέλαμε να ρωτήσουμε:

http://www.elliniko-fenomeno.gr/wp-content/uploads/2018/05/stefanos-dragoymis.jpg

Α) Ζητήθηκε από τον Γιώργο Καρατζαφέρη η άδεια κατά την ίδρυση του Ινστιτούτου, από την οικογένεια Δραγούμη της χρήσης του ονόματος του μεγάλου ευπατρίδη Ίωνα Δραγούμη; Ή υπήρξε οικειοποίηση του ένδοξου αυτού ονόματος για διασπάθιση δημόσιου χρήματος;

Β) Από πού αποδεικνύεται η χρηματοδότηση του Ινστιτούτου αποκλειστικά και μόνο από τον ΛΑ.Ο.Σ.;

Γ) Υφίσταται σήμερα το “Ίδρυμα Ίων Δραγούμης”; Και αν ναι, ποια η σημερινή δραστηριότητά του; Υπάρχει σήμερα χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού; Και εάν ναι ποια είναι αυτή;

Σημαντικά ερωτήματα, που αναμένουν απαντήσεις από τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, που όπως πληροφορούμε θα επιδιώκει την επαναδραστηριοποίηση του κόμματός του και την εκ νέου κάθοδο στις προσεχείς εκλογές!

loading...