Τι κληρονόμησε ο Κάρολος…

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ κληρονόμησε μια αμύθητη περιουσία.

Του ανήκουν τεράστιες εκτάσεις, εκατοντάδες κτίρια, ακόμα και ο βυθός της βρετανικής θάλασσας!

Είναι τόσο μεγάλη, που τον κατατάσσει ως ένα από τους πιο οικονομικά ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη.

Η περιουσία της βασιλικής οικογένειας (και του ιδίου), κοστολογείται αυτή τη στιγμή σε περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια λίρες.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Λίγες μέρες πριν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, μια δημοσκόπηση έδειχνε ότι μόλις το 27% των πολιτών της Βρετανίας θα υποστήριζαν την κατάργηση της μοναρχίας. Πάνω από 70% στηρίζουν τον θεσμό και τον θεωρούν πολύ σημαντικό για τη χώρα.

Το ποσοστό ήταν αντίστροφο μετά τον θάνατο της Νταϊάνα, όταν η βασιλική οικογένεια και ιδιαίτερα η βασίλισσα μπήκαν στο στόχαστρο.

Σταδιακά όμως η υποστήριξη αποκαταστάθηκε και ανήλθε σε πολύ υψηλά ποσοστά.

Η πλειονότητα του βρετανικού λαού θεωρεί τη μοναρχία πυλώνα σταθερότητας. Παράλληλα η ενεργή παρουσία της βασιλικής οικογένειας, σε μια χώρα που για αιώνες λειτουργεί έτσι, διατηρεί το αίσθημα της αυτοκρατορίας.

Όσο η μοναρχία διατηρείται ο μέσος Βρετανός νιώθει εξέχον μέλος μιας υπερδύναμης.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΜΟΝΑΡΧΙΑ

Αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζεται ούτε από τα τεράστια ποσά που ξοδεύει η βασιλική οικογένεια κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022 η βασιλική οικογένεια ξόδεψε συνολικά 102.4 εκατ. λίρες. Τα έξοδα της αυξήθηκαν 17% (14,9 εκατ) σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τα 86,3 από τα 102,4 εκατ. πληρώθηκαν από την τσέπη των φορολογουμένων μέσω του λεγόμενου Sovereign Grant.

Τα 63,9 εκατ. δικαιολογήθηκαν ως έξοδα για συντήρηση της περιουσίας ποσό που αυξήθηκε 29% από το προηγούμενο έτος. 23.7εκατ. δόθηκαν για πληρωμές προσωπικού και 4,5εκατ. για να καλυφθούν τα ταξιδιωτικά έξοδα των μελών της βασιλικής οικογένειας (αύξηση 41%).

Ο βασιλιάς πλέον Κάρολος έλαβε 4,4 εκατ. λίρες ενώ τα ανεξάρτητα έσοδα του από τα περιουσιακά του στοιχεία ήταν 20,4εκατ. από τα οποία τα 5,9 δόθηκαν σε φόρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα ταξίδι του στα Μπαρπέιντος κόστισε 138,457 λίρες ενώ για το επίσημο ταξίδι του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ στην Καραϊβική πληρώθηκαν 226,383 λίρες.

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ

Η βασιλική οικογένεια διαθέτει μια τεράστια περιουσία σε γη και κτίρια.

Της ανήκουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στο κεντρικό Λονδίνο και ο μονάρχης είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης κτιρίων στο West End.

Παράλληλα η οικογένεια έχει στην κατοχή της κομμάτια γης από τον νότο έως τον βορρά της χώρας.

Επιπλέον τους ανήκει ο βυθός και η ακτή σε πολύ μεγάλα κομμάτια της Αγγλίας, της Ουαλίας και τη Βόρειας Ιρλανδίας.

Το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο έμοιαζε «άχρηστο» μέχρι τη στιγμή που έγιναν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και, πιο πρόσφατα, τοποθετήθηκαν πάρκα με ανεμογεννήτριες.

Στην οικογένεια ανήκει φυσικά και το κτήμα Γουίντσορ 16.000 εκταρίων και ο ιππόδρομος του Άσκοτ.

Την ακίνητη περιουσία διαχειρίζεται το λεγόμενο Crown Estate.

Για την περίοδο 1/1/2021-1/1/2022 παρουσίασε κέρδη 318εκατ. λιρών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων αυτών πηγαίνουν στο αγγλικό κράτος στα πλαίσια μιας συμφωνίας που έκανε ο Γεώργιος ο Γ’ με αντάλλαγμα μια ετήσια αποζημίωση η οποία ονομάζεται Sovereign grant.

Πριν το 2017 η βασίλισσα έπαιρνε το 17% των κερδών του Crown Estate.

