Επιστολή της Ρωσίας στον ΟΗΕ για «πιθανή επικείμενη πυροδότηση ραδιενεργού βόμβας από το καθεστώς του Κιέβου»

«Θα θεωρήσουμε τη χρήση της “βρώμικης βόμβας” από το καθεστώς του Κιέβου ως πράξη πυρηνικής τρομοκρατίας»

Έκκληση στον ΟΗΕ να κάνει ότι μπορεί για να εμποδίσει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει «βρώμικη» βόμβα στο πολεμικό μέτωπο απευθύνει η Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να επιμένει ότι το Κίεβο προτίθεται να ενεργοποιήσει ραδιενεργό βόμβα συμβατικής πυροδότησης, την λεγόμενη «βρώμικη βόμβα» προκειμένου να κατηγορήσει τη Μόσχα ότι κάνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Η Μόσχα έστειλε επιστολή με λεπτομέρειες για τους ισχυρισμούς της για το Κίεβο στα Ηνωμένα Έθνη αργά τη Δευτέρα και διπλωμάτες είπαν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να θέσει το θέμα σε κλειστή συνεδρίαση με το Συμβούλιο Ασφαλείας την Τρίτη.

«Θα θεωρήσουμε τη χρήση της “βρώμικης βόμβας” από το καθεστώς του Κιέβου ως πράξη πυρηνικής τρομοκρατίας», είπε ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στο Συμβούλιο Ασφαλείας στην επιστολή, που είδε το Reuters.

«Καλούμε τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών να κάνει ότι περνά από το χέρι του για να εμποδίσει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε πληροφορίες ότι «αυτή η πρόκληση μπορεί να πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη και δυτικών κρατών».

«Η Ρωσία προτρέπει τα δυτικά κράτη να ασκήσουν την επιρροή τους στο καθεστώς του Κιέβου προκειμένου να εγκαταλείψει τα επικίνδυνα σχέδια του που απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» υποστήριξε ο Nebenzya.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Βασίλι Νεμπένζια επισημαίνει ότι «εν μέσω της εκστρατείας αντιρωσικής προπαγάνδας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει σκοπό, ούτε σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία».

Πάντως, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή για όλα τα ενδεχόμενα: Ο επικεφαλής των στρατευμάτων πυρηνικής, βιολογικής και χημικής προστασίας της Ρωσίας, αντιστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, σε μια ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «προετοιμάζονται να εργαστούν υπό ραδιενεργό μόλυνση».

loading...