Τι είναι τα μήλα Black Diamond και γιατί κοστίζουν μία περιουσία;

 

Aν ακούσει κανείς τη φράση ”εξωτικό φρούτο”, σίγουρα το μυαλό του θα πάει σε passion fruit, drangonfruit ή κάτι παρεμφερές. Αλλά γνωρίζατε πως στα εξωτικά φρούτα ανήκει και μια κατηγορία μήλου;

Πρόκειται για την ποικιλία μήλων Black Diamond (μαύρο διαμαντένιο μήλο) ή στα ελληνικά μαύρο μήλο. Το μήλο αυτό πωλείται μόνο σε συγκεκριμένες αγορές στη Σαγκάη, το Θιβέτ, το Πεκίνο και ακόμα πιο σπάνια στις ΗΠΑ. Είναι σχεδόν απίθανο να βρείτε ένα αυθεντικό μαύρο μήλο στην Ελλάδα και όπου και να το βρείτε θα είναι εξαιρετικά ακριβό. Αλλά γιατί;

Το κόστος οφείλεται στις αυστηρές απαιτήσεις καλλιέργειας. Στην πραγματικότητα, το χρώμα τους είναι ένα πολύ σκούρο μωβ. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη ποικιλία μήλων Huaniu ή κινέζικου Red Delicious, που είναι εγγενή στην απομακρυσμένη ορεινή κοινότητα του Nyingchi στο Θιβέτ. Τα μήλα αποκτούν το μοναδικό χρώμα τους απορροφώντας τις ακτίνες του ήλιου σε μεγάλα υψόμετρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και αντέχοντας τις ψυχρές θερμοκρασίες τη νύχτα.

Χάρη στο διαρκώς μεταβαλλόμενο κλίμα, λοιπόν, αποκτούν το έντονο μωβ χρώμα τους. Αν και μπορούν να αντέχουν μεγάλες κλιματικές αλλαγές μέσα σε ένα 24ωρο, δεν μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες πάνω από 26,6 βαθμούς Κελσίου ή κάτω από -1 βαθμούς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτό και στην Ελλάδα θα ήταν κάπως δύσκολο να επιβιώσουν.

Τα πράγματα δεν είναι πάντα ευκολότερα και για τους ίδιους τους αγρότες των Ιμαλαΐων, οι οποίοι παλεύουν σκληρά να καλλιεργήσουν μαύρα μήλα. Χρειάζονται 8 χρόνια μέχρι να είναι έτοιμα για συγκομιδή, ενώ η εποχή συγκομιδής τους είναι αποκλειστικά δύο φορές το χρόνο!

Αλλά όσον αφορά στη γεύση, μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι αξίζουν την αναμονή. Τα μαύρα μήλα Black Diamond έχουν υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης, καθιστώντας τα πιο γλυκά από ορισμένες κοινές ποικιλίες. Επιπλέον, η μοναδική, μωβ όψη τούς προσδίδει μια παραπάνω γοητεία.

Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος να τα αποκτήσετε είναι η επίσκεψη σε κάποιο premium σούπερ μάρκετ στην Ασία, αφορμή και για ένα ταξίδι σε όσους έχουν τη δυνατότητα.

Πηγή – cibum.gr

loading...