Τι σημαίνει η επέμβαση της Λευκορωσίας στον πόλεμο;

 

Σαν κεραυνός εν αιθρία ήρθε η ανακοίνωση από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Λουκασένκο, η στρατιωτική επέμβαση στο ουκρανικό μέτωπο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία. Η Λευκορωσία μέχρι στιγμής είχε επιτρέψει στα ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για το βόρειο τμήμα της εισβολής στην Ουκρανία, τον Φλεβάρη του 2022, εκ τότε όμως κράτησε μια φιλορωσική μεν επιφυλακτική δε στάση απέναντι στη λεγόμενη «ειδική επιχείρηση» του Πούτιν.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί γεγονός τεράστιας σημασίας καθώς ο πόλεμος αλλάζει πλέον τελείως και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Η Ουκρανία τώρα, δέχεται επίθεση από δυο γειτονικές της χώρες, πράγμα που ενδέχεται να οδηγήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πιέσει περισσότερο για την ταχεία ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ή ακόμα και για την έμπρακτη και με ανθρώπινο δυναμικό στρατιωτική βοήθεια της Δύσης. Φυσικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απρόβλεπτη κλιμάκωση του πολέμου  με οδυνηρές συνέπειες.

Η Δύση από την άλλη τώρα έχει να αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή και στο διπλωματικό επίπεδο αφού η πολιτική των κυρώσεων που ακολούθησε προς τη Ρωσία μετά την εισβολή, τώρα θα πρέπει να επεκταθεί και προς τη γειτονική της χώρα. Φυσικά κυρώσεις ήδη είχαν γίνει και στη Λευκορωσία, οι οποίες όμως ήταν σαφέστατα μικρότερης κλίμακας σε σχέση με αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Η ανάμειξη αυτή της Λευκορωσίας στον πόλεμο έρχεται επίσης να μας υπενθυμίσει πως η κατάσταση στην Ουκρανία μόνο ευνοϊκή δεν είναι για τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Πούτιν πλέον αισθάνεται την ανάγκη να δυναμώσει όσο το δυνατό γίνεται το στράτευμα, εξοπλίζοντας το παράλληλα και με περισσότερο ηθικό (το γένος δηλαδή πως η Ρωσία δεν μάχεται πλέον μόνη της σε αυτόν τον πόλεμο). Οι επιτυχίες της ουκρανικής αντεπίθεσης, ο κίνδυνος να χαθεί η Χερσώνα και το τελευταίο χτύπημα στην Κριμαία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση Πούτιν, πως αν συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό ο πόλεμος τότε η Ρωσία θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο τόσο από τη διεθνή σκηνή όσο και από τους εσωτερικούς παράγοντες.

Ο Πούτιν έχει πλέον μια τελευταία ευκαιρία να συμμαζέψει το χάος που άφησε η αντεπίθεση όσο ακόμα είναι νωρίς. Οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει είναι τεράστιες, πράγμα που ισχύει και για τον Λουκασένκο καθώς θα βρει έντονη εσωτερική αντιπαράθεση μετά την εμπλοκή του στον πόλεμο. Ωστόσο εάν η Ρωσία καταφέρει να κρατηθεί ζωντανή στο πεδίο της μάχης για έναν ή δυο μήνες ακόμα, καταλαμβάνοντας ξανά τις περιοχές που πήραν πίσω οι ουκρανικές δυνάμεις, τότε η Ουκρανοί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν έναν αντίπαλο ο οποίος είναι επί δυο αιώνες αήττητος παρά τις προσπάθειες μεγάλων στρατών και στρατηγών να τον νικήσουν. Ο αντίπαλος αυτός φυσικά ονομάζεται ρωσικός χειμώνας…

loading...