Μετά το 2017 το ποσοστό ανέβηκε στο 25% στα πλαίσια των εξόδων για την ανακαίνιση του παλατιού του Μπάκινγχαμ.

Οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται επίσης με ένα επιπλέον ποσό για την ασφάλεια της βασιλικής οικογένειας.

Η βασίλισσα δεν φορολογούταν για το Sovereign Grant αλλά οικειοθελώς πλήρωνε φόρους για το ιδιωτικά έσοδα που της απέφερε η περιουσία της.

Επισήμως από το 1993 η βασίλισσα έχει απαλλαχθεί από τη φορολόγηση.

Η ακίνητη περιουσία ανήκει στον εκάστοτε μονάρχη αλλά «υπό το δικαίωμα του στέμματος».

Ο Κάρολος δεν μπορεί να πουλήσει τίποτα από αυτή την περιουσία η οποία θα περάσει αυτομάτως στον επόμενο βασιλιά χωρίς να πληρωθεί φόρος κληρονομιάς.

Η βασιλική οικογένεια έχει επίσης έσοδα από το Δουκάτο του Λάνκαστερ το οποίο έχει στην κατοχή του 18.000 εκτάρια και πάρα πολλά κτίρια.

Του ανήκουν επίσης ορυχεία και έχει δικαιώματα σε μεγάλο μήκος ακτογραμμής. Υπολογίζεται ότι το Δουκάτο διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 653 εκατ. λιρών τα οποία την περασμένη χρονιά απέφεραν στη βασίλισσα έσοδα 24 εκατ.

Ανεβαίνοντας στον θρόνο ο Κάρολος κληρονόμησε και το Δουκάτο του Λάνκανσαϊρ.

Το αγαπημένο του Δουκάτο της Κορνουάλης με περιουσιακά στοιχεία ενός δισεκατομμυρίου λιρών πέρασε στον διάδοχο του Γουίλιαμ.

Η βασίλισσα είχε επιπλέον έσοδα από ακίνητα τα οποία της ανήκαν ενώ στα περιουσιακά της στοιχεία συμπεριλαμβάνονται πάρα πολλά πολύτιμα αντικείμενα και συλλογές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η βασιλική συλλογή γραμματοσήμων κοστολογείται 100 εκατ. λίρες.

Η προσωπική περιουσία της βασίλισσας που κληρονόμησε ο Κάρολος, υπολογίζεται στα 370 εκατ. λίρες.

Η βασιλική οικογένεια έχει καταφέρει να αποκρύψει τα ακριβή στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία της.

Με τη συμβολή δικηγόρων οι οικογενειακές διαθήκες δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και όπως τονίζουν αναλυτές κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο μεγάλη είναι η βασιλική περιουσία.

Μόνο την υπολογίζουμε…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Forbes, η προσωπική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ που πλέον πέρασε στα χέρια του γιου της, ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Στην προσωπική περιουσία του νέου βασιλιά πλέον προστίθενται οι ιδιωτικές κατοικίες της Ελισάβετ, δηλαδή το αγαπημένο της κάστρο στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας και τη βασιλική κατοικία στο Σάντριχαμ της Ανατολικής Αγγλίας, στην οποία υπάρχει και μία φάρμα βασιλικών αλόγων.

Ο νέος ηγεμόνας του Ηνωμένου Βασιλείου κληρονόμησε την τεράστια προσωπική συλλογή έργων τέχνης της βασίλισσας, τα πανάκριβα κοσμήματα και στέμματά της, καθώς και όλες της τις προσωπικές επενδύσεις.

Τέλος όσον αφορά τα αμύθητης αξίας κοσμήματα που ανήκουν στο Στέμμα, ή τα έργα τέχνης του Ντανίτσι, του Βερμέρ και του Ρέμπραντ, αυτά είναι δύσκολο να υπολογιστούν, καθώς θα ήταν σχεδόν αδύνατον να βρεθεί ποτέ αγοραστής, όμως η τελευταία εκτίμηση το 2019 κυμαινόταν στα 12,7 δισεκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με το βασιλικό πρωτόκολλο, η διαθήκη της βασίλισσας Ελισάβετ πρόκειται να ανοιχθεί 90 χρόνια μετά το θάνατό της, ωστόσο μέχρι τότε ο 73χρονος Κάρολος θα επιβλέπει ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που ξεπερνά τα 42 δισεκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τα Ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ, το Κάστρο Γουίντσορ και τον Πύργο του Λονδίνου.

Εντούτοις, αυτή η περιουσία ανήκει σε όποιον δικαιούται το στέμμα για όσο καιρό παραμείνει βασιλιάς και όχι προσωπικά στο βασιλιά Κάρολο, στην περίπτωση που για παράδειγμα παραιτηθεί από το θρόνο.

Δημήτρης Σταυρόπουλος

Janus.gr

loading...