Μακελειό σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Ινδονησία: Πάνω από 174 νεκροί – Μεταξύ των θυμάτων και παιδιά (βίντεο)

Πρόκειται για μία από τις χειρότερες τραγωδίες στα γήπεδα σε όλο τον κόσμο…σημειώθηκε στην Ινδονησία, μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που σημάδεψαν ποτέ τον χώρο του αθλητισμού, καθώς τουλάχιστον 174 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της Αρέμα και την Περσεμπάγια Σουραμπάγια στην ανατολική Ιάβα.

Σύμφωνα το ρεπορτάζ του BBC, που δίνει και τον τελευταίο απολογισμό των νεκρών, η τραγωδία προκλήθηκε μετά το σφύριγμα της λήξης του αγώνα, στον οποίο αναδείχθηκε νικήτρια η Περσεμπάγια Σουραμπάγια.

Οπαδοί εισέβαλαν στο γήπεδο, προχώρησαν σε βανδαλισμούς και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Εκείνοι χρησιμοποίησαν χημικά για να τους απωθήσουν, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός.

Το αποτέλεσμα ήταν δεκάδες άνθρωποι να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου ή να πεθάνουν από ασφυξία ή σοβαρό τραυματισμό.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και παιδιά, εκτός των φιλάθλων και των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Ειδικότερα, μετά το σφύριγμα της λήξης κι ενώ η Αρέμα είχε ηττηθεί με 2-3, οπαδοί μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του «Kanjuruhan Stadium» και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές αρχές.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσουν τους φιλάθλους, εκατοντάδες εκ των οποίων έχασαν τις αισθήσεις τους και λιποθύμησαν.

Τα όσα ακολούθησαν ήταν ανατριχιαστικά, οι συγκρούσεις ήταν βίαιες, ενώ δύο οχήματα της αστυνομίας κάηκαν ολοσχερώς.

«Επικρατούσε αναρχία. Άρχισαν να επιτίθενται σε αστυνομικούς, να σπάνε αυτοκίνητα… Θέλουμε να πούμε ότι δεν φέρονταν όλοι οι φίλαθλοι σαν αναρχικοί, μόνο οι 3.000 που εισάβαλαν στο γήπεδο», δήλωσε μετά την τραγωδία ο αρχηγός της Αστυνομίας στην ανατολική Ιάβα, Νίκο Αφίντα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια.

«Θα θέλαμε να μεταφέρουμε ότι δεν ήταν όλοι ταραξίες. Μόνο περίπου 3.000 μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο», είπε.

Οι οπαδοί που τράπηκαν σε φυγή «συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο στην έξοδο. Εκεί σημειώθηκε συνωστισμός, πολλοί εμφάνισαν δύσπνοια, υπήρχε έλλειψη οξυγόνου», πρόσθεσε.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν φιλάθλους να σκαρφαλώνουν πάνω από φράχτες για να ξεφύγουν. Ξεχωριστά βίντεο φαίνεται να δείχνουν άψυχα κορμιά στο έδαφος.

Η FIFA διαμήνυσε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χημικά για τον έλεγχο του πλήθους σε αγώνες.

Η βία στα γήπεδα δεν είναι κάτι καινούργια στην Ινδονησία και οι δύο ομάδες που αγωνίστηκαν χθες είναι μακροχρόνιες αντίπαλοι. Απαγορεύτηκε στους οπαδούς της Περσεμπάγια να πάρουν εισιτήρια για τον αγώνα λόγω των φόβων για συγκρούσεις.

Ωστόσο, ο επικεφαλής υπουργός Ασφαλείας δημοσίευσε στο Instagram την πληροφορία ότι είχαν πουληθεί 42.000 εισιτήρια για τον αγώνα στο στάδιο Kanjuruhan, το οποίο έχει χωρητικότητα 38.000.

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο διέταξε τις αρχές να επαναξιολογήσουν διεξοδικά την ασφάλεια στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ζήτησε επίσης από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας (PSSI) να σταματήσει τους αγώνες της Liga 1 μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα και ευχήθηκε αυτή να είναι η «τελευταία ποδοσφαιρική τραγωδία στο έθνος».

loading...