Σκληρή επίθεση Ε.Μακρόν σε Τ.Μπάιντεν για φυσικό αέριο και εμπορική πολιτική

«Η οικονομία της Βόρειας Αμερικής κάνει επιλογές με κριτήριο την ελκυστικότητα»

 Έντονη κριτική κατά των ΗΠΑ από τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ξεκάθαρα ότι η Αμερική ακολουθεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» όσον αφορά την εμπορική και ενεργειακή πολιτική.

«Η οικονομία της Βόρειας Αμερικής κάνει επιλογές με κριτήριο την ελκυστικότητα, το οποίο το σέβομαι, αλλά αυτές δημιουργούν δύο μέτρα και δύο σταθμά με χαμηλότερες τιμές ενέργειας στο εσωτερικό ενώ στο εξωτερικό το φυσικό αέριο πωλείται στην Ευρώπη σε τιμές ρεκόρ» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες.

«Επιπρόσθετα, επιτρέπουν η κρατική στήριξη να φτάσει ως και το 80% σε κάποιους τομείς ενώ εδώ απαγορεύεται. Βλέπουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά» πρόσθεσε. «Αφορά την ειλικρίνεια του υπερατλαντικού εμπορίου» πρόσθεσε.

H E.E. έχει ενοχληθεί από το πακέτο τόνωσης που πέρασε η κυβέρνηση Μπάιντεν, το οποίο προσφέρει επιδοτήσεις για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Βόρεια Αμερική και παρέχει σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους στήριξη στην πράσινη οικονομία με όρους που δεν είναι δίκαιοι όσον αφορά το υπερατλαντικό εμπόριο.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο 44χρονος Μακρόν αναμένεται ότι θα σταθεί σε αυτά τα σημεία όταν θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον κατά την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στις αρχές Δεκεμβρίου. Επίσκεψη που πραγματοποιείται σε διάστημα λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, αφότου η διμερής σχέση Γαλλίας – ΗΠΑ υπέστη μεγάλο πλήγμα όταν η Αυστραλία εγκατέλειψε μια μεγάλη συμφωνία για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων υπέρ των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από την Αμερική.

Η Γαλλία τότε είχε ανακαλέσει για ένα διάστημα τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, αλλά οι σχέσεις βελτιώθηκαν μετά τη συνάντηση του Μακρόν με τον Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G-20.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να στηρίξει τη Γαλλία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας στο Σαχέλ και αναγνώρισε τη σημασία της ενίσχυσης της άμυνας της ΕΕ. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν επίσης σφυρηλατήσει μια εξαιρετικά στενή σχέση εργασίας για να ανταποκριθούν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

loading...