Τα «γκρίζα σημεία» της Συνόδου Κορυφής για την ενέργεια

 Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να συμφώνησαν επί της αρχής σε ένα οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, ωστόσο η «αβεβαιότητα παραμένει» και ο δρόμος είναι «μακρύς» σύμφωνα με πηγή κοντά στο θέμα.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις για τις λεπτομέρειες του οδικού χάρτη ανατέθηκαν στους υπουργούς ενέργειας που θα συνεδριάσουν την επόμενη Τρίτη και εάν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα δώσουν το πράσινο φως στην Κομισιόν να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ο Γερμανός Καγκελάριος μάλιστα δεν απέκλεισε και νέα Σύνοδο σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

«Η αβεβαιότητα του κειμένου μπορεί μόνο να αποδοθεί σε πολιτικούς λόγους […] η Ευρώπη έπρεπε να δείξει ενότητα στις αγορές», τόνισε η πηγή.

Η πηγή τόνισε ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν οι κρίσιμες λεπτομέρειες για τον προσωρινό διάδρομο διαμόρφωσης ανώτατων τιμών στο ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου (ΤΤF), διότι μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τίποτα.

«Το ΤΤF χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα και η τιμή είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη σε τι επίπεδα θα κινηθούν οι ανώτατες τιμές.

Η πηγή είπε στη EURACTIV ότι το ιβηρικό μοντέλο που θα εξεταστεί, δηλαδή η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι προβληματική για δυο λόγους:

Πρώτον, δεν εξασφαλίζει ότι θα μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου, το οποίο και αποτελεί αντικειμενικό στόχο της ΕΕ.

Δεύτερον, υπάρχουν ερωτηματικά για το πώς θα επιδοτηθεί η διαφορά της τιμής που αγόρασε ο παραγωγός το φυσικό αέριο από την τιμή του πλαφόν. Επίσης, εάν δεν δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο, ενέχει τον κίνδυνο κερδοσκοπικών εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στο εξωτερικό.

Σχετικά με το τελευταίο, κανένας δεν εμποδίζει τους traders να αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια στην τιμή που ορίζει το πλαφόν και εν συνεχεία να το πουλήσουν σε γειτονικές χώρες, όπου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλότερη.

Η πηγή αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει κοινή εφαρμογή του ιβηρικού μοντέλου ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα των κερδοσκοπικών κινήσεων και δεύτερον, να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι φορολογούμενοι να επιδοτούν αυτές τις κερδοσκοπικές κινήσεις, δηλαδή εξαγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στο εξωτερικό.

Π.χ. εάν μπει πλαφόν στην τιμή που αγόρασαν οι Έλληνες παραγωγοί στα 100 ευρώ ενώ το αγόρασαν 130 ευρώ, τότε η διαφορά των 30 ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Εάν δεν βρεθεί ένα κοινό πλαίσιο, τόσο για την επιδότηση του πλαφόν όσο και για τις κερδοσκοπικές κινήσεις, είναι πιθανό οι φορολογούμενοι να «επιδοτήσουν» κερδοσκοπικές εξαγωγές στο εξωτερικό.

Σχετικά με την επιδότηση, πολλές χώρες περιλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν τονίσει ότι ο προϋπολογισμός τους δεν μπορεί να στηρίξει επιπλέον επιδοτήσεις και ζητούν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείο, τύπου Ταμείου Ανάκαμψης.

Όμως, το Βερολίνο απέκλεισε ρητά κάθε ιδέα για «νέο» ταμείο.

Στον «οδικό χάρτη» η διατύπωση για το εν λόγω θέμα είναι εξαιρετικά διπλωματική μεν, σαφής δε, αφαιρώντας την πρόβλεψη που υπήρχε σε προηγούμενα προσχέδια περί κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού.

Οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι «τα κράτη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τόσο εθνικά όσο και ευρωπαϊκά εργαλεία για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, με κοινές ευρωπαϊκές λύσεις όπου χρειάζεται».

Πηγές αναφέρουν ότι με τα «ευρωπαϊκά εργαλεία», το Βερολίνο αναφέρεται στο Ταμείο Ανάκαμψης για τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα στα κονδύλια που παραμένουν «ανεκμετάλλευτα».

Τέλος, εξίσου σημαντική ήταν και η απόφαση για κοινή αγορά φυσικού αερίου όπως έγινε και με τα εμβόλια. Ωστόσο ύστερα από πιέσεις του Βερολίνου, αυτή θα καταστεί «εθελοντική» και υποχρεωτική θα είναι μόνο το 15% των εισαγωγών.

https://www.euractiv.gr/

loading...