Όρμπαν: Με τη Μέρκελ, δεν θα είχαμε πόλεμο

 Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί εάν η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ήταν ακόμη στην εξουσία, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε τόσο με τη Μέρκελ όσο και με τον νυν καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Όταν η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική, ο Όρμπαν δημοσίευσε μια επιστολή στον ιστότοπό του στην οποία έλεγε ότι η τότε Γερμανίδα καγκελάριος «μας καταλάβαινε» και «την καταλαβαίναμε».

Η Γερμανία είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ουγγαρίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 27% του όγκου του εμπορίου, ενώ περίπου 3.000 γερμανικές εταιρείες είναι σήμερα παρούσες στην Ουγγαρία.

Η αντίδραση της Μέρκελ στην κρίση του 2014 που προκλήθηκε από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία ήταν «ένα αριστούργημα», δήλωσε ο Όρμπαν σε δημόσια εκδήλωση στο Βερολίνο την Τρίτη (11 Οκτωβρίου), εξηγώντας ότι ένας πόλεμος θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει εκείνη την εποχή, αλλά αποφεύχθηκε χάρη στις ενέργειες της Γερμανίδας καγκελαρίου.

«Σε ευχαριστώ, Άνγκελα!», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός πόλεμος θα είχε αποτραπεί αν η συντηρητική πρώην καγκελάριος ήταν ακόμη στην εξουσία, ο Όρμπαν είπε: «σίγουρα».

Η Μέρκελ, εν τω μεταξύ, έχει επικριθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία επειδή δεν κατάφερε να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και διατήρησε στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της 16ετούς διακυβέρνησής της.

Ο αγωγός Nord Stream 2, για πολλούς η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης, αποτέλεσε ακανθώδες ζήτημα κατά τη διάρκεια της θητείας της Μέρκελ.

Ο αγωγός, ο οποίος στόχευε στη μεταφορά 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, υποστηρίχθηκε από τη Μέρκελ, αλλά τώρα έχει παγώσει λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τότε, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης αντιτάχθηκαν στο έργο, αλλά η Ουγγαρία δεν εξέφρασε σημαντική αντίθεση.

Αναμενόμενος πόλεμος

Ενώ οι εντάσεις σιγόβραζαν μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, ο Όρμπαν πήγε στη Μόσχα την 1η Φεβρουαρίου σε μια αυτοαποκαλούμενη «ειρηνευτική αποστολή», όπου κατήγγειλε την αναποτελεσματικότητα των τιμωρητικών κυρώσεων της ΕΕ και χαιρέτισε τις επιτυχημένες σχέσεις του με τον Πούτιν.

Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Όρμπαν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Οι ανάγκες της Ρωσίας είναι γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι σαφές ότι η απάντηση σε αυτές δεν τις καλύπτει».

Τώρα έχει κρατήσει τη θέση του, λέγοντας ότι ήταν λάθος που κανείς από τη δυτική πλευρά δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να διαπραγματευτεί.

Ο Όρμπαν θεωρείται ένας από τους πιο φιλορώσους ηγέτες στην ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής διπλωματικών συνομιλιών με τη Ρωσία και της προσπάθειας για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό.

Ενώ ο Όρμπαν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ευνοεί τη Ρωσία, λέγοντας ότι η εισβολή της Μόσχας ήταν μια «επιθετική πράξη».

Ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι στη συνομιλία τους τον Φεβρουάριο, ο Πούτιν είδε τον ουκρανικό στρατό ως καλά εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο «από Αμερικανούς και Βρετανούς», προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον παρέχει πληροφορίες στο Κίεβο.

Αν και υποστήριξε ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν παραδέχθηκε ανοιχτά τις προθέσεις του για εισβολή, «είδα ότι υπήρχε πρόβλημα», δήλωσε ο Όρμπαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού εταίρου της EURACTIV, Telex.

Ο Όρμπαν εξήγησε ότι πήγε στο ΝΑΤΟ, όπου ανέφερε ότι «υπήρχε πρόβλημα». Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου, «είπα απλώς ότι ήταν αυτό που περιμέναμε».

Η εκτίμησή του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αφήγηση των αξιωματούχων της ΕΕ. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ένωσης Ζόζεπ Μπορέλ δήλωσε στους πρεσβευτές της ΕΕ τη Δευτέρα, «δεν πιστεύαμε ότι ο πόλεμος θα ερχόταν».

Η ελπίδα για την ειρήνη ακούει στο όνομα Τραμπ

Επαναλαμβάνοντας προηγούμενα σχόλια, ο Ούγγρος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την πολιτική κυρώσεων των Βρυξελλών κατά της Ρωσίας πρωτόγονη ως προς τον σχεδιασμό της και καταστροφική ως προς τα αποτελέσματά της.

Πιστεύει ότι η πολιτική των κυρώσεων πρέπει να επανεξεταστεί και ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα σύστημα ενεργειακού εφοδιασμού στο οποίο η ΕΕ δεν θα «αλλάζει απλώς χέρια», αντικαθιστώντας τη ρωσική εξάρτηση με την αμερικανική -που είναι πολιτικά «βολικό αλλά όχι καλό»- αλλά να κερδίσει ανεξαρτησία.

Ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αυτό θα ακουστεί βάναυσο, αλλά η ελπίδα για την ειρήνη ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ», είπε.

Γερμανικό στέλεχος σε χαμηλό επίπεδο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο Όρμπαν συναντήθηκε με τη Μέρκελ την Κυριακή, ακόμη και πριν από τις επίσημες συνομιλίες του με τον νυν καγκελάριο Όλαφ Σολτς τη Δευτέρα. Ωστόσο, κανένα από τα δύο μέρη δεν επιβεβαίωσε δημοσίως τη συνάντηση.

Εν τω μεταξύ, οι δημόσιες πληροφορίες σχετικά με τη συνάντηση του Όρμπαν με τον Σολτς τη Δευτέρα παρέμειναν επίσης ελάχιστες. Η γερμανική κυβέρνηση δεν παραχώρησε ούτε κοινή συνέντευξη Τύπου ούτε δημοσίευσε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση – και τα δύο αποτελούν συνήθη πρακτική για τις επισκέψεις ξένων ηγετών.

Ο Όρμπαν, από την πλευρά του, δήλωσε μέσω του νεοσύστατου λογαριασμού του στο Twitter ότι ο ίδιος και ο Σολτς είχαν «καλές συζητήσεις, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε».

Από ιδεολογική άποψη, το κόμμα Fidesz του Όρμπαν βρίσκεται σε σύγκρουση με τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες.

Σε συνέντευξή του στη EURACTIV Ιταλίας πριν από τις ιταλικές εκλογές, ο Ούντο Μπούλμαν, γερμανός ευρωβουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού SPD και πρώην επικεφαλής του S&D, είχε δηλώσει ότι «μια ριζοσπαστική δεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε μια «ορμπανοποίηση» της δημοκρατίας σε ένα κράτος που ανήκει στην ΕΕ», η οποία θα μας έφερνε «πίσω στο ανελεύθερο οικονομικό παρελθόν, ενισχύοντας τις ανελεύθερες πλευρές της κοινωνίας και βαθαίνοντας τις ανισότητες».

https://www.euractiv.gr/

loading...