Έργα και ημέραι της τριετούς διακυβέρνησης της ΝΔ!

Γράφει ο Θεοφάνης  Γκατζής του Θωμά και της Μαίρης

Oικονομολόγος-διεθνολόγος, αρθρογράφος

Παρήλθαν τρία χρόνια και ένας μήνας που συμπλήρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ στην εξουσία της Ελλάς! Στα χρόνια αυτά βιώσαμε πρωτοφανείς τραγικές  καταστάσεις και η θητεία της κυβέρνησης της ΝΔ μπορεί να χαρακτηριστεί από πρωτοφανής αποτυχία διαχείρισης της εξουσίας και άνευ προηγουμένου αναξιοκρατία! Οι παραπάνω χαρακτηρισμοί δικαιολογούνται  από τα ακόλουθα:  Καταρχήν, στέφθηκε από απόλυτη αποτυχία η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση! 

Καθότι, δε φρόντισε να θωρακίσει το ΕΣΥ, αλλά αντιθέτως παρείχε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ για να προπαγανδίζουν την πολιτική που ακoλουθούσε! Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία,  για την Ελευθερία του Τύπου, που δημοσιεύουν ετησίως οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση παγκοσμίως (από 180 χώρες) και τελευταία στην EE!

Καθότι, αρκετοί  ασθενείς  μη λησμονούμε ότι νοσηλεύονταν σε πρόχειρες αίθουσες  που μετονομαστήκαν σε ΜΕΘ χωρίς να υφίσταται κατάλληλο προσωπικό και τα στοιχειώδες ιατρικά όργανα για την αποθεραπεία τους!  Δηλωτικό της κατάστασης χάους που επικρατούσε είναι ότι αρκετά νοσοκομεία στην επαρχία δεν είχαν οξυγόνο για τους διασωληνωμένους ασθενείς λόγω ανεπάρκειας των υποδομών τους!

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει καίρια την ευθύνη για τους χιλιάδες θανάτους συμπατριωτών μας λόγω δραστικών ελλείψεων  υγειονομικού προσωπικού! Προς επίρρωση του παραπάνω ισχυρισμού  είναι το γεγονός, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τον Απρίλιο του 2022 η Ελλάδα ήταν  1η στην Ευρώπη στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα (28,2%) σε σχέση με την περίοδο 2016-2019, όταν ο μέσος όρος στην  ΕΕ ήταν 10,4%!! Όσον αφορά η  διαχείριση έκτακτων καταστάσεων από ακραία καιρικά φαινόμενα και  πυρκαγιές  ήταν « για γέλια και για κλάματα».  Ποιος μπορεί να λησμονήσει ότι ο χιονιάς, το χειμώνα του 2021, λόγω του καιρικού φαινομένου της Μήδειας  προκάλεσε το κλείσιμο της μεγαλύτερης εθνικής οδού  της χώρας (εθνική οδός Αθηνών Λαμίας)! 

Παράλληλα ολόκληρες περιοχές στην Αττική έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για μέρες!! Επιπρόσθετα, πρόσφατες είναι οι μνήμες μας από τη χαοτική κατάσταση που δημιούργησε, στην Αττική Οδό, η επέλαση του χιονιά, όπου έμειναν εγκλωβισμένοι χιλιάδες οδηγοί!  Ακόμη, παροιμιώδης ήταν η αποτυχία στην πρόληψη και καταστολή των καταστροφικών  πυρκαγιών, κυρίως στην Εύβοια, τον Αύγουστο του 2021 όπου κατακάηκαν ολοσχερώς χιλιάδες στρέμματα προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές  στη  χλωρίδα και πανίδα! Με λίγα λόγια το επιτελικό σύγχρονο κράτος που ευαγγελίζονταν προεκλογικά  ο κ. Μητσοτάκης έχει μετατραπεί σε κράτος «μπανανία»!

