Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα λήξει μέχρι το τέλος του 2022;

 

Oι κινήσεις Πούτιν να δείξει εγκράτεια αναφορικά με την καταστροφή του ηλεκτρικού, σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου της Ουκρανίας, υποδηλώνουν την βούληση του Ρώσου Προέδρου για τερματισμό του πολέμου, υπό την προϋπόθεση όμως να κρατήσει υπό την Ρωσική επικράτεια τα εδάφη της Ανατολικής Ουκρανίας που προσάρτησε

“Θα τελειώσει η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία το 2022;”, είναι ο τίτλος άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

“Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι φτάνει στη λογική της κατάληξη. Οι μάχες συνεχίζονται με αρκετά υψηλή ένταση, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπάθησαν να πάρουν την πρωτοβουλία το φθινόπωρο και πέτυχαν κάποια επιτυχία, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην χρησιμοποιεί πλήρως όλες τις στρατιωτικές δυνατότητες που διαθέτει.

Για παράδειγμα, τα χτυπήματα κατά της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας γίνονται με δοσομετρικό τρόπο και μάλλον προσεκτικά. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία προβαίνει σε επιστράτευση ,αν και όχι χωρίς προβλήματα και υπάρχουν ενδείξεις ότι η σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί σε ένταση σύντομα.

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί πολλούς τώρα είναι αν η στρατιωτική επιχείρηση θα τελειώσει φέτος;

Όταν το Bloomberg, ένα αμερικανικό έντυπο, χαρακτήρισε τις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία που σημειώθηκαν στις 10 Οκτωβρίου «το παιχνίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν με τα συναισθήματα των υποστηρικτών του», αν και κάπως ανειλικρινές, αντανακλούσε εν μέρει την πραγματικότητα.

Η πατριωτική κοινότητα ζήτησε πραγματικά σθεναρά αποφασιστική δράση από τον Πούτιν μετά την τρομοκρατική επίθεση από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες στη γέφυρα της Κριμαίας. Ωστόσο, αυτός δεν ήταν ο μόνος λόγος για τέτοιες επιθέσεις.

Η Ρωσία έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να αφήσει την Ουκρανία χωρίς ηλεκτρισμό σε σύντομο χρονικό διάστημα και να τη βυθίσει σχεδόν στο απόλυτο σκοτάδι.

Άλλωστε τις πρώτες μέρες μετά από μια μαζική πυραυλική επίθεση σε ουκρανικούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, πολλές περιοχές ήταν εντελώς στο σκοτάδι. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις δεν έγιναν, ή έγιναν, αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες, το Κίεβο κατάφερε να αποκαταστήσει (ολικά ή εν μέρει) την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες σχεδόν τις περιοχές  του.

Αυτά τα χτυπήματα δεν ήταν αρκετά για να προκαλέσουν ανθρωπιστική καταστροφή, πανικό και έξοδο Ουκρανών στο εξωτερικό, που θα αποδεικνυόταν μια δυσάρεστη «έκπληξη» για την Ευρώπη.

Τώρα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα πυραυλικά πλήγματα στην ενεργειακή υποδομή ήταν «αντίποινα» για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας και δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για τη μετάβαση σε επιχείρηση ολικής καταστροφής της ενεργειακής υποδομής.

Δεν έχουν γίνει ακόμη χτυπήματα στις γέφυρες του Δνείπερου.

Τις τελευταίες ημέρες, τα ρωσικά UAV Geran-2 επιτίθενται ενεργά σε ουκρανικές εγκαταστάσεις συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων ενεργειακής υποδομής, αλλά θα ήταν επιθυμητές πιο μαζικές επιθέσεις.

Όπως σημειώνει ο πρώην πολιτοφύλακας του LPR, δημοσιογράφος Alexander Averin, το μέτωπο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πίσω μέρος, επομένως τα χτυπήματα στις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις πρέπει να συνεχιστούν.

«Ο σύγχρονος πόλεμος δεν διεξάγεται από στρατούς, αλλά από κράτη. Το μπροστινό μέρος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το πίσω μέρος. Έγραψα για την ανάγκη απενεργοποίησης του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας τον Απρίλιο, αλλά χαίρομαι που αυτή η καλή ιδέα επιτεύχθηκε τουλάχιστον έξι μήνες αργότερα.

Μετά την απενεργοποίηση της υποδομής, η Ουκρανία θα χάσει την ικανότητα να προμηθεύει σωστά τον στρατό, συμπεριλαμβανομένων των περιβόητων δυτικών προμηθειών. Δεν θα αναφέρω συγκεκριμένες ημερομηνίες, γιατί δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα καταρρεύσει η υποδομή του μετόπισθεν του ουκρανικού στρατού», σημειώνει σε σχόλιό του στον Τύπο.

Προβλήματα στην επιστράτευση  και οργάνωση του μετώπου

Η ανακοίνωση της επιστράτευσης ήταν ένα αναπόφευκτο σενάριο μπροστά στη σοβαρή έλλειψη προσωπικού στα μέτωπα. Εξαιτίας αυτού, άρχισαν να συμβαίνουν μαζικές καταρρεύσεις του μετώπου, οι οποίες οδήγησαν σε υποχώρηση από την περιοχή Kharkov και την κατάληψη αρκετών οικισμών στην περιοχή Kherson.

Ωστόσο, η εντολή για κινητοποίηση καθυστέρησε αρκετούς μήνες – έπρεπε να εκτελεστεί όχι όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μπόρεσαν να προκαλέσουν αρκετές  ήττες στα στρατεύματά μας, αλλά πολύ νωρίτερα, το καλοκαίρι.

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την οργάνωση της διαδικασίας κινητοποίησης, καθώς και προβλήματα οργάνωσης τόσο του μπροστινού όσο και του πίσω μέρους. Αυτό, ειδικότερα, εφιστά  στρατιώτης του 107ου τάγματος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του DPR Stanislav Smagin.

«Είναι προφανές σε όλους ότι έχουμε τα πιο σοβαρά συστημικά προβλήματα στην οργάνωση τόσο του μπροστινού όσο και του πίσω μέρους. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο Ανώτατος Γενικός Διοικητής τους αναγνώρισε, λέγοντας, λένε, είναι καλό που αποκαλύφθηκαν τώρα και ότι είναι δυνατόν να αποφευχθούν στο μέλλον με βάση την αρνητική εμπειρία και κυρίως, να εξαλειφθούν.

Ως εκ τούτου, το θέμα δεν είναι τόσο στον αριθμό των κινητοποιημένων και στα στάδια της κινητοποίησης, αλλά στην ποιότητα αυτής της διαδικασίας, δηλαδή ποιοι καλούνται, πώς και πού εκπαιδεύονται, τι τους συμβαίνει αφού φτάσουν στο μέτωπο. Ήδη συμβαίνουν θλιβερά τραγικά περιστατικά και φοβάμαι ότι χωρίς ουσιαστική αλλαγή προσεγγίσεων, θα συμβαίνουν τακτικά.

Ένα απλό παράδειγμα, που εξέφρασα χθες στον συνάδελφό μου δημοσιογράφο. Οι Ουκρανοί δεν χτυπούν ιδιαίτερα τις τοποθεσίες του στρατιωτικού προσωπικού της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της ΛΔΔ, αν και συχνά γνωρίζουν καλά την τοποθεσία τους. Γιατί;

Επειδή συνήθως δεν υπάρχουν περισσότερα από πενήντα ή εξήντα άτομα εκεί τη φορά, και είναι κατανεμημένα σε πολλά κτίρια. Δεν είναι ιδιαίτερα σκόπιμο να ξοδευτούν αρκετοί πύραυλοι για αυτούς.

Αλλά όταν αρχίζουν να οδηγούν διακόσιους ή τριακόσιους Ρώσους σε μια τοποθεσία, μπορεί να υπάρξουν πολύ δυσάρεστες και θλιβερές επιλογές», σημειώνει ο Smagin σε ένα σχόλιο στον Free Press.

Θα τελειώσει η στρατιωτική επιχείρηση φέτος;

Η Μόσχα εξακολουθεί να αναμένει να συνάψει μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, συμφωνώντας με τη Δύση.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις από στρατιωτικούς ανταποκριτές με το σκεπτικό ότι στο εγγύς μέλλον η Ρωσία θα προσπαθήσει να πάρει την πρωτοβουλία από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και θα εξαπολύσει μαζικές επιθέσεις σε μία ή περισσότερες κατευθύνσεις προκειμένου να διαπραγματευτεί από μια θέση ισχύος.

Ο στρατιωτικός ιστορικός και συγγραφέας Sergei Pereslegin, ειδικότερα, πιστεύει ότι η στρατιωτική σύγκρουση μπορεί να τελειώσει τον χειμώνα και μέχρι τον Δεκέμβριο θα γίνει σαφές ποιος κέρδισε και ποιος έχασε.

