Βέτο Μπάϊντεν στον Μενέντεζ…

Βραδινό δελτίο ειδήσεων στον ΣΚΑΪ, με τη Σία Κοσσιώνη, Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου.Θέμα: Οι τροπολογίες των Δημοκρατικών Κρις Πάπας και Μπομπ Μενέντεζ στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, που θέτουν αυστηρούς όρους στην Τουρκία για να πάρει ή να εκσυγχρονίσει τα περιλάλητα F 16. 

Η δημοσιογράφος Μαρία Τσιλινίκου ρωτάει τον κ. Έντι Ζεμενίδη, δραστήριο ηγέτη του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ:

Ποιες είναι οι πιθανότητες να περάσουν οι τροπολογίες; 

ΖΕΜΕΝΙΔΗΣ: Πενήντα-πενήντα… Γιατί πέρασε από τη Βουλή (η τροπολογία Κρις Πάπας). Πρέπει να δούμε ποιοι θα είναι στην ομάδα γερουσιαστών και ποιοι στην ομάδα των βουλευτών και εμείς θα δώσουμε μεγάλο αγώνα!

Προσοχή: Ο άνθρωπος που έχει δώσει μάχες στην Ουάσινγκτον κατά της αντιδυτικής Τουρκίας, όχι μόνο δεν θριαμβολογεί ότι… πάει-τελείωσε, η Τουρκία δεν θα τα πάρει, αλλά -αντιθέτως– επειδή έχει πικράν πείρα από το τουρκικό λόμπι σε Βουλή και Γερουσία, απαντά συγκρατημένα, δίνοντας πιθανότητα μόλις… φίφτι – φίφτι.

Δικαιώνει, έτσι, όσους εκτιμούν πως ο θαυμαστός ανένδοτος αγώνας του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ να θέσει εμπόδια στην πώληση – εκσυγχρονισμό, θα προσκρούσει στην επιλογή του Λευκού Οίκου, καθώς υπέρ της Άγκυρας έχει ταχθεί εγγράφως προς το Κογκρέσο ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ (ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον μεσολαβητικό ρόλο του Ερντογάν).     

Η χαρακτηριστική δημόσια δήλωση του πανίσχυρου υπουργού και εκλεκτού του Μπάιντεν είναι:

«Αν δεν τους πουλήσουμε εμείς, θα τους πουλήσουν άλλοι…».

Ο κ. Ζεμενίδης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της 13ης Οκτωβρίου, απαντώντας στο ερώτημα αν έχει άλλα εργαλεία διαθέσιμα ο κ. Μενέντζ, απαντά ότι μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα βέτο μαζί με τον συμπρόεδρο της Επιτροπής:

«…στην υλοποίηση μιας αμυντικής συμφωνίας, όταν θα έρθει εκείνη η ώρα…»

Προφανώς, αναφέρεται στις μετέπειτα εγκρίσεις – εκταμιεύσεις – εργολαβίες, που θα ακολουθήσουν τμηματικά, αφού θα έχει εγκριθεί η κύρια συμφωνία-πλαίσιο.

Δηλαδή, αφού θα έχει γίνει το κακό;

Συνεχίζοντας, παραδέχεται ότι:

«…θεωρητικά, η κυβέρνηση μπορεί να προσπεράσει αυτό το μέρος της διαδικασίας και να εφαρμόσει τη δική της πολιτική, όπως έκανε ο Τραμπ».

Όταν λέει «να εφαρμόσει τη δική της πολιτική», τί άλλο σημαίνει παρά ότι μπορεί να προβάλει βέτο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως έχει συνταγματικό δικαίωμα, κόντρα στον κ. Μενέντεζ; 

Βέβαια, ο κ. Ζεμενίδης σπεύδει να συμπληρώσει:

«Όμως ο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κινηθεί μόνο με τη συναίνεση του Κογκρέσου», παραβλέποντας πως η πλήρης φράση του Μπάιντεν προς τον Τύπο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις 30 Μαΐου και τη συνάντησή του με τον αναβαθμισμένο Τούρκο Πρόεδρο, ήταν:

«…είναι θέμα του Κογκρέσου και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε…».