Προσέτι, η κυβέρνηση επέδειξε Θεία ασέβεια και παρεμπόδισε την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των πολιτών! Ποιος μπορεί να λησμονήσει το σφράγισμα των ορθόδοξων εκκλησιών και το ανηλεές κυνήγι των πιστών στην προσπάθειά τους να εκκλησιαστούν και να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων; Ακόμη, απαγόρευσε τις λιτανείες και την προσέλευση του χριστεπώνυμου πλήθους, τοποθετώντας  κορδέλες και αστυνομικά όργανα  έξω από τους Ιερούς Ναούς, για προσκύνημα τις ημέρες που εόρταζαν οι  Άγιοι σε διάφορα μέρη πανελληνίως! Άνευ προηγουμένου ήταν και η κυβερνητική απόφαση, χωρίς ουσιαστικό λόγο, για αλλαγή της ώρας της Ακολουθίας της Αναστάσεως  το 2021 από τις 12 π.μ. στις 9 μ.μ., καθώς και η απαγόρευση της δημόσιας τέλεσης του Αγιασμού των Υδάτων το 2021!! 

Ακόμη, δεν προέβη η κυβέρνηση της ΝΔ σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης σε τομείς αιχμής του δημοσίου (π.x. νοσοκομεία,  στα δικαστήρια ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των χιλιάδων εκκρεμών δικών και να υπάρξει γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και στην επιθεώρηση εργασίας). Αντιθέτως προέβηκε σε αχρείαστες προσλήψεις ατόμων με χαμηλά προσόντα σε τομείς που δεν υπήρχε ανάγκη η έστω ήταν δευτερεύουσας ανάγκης (π.χ χιλιάδες προσλήψεις στην πανεπιστημιακή αστυνομία). Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός προεκλογικά διακήρυττε ότι θα προσπαθήσει  να εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκηση μέσω, μεταξύ άλλων, και  της πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς και υποστήριζε ότι σκοπός του είναι να επαναπατρίσει τους νέους που είναι κάτοχοι πτυχίων και μεταπτυχιακών χρησιμοποιώντας  εμφατικά και κατά κόρον τη λέξη brain gain (διαρροή εγκεφάλων) στις ομιλίες του!!

Ακόμη, ενώ προεκλογικά τα στελέχη της ΝΔ με προεξάρχοντα το Μητσοτάκη  διακήρυτταν μετ’ επιτάσεως ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πολύ κακή συμφωνία και θα προσπαθήσουν να θέσουν προσκόμματα στην ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς (βλέπε ΕΕ) τώρα ομιλούν για μια καλή συμφωνία και βάζουν πλάτη για να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις των Σκοπίων για τη μελλοντική τους ένταξη στην ΕΕ. Πραγματικά άνευ προηγουμένου υποκρισία, πατριδοκαπηλία και εμπαιγμός των Ελλήνων!! 

 Όσον αφορά η αξιοκρατία που διακήρυττε προεκλογικά ο πρωθυπουργός πήγε περίπατο καθώς σε θέσεις του κρατικού μηχανισμού, σε πολλές περιπτώσεις,  τοποθετήθηκαν άτομα με χαμηλά προσόντα με κύριο προσόν τους τις γνωριμίες  που διέθεταν στο κόμμα και το δήθεν άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία με τη δημιουργία του μητρώου στελεχών ξεχάστηκε στη διαδρομή! Για να μην είμαστε άδικοι στην  κριτική μας οφείλουμε να αποδεχτούμε ότι υπάρχουν και θετικά στοιχεία στη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ!

 Ένα από αυτά ήταν ότι κατάφερε να ανακόψει τις ροές των παράνομων μεταναστών, που όμως οφείλεται και στο γεγονός ότι επικράτησε η πανδημία του κορωνοϊού. Άλλο ένα θετικό γεγονός ήταν ότι αναβάθμισε τον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης  μειώνοντας τη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας τις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος. Χρειάζεται όμως να γίνουν πολλά στον τομέα, όπως ηλεκτρονική διασύνδεση των δημοσίων υπηρεσιών!  

