Ιταλική έκθεση-σοκ: Έρχονται «μη αντιμετωπίσιμη οικονομική πίεση» & «μηδενικές προοπτικές ανάπτυξης»Οι αντιρωσικές κυρώσεις έχουν «βυθίσει» οικονομικά την Ευρώπη

Ένα «ενεργειακό σοκ» που «μηδενίζει τις προοπτικές ανάπτυξης» στην Ευρώπη θα χτυπήσει την Ευρώπη (άρα και την Ελλάδα) σύμφωνα με το κέντρο ερευνών της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων Confindustria σε έκθεσή του, με τους Ευρωπαίους πολίτες να φτάνουν στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης λόγω της ενεργειακής κρίσης που ήρθε ως αποτέλεσμα των αντιρωσικών κυρώσεων της Δύσης.


Φυσικά η Ελλάδα και η Ευρώπη θα συνεχίσουν… να πολεμούν για την… ελευθερία των Ουκρανών.


Σε ό,τι αφορά στην Ιταλία, σύμφωνα με την πρόβλεψη του κέντρου ερευνών, το ιταλικό ΑΕΠ το 2022 θα αυξηθεί κατά 3,4%, αλλά για το 2023 η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι μηδενική.


Παράλληλα, σύμφωνα με την Confindustria, το κόστος της ενέργειας φέτος θα επιφέρει, για τις επιχειρήσεις της χώρας, επιπλέον δαπάνες της τάξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε ό,τι αφορά στο σύνολο των εξόδων, το ενεργειακό κόστος περνά, από το 4,6% της προ πανδημίας περιόδου, στο 9,8% της φετινής χρονιάς.


«Πρόκειται για μη αντιμετωπίσιμη οικονομική πίεση και παρά την αύξηση των τιμών των διαφόρων προϊόντων, τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων μειώνονται αισθητά», υπογραμμίζεται στην έκθεση.


Το κέντρο ερευνών της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων, τέλος, προβλέπει ότι «αν μπορέσει να επιβληθεί πλαφόν των 100 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου, το ΑΕΠ της Ιταλίας θα καταφέρει να αυξηθεί κατά 1,6%, μέσα στα επόμενα δυο χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια :