Στα 60 σεντ το Μαρούλι στην Ελλάδα, στα 8 ευρώ στην Αυστραλία

 

Η διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε χώρες που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές τροφίμων και η ενεργειακή κρίση που έχει εκτοξεύσει το μεταφορικό κόστος, έχουν οδηγήσει τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών σε συγκεκριμένες χώρες στα ύψη.

Είναι ενδεικτικό πως στην Αυστραλία οι τιμές έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο τετράμηνο και είδη ευρείας κατανάλωσης έχουν γίνει πανάκριβα και δυσπρόσιτα.

Η τιμή του μαρουλιού εκτοξεύτηκε στα 12 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 8 ευρώ) και τετραπλασιάστηκε από τη συνηθισμένη τιμή των περίπου 2,90 ευρώ. Οι τιμές αυξήθηκαν έως και 350% σύμφωνα με στοιχεία από το τμήμα γεωργίας της Αυστραλίας.

Για να δοθεί μια τάξης μεγέθους στην Ελλάδα το ένα μαρούλι κοστίζει σήμερα 0,60 ευρώ, ήτοι είναι 13 σχεδόν φορές πιο φθηνό από την Ασυταλία.

Στην Αυστραλία, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς μεταξύ των καταναλωτικών αγαθών. Οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών αυξήθηκαν 18,6% τον Αύγουστο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Αυστραλιανό Γραφείο Στατιστικής.

Όπως πολλές χώρες, η Αυστραλία παλεύει με υψηλό κόστος ζωής. Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο εκτινάχθηκε στο 6,8% από λίγο λιγότερο από 2% πριν από την πανδημία. Τότε, ο πληθωρισμός των τροφίμων ήταν επίσης χαμηλότερος, περίπου στο 1,3%.

loading...