Η Ρωσία απαγορεύει τη ΛΟΑΤΚΙ+ «προπαγάνδα» για όλους τους ενήλικες

 

Η νέα νομοθεσία θα απαγορεύει πλέον κάθε φιλο-ΛΟΑΤΚΙ δημοσίευση στη ρωσική διαφήμιση, τα μέσα ενημέρωσης, τα βιβλία, τις ταινίες και τις θεατρικές παραγωγές.

Η Ρωσία προχώρησε στην αυστηροποίηση του αμφιλεγόμενου νόμου της κατά της «προπαγάνδας» των ΛΟΑΤΚΙ+ απαγορεύοντας την για όλους τους ενήλικες και όχι μόνο για τα παιδιά.

Η νέα νομοθεσία θα απαγορεύει πλέον κάθε φιλο-ΛΟΑΤΚΙ δημοσίευση στη ρωσική διαφήμιση, τα μέσα ενημέρωσης, τα βιβλία, τις ταινίες και τις θεατρικές παραγωγές.

Οι Ρώσοι νομοθέτες έδωσαν ομόφωνη προκαταρκτική έγκριση στο νομοσχέδιο κατά την πρώτη του ανάγνωση στο κοινοβούλιο.

Διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει εδώ και καιρό τον ρωσικό νόμο περί «προπαγάνδας» του 2013 για την καταστολή του δημόσιου διαλόγου και την παραβίαση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ πολιτών.

Η πρόεδρος του Δικτύου LGBT, Natalia Soloviova, δήλωσε στο AFP ότι ο νέος νόμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εγκλημάτων μίσους και θα «δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία κανείς δεν θα μπορεί να μιλάει ανοιχτά ή θετικά για τα LGBTQ άτομα».

Διαβάστε επίσης: ΛΟΑΤΚΙ+: Η σωστή ορολογία που πολλοί δεν γνωρίζουν για τη κοινότητα

Όσοι κριθούν ένοχοι αντιμετωπίζουν πρόστιμο έως και 400.000 ρούβλια (6.500 ευρώ) και μπορεί ακόμη και να απελαθούν από τη Ρωσία, εάν είναι ξένοι υπήκοοι. Το πρόστιμο για τις εταιρείες μπορεί να φτάσει τα 5 εκατομμύρια ρούβλια (81.500 ευρώ).

Προηγουμένως, η «προώθηση μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» ή η «άρνηση των οικογενειακών αξιών» απαγορευόταν για κάθε Ρώσο πολίτη κάτω των 18 ετών.

Ο νέος νόμος απαγορεύει επίσης οποιαδήποτε διαδήλωση ή παιδική έκδοση σχετικά με τη μετάβαση φύλου

Ορισμένοι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων πιστεύουν ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της βίας στους δρόμους. Ο Boris Konakov είναι LGBTQ ακτιβιστής και δήλωσε ότι παλεύει να κατανοήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα.

«Δεν καταλαβαίνω πραγματικά» δήλωσε ο Konakov. «Το κράτος λέει ότι είμαι προπαγάνδα, ότι η προσωπικότητά μου είναι προπαγάνδα, ότι η δραστηριότητά μου είναι προπαγάνδα. Το πρόσωπό μου, είναι μισό τιτάνιο από βία που βίωσα κάποια στιγμή από καθαρή ομοφοβία. Οπότε είμαι περισσότερο τραυματισμένος από αυτή τη ρωσική προπαγάνδα. Είναι πιο τραυματικό για μένα».

Ωστόσο, ο βουλευτής της Δούμας, Alexander Khinshtein, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν αποσκοπεί στην απαγόρευση της κοινότητας – απλώς στην απαγόρευση της προώθησης σε οτιδήποτε δεν είναι ετεροφυλόφιλο.

«Το νομοσχέδιό μας δεν αποτελεί πράξη λογοκρισίας. Δεν απαγορεύουμε τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ως φαινόμενο. Δεν απαγορεύουμε την αναφορά σε αυτό, λέμε μόνο ότι η προπαγάνδα, δηλαδή η θετική προώθηση, ο έπαινος, ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό και ίσως είναι καλύτερο για τις παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις να απαγορευτεί», εξήγησε ο Khinshtein.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και τη Ρωσία από την υποβάθμιση και τον αφανισμό, από το σκοτάδι που διαδίδουν οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη» δήλωσε ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν.

Ο νόμος θα αντιμετωπίσει δύο ακόμη αναγνώσεις από τους Ρώσους νομοθέτες προτού πάει προς έγκριση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία έχει εντείνει τη στάση της κατά των δυτικών αξιών και ιδανικών εν μέσω της εισβολής της στην Ουκρανία.

loading...