Δεν πέρασαν λίγες ώρες και, εκφράζοντας την επιλογή του Μεγάλου Αφεντικού της Ατλαντικής Συμμαχίας, η υφυπουργός Άμυνας Σελέστ Γουάλαντερ, ξεκαθάρισε:

«Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F 16 της Τουρκίας, επειδή συνεισφέρει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, στην ασφάλεια της Αμερικής». 

Επιπλέον, στο τέλος του Αυγούστου, όταν ο Τσαβούσογλου, διαλάλησε αλαζονικά «δεν θα δεχθούμε όρους» (να μην πραγματοποιούν οι Τούρκοι πιλότοι υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο) ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε ένα τουίτ, στέλνοντας μήνυμα στον απειλούντα τα ελληνικά νησιά με στρατιωτική δράση Ερντογάν:

«Τις επόμενες βδομάδες θα δραστηριοποιηθώ στο Κογκρέσο…»

Στην Ελλάδα: Για την προοπτική άρσης του εμπάργκο στα F 16 προϊδεάζει σχεδόν σε κάθε τηλεοπτική του παρουσία ο κορυφαίος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, κάτι που επανέλαβε και την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή των Οικονόμου – Παυλόπουλου – Κουτροκόη:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, κάποια στιγμή, οι Τούρκοι θα πάρουν τα F 16».

Σημειώνουμε επίσης, ότι ίδιος ο κ. Ζεμενίδης, σε πρόσφατο άρθρο του στην «Καθημερινή», μιλούσε για… 

«Σύνδρομο της Στοκχόλμης που έχουν πάθει οι άνθρωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Παράλληλα, ο κ. Μενέντεζ έχει πει πως:

«Κουράστηκα 30 χρόνια να ακούω τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών να μου εξηγούν γιατί τηρούν ευλαβικά ίσες αποστάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας…».

Συμπέρασμα: 

Το να «θεοποιούμε» τον κ Μενέντεζ δείχνει ότι παραβλέπουμε τα νέα δεδομένα στην Ουκρανία, που –δυστυχώς– ανέδειξαν ως… περιζήτητο τον εκβιαστή Ερντογάν, για τον οποίο ως γερουσιαστής ο κ. Μπάιντεν, τον Δεκέμβριο του 2019, είχε πει:

«Αν ήμουν Πρόεδρος, θα έκανα τον Ερντογάν να πληρώσει το κόστος για όσα έχει διαπράξει».

Ναι!

Τιμή και Δόξα στον γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ, εντιμότατο κ. Μενέντεζ, που ψηφίζουν ενθουσιωδώς οι ομογενείς μας.

Αλλά τις Ηνωμένες Πολιτείες τις κυβερνά ο κ Μπάιντεν. Ο οποίος έχει ανάγκη περισσότερο τον εκβιαστή απ’ ότι τον φιλέλληνα ιδεαλιστή γερουσιαστή του…

Και ας μη μας διαφεύγει ότι Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δικαίωμα αρνησικυρίας στους νόμους που ψηφίζει το Κογκρέσο. Μάλιστα, από ιδρύσεως Ηνωμένων Πολιτειών, οι Πρόεδροι έχουν προβάλει 1.500 βέτο!

Μακάρι ο κ. Μενέντεζ να πείσει τον ομοϊδεάτη του Πρόεδρο των ΗΠΑ, ώστε να μην κάνει χρήση αυτού του αξιοζήλευτου, για αρχηγούς κρατών, προνομίου.

Κι ας χάσει η Λόκχιντ μερικά δισεκατομμύρια!

Αλλά… 

 Γράφει ο Κώστας Μαρδάς

https://www.militaire.gr/

loading...