Ιταλός Γερουσιαστής: Οι Ουκρανοί δεν θα αποφασίσουν μόνοι τους για τον πόλεμο

 

Οι Ουκρανοί δεν θα πρέπει να αφεθούν να λάβουν μόνοι τους όλες τις αποφάσεις για το μέλλον τους μετά την εισβολή της Ρωσίας, αντίθετα, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να έχει ρόλο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της χώρας, δήλωσε γερουσιαστής της Λέγκα.

Το σχόλιο έγινε σε απάντηση στη νέα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία στήριξε σαφώς την Ουκρανία και τους εταίρους στο ΝΑΤΟ κατά της ρωσικής επίθεσης, αλλά δήλωσε ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να είναι αυτοί που θα αποφασίσουν πώς θα χειριστούν τον πόλεμο.

«Είναι λίγο σκληρό να σας ακούω να λέτε “οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν”», δήλωσε ο γερουσιαστής της Λέγκα (ID) Μασιμιλιάνο Ρομέο. «Φυσικά, πρέπει να σεβαστούμε τη βούληση των Ουκρανών, αλλά θα ήταν καλύτερο να πούμε ότι η διεθνής κοινότητα θα αποφασίσει προς το συμφέρον της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ο Ρομέο δήλωσε ότι το κόμμα του, η Λέγκα, στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και της Δύσης, αλλά ζήτησε από τον πρωθυπουργό μια «πράξη θάρρους».

Ειδικότερα, ζήτησε από την Μελόνι να πιέσει για μια διεθνή διάσκεψη για την άμυνα και την ασφάλεια στην Ευρώπη με στόχο μια Ιταλία ικανή να «είναι σε θέση να εξαρτά το διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό» και να μην ισοπεδώνεται στην άνευ όρων υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία, είμαστε μεταξύ των ιδρυτικών χωρών αλλά και εκείνων που, μπροστά σε μια αδιάκοπη σύγκρουση, διακινδυνεύουμε τα περισσότερα», εξήγησε ο Ρομέο.

Η διάσκεψη, εκτιμά ο γερουσιαστής, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, «αφού τώρα ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνειδητοποιούν ότι αυτός μπορεί να είναι ένας δρόμος που μπορεί να ακολουθηθεί».

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία της Αδέλφια της Ιταλίας (ECR) της Μελόνι κέρδισε αυτή την εβδομάδα την εμπιστοσύνη τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής.

Η σύγκρουση για την Ουκρανία και τη Ρωσία στο εσωτερικό του δεξιού συνασπισμού (Αδέλφια της Ιταλίας, Λέγκα και Forza Italia) ήταν εμφανής πριν και κατά τη διάρκεια των εκλογών, αλλά θεωρήθηκε ότι μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού οι εντάσεις θα κατευναστούν.

Ωστόσο, η νέα δήλωση του Ρομέο αναμένεται να προκαλέσει στην Μελόνι περισσότερους πονοκεφάλους.

https://www.euractiv.gr/

loading...