Κίσινγκερ: “Καθόλου σοφό να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ! Ξεκινήστε διάλογο με Πούτιν”


 


Οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να ενσωματώσει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης δεν ήταν συνετές, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ.


Μιλώντας την Παρασκευή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ένα μη κομματικό κέντρο σκέψης των ΗΠΑ, ο 99χρονος βετεράνος διπλωμάτης υποστήριξε ότι “η Ουάσιγκτον προσπάθησε να συμπεριλάβει αδιακρίτως όλα τα πρώην μέλη του σοβιετικού μπλοκ κάτω από την ομπρέλα της μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και ότι η Ολόκληρη η περιοχή μεταξύ του κέντρου της Ευρώπης και των ρωσικών συνόρων έγινε ανοιχτή για αναδιάρθρωση».


«Από τη ρωσική σκοπιά, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν στη συνέχεια να ενσωματώσουν ολόκληρη αυτή την περιοχή, χωρίς εξαίρεση, σε ένα στρατηγικό σύστημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η εξέλιξη ουσιαστικά αφαίρεσε την ιστορική «ζώνη ασφαλείας» της Ρωσίας.


Ο Κίσινγκερ είπε ότι δεν γνωρίζει αν είναι δυνατό να συνάψει ειρήνη με τον Πούτιν, αλλά τόνισε ότι η Δύση «πρέπει να αναζητήσει μια ευκαιρία για μια ρύθμιση που να εγγυάται την ελευθερία της Ουκρανίας» και να διατηρεί τη χώρα μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος.


Επιπλέον, ο Κίσινγκερ δήλωσε ότι κατά κάποιο τρόπο, “η Ρωσία έχει ήδη χάσει τον πόλεμο επειδή η ικανότητά της να απειλεί την Ευρώπη με συμβατικές επιθέσεις, τις οποίες απολάμβανε για δεκαετίες ή και αιώνες, έχει πλέον ξεπεραστεί αποδεδειγμένα”.


Παρόλα αυτά, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αργά ή γρήγορα, η Δύση και η Ρωσία πρέπει να ξεκινήσουν διάλογο.


«Κάποιος διάλογος, ίσως σε ανεπίσημο επίπεδο, ίσως με διερευνητικό τρόπο είναι πολύ σημαντικός», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι «στο πυρηνικό περιβάλλον» ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι προτιμότερο από μια «απόφαση πεδίου μάχης».

Δεν υπάρχουν σχόλια :