Ακόμη, προχώρησε στην απονομή χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων. Αλλά επανερχόμενοι στα επιχειρήματα που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της κυβέρνησης ως μία από τις χειρότερες κυβερνήσεις  στην ιστορία της μεταπολίτευσης είναι τα εξής:

Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δυσκόλεψε τη ζωή των Ελλήνων καθότι η άνευ προηγουμένου ακρίβεια είναι η μόνιμη επωδός της καθημερινότητάς τους και πριν να ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία (βλέπε υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, υπέρμετρη αύξηση στις τιμές των  τροφίμων και των καυσίμων)!  Έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθώντας να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, να φανεί αρεστή και νομίζοντας ότι απευθύνεται σε άτομα με χαμηλή νοημοσύνη «μοίρασε φύκια για μεταξωτές κορδέλες» (βλέπε Fuel Pass  και  Power Pass)! 

Δηλαδή, παρείχε 40 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων, που είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στον κυκεώνα της ακρίβειας που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός! Αν πραγματικά η κυβέρνηση εννοούσε ότι ήθελε να βοηθήσει τους Έλληνες έπρεπε να μειώσει τον ειδικό φόρο στα καύσιμα που είναι αδικαιολόγητα  μεγάλος! Επίσης, εκτόξευσε τους λογαριασμούς του ρεύματος των Ελλήνων καθιερώνοντας  τη ρήτρα αναπροσαρμογής  και οδηγώντας τους στην απελπισία και τώρα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα  τους επέστρεψε ένα μικρό ποσό από το όλον που πλήρωσαν!! 

Ειδικά, η  επιστροφή χρηματικών ποσών,  με τη διαδικασία του Power Pass, αποτέλεσε άνευ προηγουμένου φιάσκο! Τα εκκαθαριστικά  που αναρτήθηκαν  πρόσφατα προκάλεσαν δικαιολογημένα την οργή των πολιτών, καθότι δεν συμπεριλάμβαναν τους λογαριασμούς ρεύματος  που εκδόθηκαν τον Ιούνιο και περιελάμβαναν, για αρκετούς , τα μεγαλύτερα  ποσά που κλήθηκαν να πληρώσουν!  Η κυβέρνηση δεν το γνώριζε αυτό και κλήθηκε εσπευσμένα  μετά τις κατακραυγές των πολιτών να προβεί σε  επιδιόρθωση και να συμπεριλάβει και τον Ιούνιο;  Άρα είτε προσπάθησαν να κοροϊδέψουν τους πολίτες, είτε αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση ακολουθεί ανερμάτιστη πολιτική  και κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι παλινωδίες! 

Ακόμη, σε διαγωνισμούς για πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου τηρήθηκαν αδιαφανείς διαδικασίες (βλέπε ΔΕΔΔΗΕ) όπου δεν αναρτήθηκαν τα συνολικά μόρια που συγκέντρωνε κάθε υποψήφιος που συμμετείχε στο διαγωνισμό παρά μόνο υπήρχε μια λίστα με ονόματα, χωρίς να αναγράφονται τα μόρια που συγκέντρωσαν, που καλούνταν σε συνέντευξη για να αποφασιστεί ποιοι θα επιλεγούν μέσα από συνεντεύξεις!! Πρωτοφανείς καταστάσεις που μας επέστρεψαν δεκαετίες πίσω πριν την καθιέρωση του ΑΣΕΠ, όπου κάθε κυβέρνηση προσελάμβανε στο δημόσιο το δικό της κομματικό στρατό. Εν κατακλείδι η μέχρι τώρα θητεία της κυβέρνησης της ΝΔ  χαρακτηρίζεται από παταγώδη αποτυχία! 

Θεοφάνης  Γκατζής του Θωμά και της Μαίρης

Oικονομολόγος-διεθνολόγος, αρθρογράφος

MSc Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού

Email: [email protected]

Facebook: Θεοφάνης  Γκατζής

loading...