Οι Αιγύπτιοι ”κάρφωσαν” το τουρκικό σχέδιο: ”Η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει αγωγό για να μεταφέρει νιγηριανό πετρέλαιο μέσω Λιβύης”!

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια *   

Aποκαλύφθηκε το τουρκικό σχέδιο από Αιγύπτιους, καθώς ο Ερντογάν θέλει τον απόλυτο έλεγχο σε Αφρική και Α. Μεσόγειο.

Ο επικεφαλής του Αιγυπτιακού Κέντρου Σκέψης και Μελετών, Ahmed Aliba, δήλωσε ότι οι Τούρκοι έχουν βάλει στο στόχαστρο το μερίδιο πετρελαίου και φυσικού αερίου, ειδικά με την αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θέλει να είναι ο νέος ανάδοχος πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, και πιστεύει ότι η Λιβύη μπορεί να είναι ο δρόμος της για αυτό.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως: ”η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει αγωγό για να μεταφέρει νιγηριανό πετρέλαιο μέσω Λιβύης και μετά να το μεταφέρουν από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη και μάλιστα υπό την επιτήρησή της.”

Κατάρ στηρίζει Άγκυρα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησε με τον ομόλογό του από το Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, τις εξελίξεις της κρίσης στη Λιβύη, στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό έρχεται στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης της Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής Κατάρ-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και του Κατάρ τόνισαν τη σημασία της υποστήριξης επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη και τη συμφωνία των θέσεων των δύο χωρών για την ανάγκη διεξαγωγής ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ τόνισε τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης, τον τερματισμό της διαίρεσης και την επίτευξη σταθερότητας.Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ συνέχισε: «Οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να διεξαχθούν σύμφωνα με τους συνταγματικούς κανόνες που έχουν συμφωνηθεί.

Διόρθωση: Πριν αναφέραμε σε άρθρο μας λανθασμένα πως οι Τούρκοι θα στείλουν το Oruc Reis στη Λιβύη. Οι Τούρκοι θα στείλουν ερευνητικό, αλλά όχι το Oruc Reis. Τα κρατικά λιβυκά ΜΜΕ έκαναν λάθος. Ψάχνουμε το όνομα του ερευνητικού, η ουσία είναι ότι θα στείλουν ερευνητικό!

https://directus.gr/

loading...