Έβαλαν και σε αυτόν τἠν ρετσινιά του ”προδότη” όπως καἰ στον Κολοκοτρώνη καἰ το κατάφεραν.

 

”Η Μεραρχία θα εκτέλεση το καθήκον της προς τἠν πατρίδα, όπως επιβάλλη η εθνική τιμή καἰ καθ’ όν τρόπον αυτή γνωρίζει. Για μένα η τελευταία γραμμή άμυνας είναι εδώ στα σύνορα. Δεν παραδίδω στον εχθρό σπιθαμή ελληνικού εδάφους. ΚΡΑΤΑΩ ΚΑΛΠΑΚΙ”

Ο πατριωτισμός του Κατσιμἠτρου κι η ανυπακοή του στις διαταγές του Παπάγου όταν το ”αποκρούστε διά των όπλων την εισβολήν”, μετά από πέντε μέρες πανωλεθρίας τὠν Ιταλών, γίνεται από τον Παπάγο διαταγή υποχώρησης, ήταν που έγραψαν τἰς χρυσές πολεμικές σελίδες για το έθνος ‼️

Προσπάθησαν να βάλουν και σε αυτόν τἠν ρετσινιά του ”προδότη” φυσικά, όπως καἰ στον Κολοκοτρώνη καἰ το κατάφεραν. Αυτός ο ήρωας του Αλβανικού μετώπου παραπέμφθηκε μαζί με άλλους 27 ανώτατους στρατιωτικούς στο δικαστήριο δωσιλόγων. Στις 31 Μαϊου 1945 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 5,5 ετών ”διότι γενόμενος υπουργός συνέπραξεν μετά του πρωθυπουργού εις την εκτέλεσιν των αξιοποίνων πράξεων της συνεργασίας και της διευκολύνσεως των δυνάμεων κατοχής”. Αποπέμφθηκε από το στράτευμα και εξέπεσε από το βαθμό του αντιστρατήγου. Παρέμεινε στη φυλακή για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που προέβλεπε η ποινή του και αποφυλακίστηκε με διάταγμα του Βασιλέως Παύλου στις 5 Οκτωβρίου 1949. Στη συνέχεια υπήρξε πλήρης αποκατάσταση των βαθμών του και απόδοση των παρασήμων του. Πέθανε το 1962, στη συνοικία της Κυψέλης όπου ζούσε. Έτσι κάνουν με όλους τους Έλληνες ήρωες.

Στο βιβλίο του ”1940, Οι τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου” το μέλους της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Σβολόπουλος αναλύει λεπτομερώς τα πρώτα κρίσιμα εικοσιτετράωρα που μεσολάβησαν προτού τα ελληνικά στρατεύματα αντεπιτεθούν στο μέτωπο της Ηπείρου και πώς οι Έλληνες στρατιώτες ανέλαβαν έναν συνειδητό αγώνα που τους επέτρεψε να επικρατήσουν της αυτοκρατορίας του Μουσολίνι..

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΗΡΩΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟ

loading...