«Εννέα μήνες έχουν περάσει από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης τον Νοέμβριο. Αν μέχρι αυτή τη στιγμή οι εχθροπραξίες δεν τελειώσουν, τότε προχωράμε σε ρυθμούς που μπορεί να φθάσουν εως για 2,5 χρόνια. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι μακρύ, κουραστικό και γενικά παρόμοιο με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο σύνολό του.

Ένα άλλο ερώτημα είναι ότι στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, μετά από 9 μήνες, φάνηκε ποιος κέρδισε και ποιος έχασε. Ωστόσο, η έξοδος από τον πόλεμο χρειάστηκε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, πιστεύω ότι μέχρι το χειμώνα θα πρέπει να υπάρχει σαφήνεια σχετικά με το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε στην ουκρανική σύγκρουση.

Εν τω μεταξύ, αυτό δεν θα σημαίνει το τέλος του, αφού η μετάβαση από τον πόλεμο στην ειρήνη μπορεί να διαρκέσει για κάποιο, ελπίζω εύλογο χρόνο. Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα δέχονται πίεση από το εξωτερικό ,επομένως, μόλις καθοριστεί ο νικητής, η ειρήνη μπορεί να εδραιωθεί εντός 1-2 μηνών. Και αυτό δεν θα είναι πλέον μια ειδική επιχείρηση, αλλά ένα διπλωματικό παιχνίδι με το πρόσχημα μιας στρατιωτικής άμυνας», σημειώνει ο Pereslegin σε συνέντευξή του στο BUSINESS Online.

«Κατά τη γνώμη του, η επιθετική θέρμη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σταδιακά στερεύει και ο ρωσικός στρατός έχει την ευκαιρία να πάρει την πρωτοβουλία. Και θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία.

Με τη σειρά του, ο Stanislav Smagin είναι πολύ λιγότερο αισιόδοξος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και σίγουρα δεν θα τελειώσει φέτος.

«Προφανώς, η εκστρατεία αστραπής δεν λειτούργησε και όλα θα διαρκέσουν για πολύ καιρό. Για να το λέμε ωμά, εάν δεν απελευθερώσουμε πλήρως το DPR πριν από την Πρωτοχρονιά, αλλά τουλάχιστον λύσουμε το ζήτημα με δύο από τους τρεις πιο δύσκολους οικισμούς (Avdeevka, Kramatorsk, Slavyansk), τότε αυτό θα είναι επιτυχία. 

Εάν η στρατιωτικοπολιτική μας ηγεσία, που θα ήθελα να πιστεύω, πρόκειται πραγματικά να επιλύσει μια για πάντα το ζήτημα με την Ουκρανία ως πηγή στρατιωτικής και ιδεολογικής απειλής και οικειοποιητή ρωσικών εδαφών και λαών, τότε  αυτό δεν θα γίνει καν το 2023. Αλλά δεν υπάρχουν ειδικές εναλλακτικές», πιστεύει ο Smagin.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι  όλα είναι ανοιχτά και τίποτε δεν είναι βέβαιο αναφορικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο οι κινήσεις Πούτιν να δείξει εγκράτια αναφορικά με την καταστροφή του ηλεκτρικού, σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου της Ουκρανίας, σε συγκερασμό με την κατασκευή αμυντικών γραμμών στα Ουκρανικά εδάφη που προσάρτησε στη Ρωσική επικράτεια, μαζί με την έλευση του χειμώνα, υποδηλώνουν την βούληση του Ρώσου Προέδρου για τερματισμό του πολέμου, υπό την προϋπόθεση όμως να κρατήσει υπό την Ρωσική επικράτεια τα εδάφη της Ανατολικής Ουκρανίας που προσάρτησε.

Αυτό είναι κάτι που δεν θα δεχθεί ο Ζελένσκι και οι Ουκρανοί, με αποτέλεσμα τη συνέχιση των εχθροπραξιών, κυρίως με την σταδιακή καταστροφή των έργων υποδομής της Ουκρανίας  από τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να πειστεί το Κίεβο, να προσέλθει σε συμφωνία κατάαπυσης του πυρός και ειρήνευσης.

Ποντάρει ο Πούτιν λόγω του δύσκολα ενεργειακού χειμώνα για την ΕΕ, σε διάσπαση της απέναντι στη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και για αυτό θα αναμένει την κατάλληλη συγκυρία για να ρίξει στο τραπέζι πρόταση ειρήνευσης, υποβοηθούμενος από τον φίλο του Ερντογάν.

Κλείνοντας, για τους παραπάνω λόγους εκτιμούμε, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα λήξει μέχρι τα τέλη του 2022.

https://www.pentapostagma.gr/

loading...